Skilliopas
Fletching

Johdanto:
Kuva


Sisällysluettelo
Kuva


Fletchingin ideana on pääsääntöisesti tehdä Ranged-taitoon liittyviä aseita ja ammuksia. Näihin kuuluvat muun muassa bow ja crossbow, sekä niiden ammukset arrow ja bolt. Fletchingin tärkein ja ainoa työkalu on knife (puukko), jolla tehdään esimerkiksi nuolien varret, sekä jousien ja varsijousien rungot.Skillin opas:

Arrows


Kuva

Ensiksi kaada puu, tai osta halkoja. Kun sinulla on halot, käytä veistä (knife) halkoihisi. Näkyviin tulee valikko, josta valitset arrow shafts. Saat yhdestä halosta 15 shaftia. Seuraavaksi tarvitset sulkia (sulkia saa kanoilta tai toisilta pelaajilta). Käytä sulkia arrow shafteihin, ja saat päättömiä nuolia (headless arrows). Seuraavaksi tarvitset nuolenpäitä (arrow tips). Omat nuolenpäät voi ostaa vaikkapa Carthebyn jousi- ja nuolikaupasta (tämä on paljon nopeampaa), tai valmistaa itse Smithingin avulla. Nyt käytät nuolenpäitä päättömiin nuoliin, ja saat nuolia.

Darts


Kuva

Ennen kuin voit tehdä tikkoja (darts), sinun pitää suorittaa Tourist Trap-quest. Voit joko ostaa tikkojen päät (dart tips) muilta pelaajilta, tai valmistaa itse Smithingin avulla. Kun sinulla on tikkojen päitä, kerää/osta sulkia (feather), ja käytä niitä tikkojen päihin.

Bolts


Kuva

Bolt tip (vasamien päät) tarvitaan, kun valmistetaan boltteja varsijousen ammuksiksi. Tämä onnistuu yksinkertaisesti siten, että käytät talttaa (chisel) haluamaasi jalokiveen, ja saat haluamasi bolttien päitä. Seuraavaksi käytät bolt tipin materiaalin mukaan niitä vastaaviin runkoihin, jolloin saat melkein valmiita boltteja (unf). Seuraavaksi lisäät höyhenet. Bolttien varsista lisää myöhemmin oppaassa.

Bakriminel Bolts


Kuva

Bakriminel bolts ovat vaikeatekoisia bolteja, koska ne täytyy tehdä valmiiksi Bloodwood treen luona ja vaativat 93 Fletchingin ja 85 Woodcutting. Bolttien päät voit ostaa Mami Rimbalta Edgevillestä luoteeseen.
Bloodwood treen voit löytää seuraavista paikoista :


Brutal Arrows


Kuva

Opit tekemään näitä Zogre Flesh Eaters-questin aikana. Hanki archey treen halkoja joko kyseistä puuta kaatamalla tai ostamalla. Veistä puukolla haloista ogre arrow shafteja. Lisää höyheniä, yhteen nuoleen menee neljä, joten hanki niitä paljon. Osta tai valmista itse Smithingin avulla nauloja. Jos haluat Bronze brutal arrowin, hanki Bronze nails jne. Laita naulat nuolien päihin vasaran (hammer) avulla. Yksi naula per nuoli.

Ogre Arrows


Kuva

Opit tekemään näitä Big Chompy Bird Hunting-questin aikana. Hanki archey treen halkoja joko puita kaatamalla tai ostamalla. Veistä puukolla niistä ogre arrow shafteja. Hanki suden luita (wolf bones), ja tee niistä taltalla (chisel) nuolenpäitä. Lisää höyheniä nuoliin, neljä per yksi nuoli. Lisää suden luista valmistetut nuolenpäät nyt.

Broad arrows/bolts


KuvaKuva

Broad arrowit ja boltit ovat erikoisempia, koska ne ovat ainoita Ranged ammuksia, joilla voi vahingoittaa Turhotheja ja Kuraskeja. Niiden valmistaminen vaatii vähintään 52 Fletching ja Smoking Kills -questin. Näiden valmistamisen salat saat auki Slayer taidon avulla.

Broad arrowheads saat ostamalla Slayer masterilta 50gp hintaan tai Kuraskilta droppina. Broad boltteja voi tehdä liittämällä sulkia Broad bolt (unf), joita voit ostaa Slayer masterilta samaan hintaan kuin Broad arrowheads. Kummallakin on 3000 kappaleen päivärajoitus.
Vaihtoehtoisesti voit ostaa Broad bolt (unf) toisilta pelaajilta hieman kalliimmalla, mutta ilman rajoitusta.

Bows


Kuva

Aluksi sinun pitää taas kaataa puu, tai ostaa halot itse. Sitten vuolet niistä jousettomia jousipyssyjä (unstrung bows). Seuraavaksi tarviset jänteitä (bow string). Jos haluat valmistaa jänteesi itse, mene esimerkiksi Seer's Villagen eteläpuolelle, jossa kasvaa pellavaa (flax). Sitten mene läheiseen taloon, jossa on rukki (spinning wheel), ja käytä pellavaa siihen. Saat jänteen. Mikäli sinulla on paljon rahaa, kannattaa jänteet ostaa muilta pelaajilta. Lisää jänteet ja saat jousipyssyjä.

Crossbows


Kuva

Varsijouset koostuvat sekä puusta, että metallista. Käytä veistäsi halkoihin (logs) ja valitse crossbow stock. Seuraavaksi tarvitset crossbow limbs, jotka voit joko ostaa tai valmistaa itse Smithingin avulla. Kiinnitä esineet yhteen saadaksesi varsijousen. Huomaa, että tiettyyn metalliin käy vain tietty puulaji.

Crossbowiin on vielä lisättävä jänne. Käytä raw beafia tai raw bear meattia hellaan (range) ja kokkaa siitä sinew, jonka sitten lisäät crossbowiin viimeistelläksesi sen.

Huomaa että blurite crossbowin voit tehdä vasta Knight's Sword-questin suoritettuasi.
Kehityspaikat:

Kehitysstrategia

Tasot 1-10 Valmista Arrow Shafteja. Tarvitset tähän 231 logia. Voit halutessasi myös lisätä niihen sulat. Tällöin tarvitsisit 58 logia ja 870 featheria. Tasot 10-20 Valmista normaaleja Shortbow (u):ta. Tarvitset 332 logia. Tasot 20-25 Valmista Oak Shortbow (u):ta. Tarvitset 205 oak logia. Tasot 25-35 Oak Longbow (u):t ovat hyvä idea. Tähän kuluu 583 oak logia. Tasot 35-40 Suosittelen vaihtamaan Willow Shortbow (u):n. Tarvitset 445 willow logia. Tasot 40-50 Kuten aikaisemminkin, vaihdat longbow versioon. Eli alat tekemään Willow Longbow (u):ta ja sinun täytyy hankkia 1545 willow logia sitä varten. Tasot 50-55 Maple Shortbow (u):t ovat hyvää ja halpaa expaa. Tee niitä 55 tasolle asti, jolloinka voit vaihtaa Maple Longbow (u):n. Tasojen 55 saamiseen kuluu 1307 maple logia. Tasot 55-70 Yksi parhaista tavoista saavuttaa taso 70 on tehdä Maple Longbow (u):ta siitä saatavan expan ja maple logien halvan hinnan vuoksi. Tarvitset 9803 maple logia. Level 52-99 Broad arrows. Nopein ja kallein tapa vetää fletchingiä. Level 70-99 Tässä vaiheessa alkaa rahantienaus ja ilmaisen magic experiencen hankkiminen fletchingillä. Nyt kannattaa ostaa mahdollisimman paljon yew halkoja ja bowstringejä. Tee niistä yew longboweja. "Yew longit" saa hyvin myytyä Magicin treenajille vaikkapa World 132:n epävirallisessa Fletching guildissa tai GE:ssä joten rahantuloa ei voi estää. Voit myös itse kehittää Magicia. Osta/tee nature runet, ja high alchaa valmistamasi jousipyssyt. Saat alchatusta yew longbowista 768gp. Näin saat siis ilmaista magic ja fletching expaa! Kun saavutat 85 tason, voit tehdä magic jousipyssyjä. Tätä ei suositella, ellet alchaa, koska harva ostaa näitä. Jos päätät treenata näitä valmistamalla, niin käytä edellä mainittua high alchaus kikkaa. Huomaathan myös, että voit tehdä itse bowstringisi ja mikset hankkia omat halotkin. Näin tienaat vielä enemmän. Älä kuitenkaan tuhlaa aikaasi yew short boweihin, niitä ei osta kukaan. Tasot 70-85/99 Yleinen tapa jatkaa Fletchingiä tason 70 jälkeen on Yew Longbowien tekeminen ja stringaaminen. Saat koko prosessista 150exp. Tasolle 85 pääsemiseen tarvitset 16807 yew logia sekä 16807 bowstringiä. Mikäli meinaat jatkaa tätä tasolle 99 asti, suosittelen että käytät Sacred Clay Knifeä jonka saat Stealing Creation -minipelistä. Se mahdollistaa kaksinkertaisen expan saannin leikkausvaiheesta. Tasot 85-99 Mikäli kukkarosi sallii, ota viimeiset tasot Magic Longboweilla. Tämä on kallista, mutta hyvää expaa. Viimeinen vaihe vaatii 53,420 magic logia sekä bowstringiä. Kuva Kuva


Skillcape of Fletching

Kuva

Hickton Catherbyssä myy kaikille 99 fletchingin omaaville pelaajille skillcape of fletchingin 99k hintaan.Experience taulukot:

ArrowsKuva Nuolen nimi Tarvittava lvl Exp Erityistä
Kuva Arrow Shafts 1 0.33 -
Kuva Headless Arrows 1 1 -
Kuva Bronze Arrows 1 1.3 -
Kuva Iron Arrows 15 2.5 -
Kuva Steel Arrows 30 5 -
Kuva Broad Arrows 52 15 Pitää ostaa auki slayer masterilta 300 pisteellä.
Kuva Mithril Arrows 45 7.5 -
Kuva Adamant Arrows 60 10 -
Kuva Runite Arrows 75 12.5 -
Kuva Bane Arrows 76 10 Näitä varten Sinun täytyy suorittaa Ritual of the Mahjarrat -questi. Voit lumota nämä 4 erilaista olentoa* vastaan, jolloin boltit tekevät enemmän vahinkoa. Lumoaminen tarvitsee 87 Magic. Jotta voit lumota, tarvitset kyseisen olennot pudottaman esineen.** Saat tuloksena Bane bar, jonka voit takoa vain Kethsissä olevilla anvileilla. Tämä vaatii 80 Smithing.
Kuva Dragon Arrows 90 15 -
Kuva Dark Arrows 95 17,5 Dark arrowheadeja tippuu ainoastaan Dark Beasteilta.

Arroweihin tarvitsee myös arrows tipsejä, joita voit tehdä Smithingin avulla.

*
Dragon
Wallasalki
Basilisk
Abyssal monsterit

**
Lisätietoa:
Nämä käyvät:
Dragon
Dragon/babydragon bones, Blue dragon scale, kaikki dragon hidet (nahkat)

Wallasalki
Skull piece, Fibula piece, Ribcage piece

Basilisk
Basilisk head

Abyssal monsterit
Abyssal head


Bows


Kuva Jousen nimi Tarvittava lvl Exp
Kuva Shortbow 1 10
Kuva Shieldbow 10 20
Kuva Oak Shortbow 20 33
Kuva Oak Shieldbow 25 50
Kuva Composite Ogre Bow 30 90
Kuva Willow Shortbow 35 66,5
Kuva Willow Shieldbow 40 83
Kuva Maple Shortbow 50 100
Kuva Maple Shieldbow 55 116,5
Kuva Yew Shortbow 65 135
Kuva Yew Shieldbow 70 150
Kuva Magic Shortbow 80 166,5
Kuva Magic Shieldbow 85 183
Kuva Elder Shortbow 90 202,4
Kuva Elder Shieldbow 95 320

Huomaa, että mikäli et lisää jänteitä ollenkaan, saat jousipyssystä vain puolet täydestä experience määrästä.

Darts


Kuva Tikan nimi Tarvittava lvl Exp
Kuva Bronze dart 1 1,8
Kuva Iron dart 22 3,2
Kuva Steel dart 37 7,5
Kuva Mithril dart 52 11,2
Kuva Adamant dart 67 15
Kuva Runite dart 81 18,8
Kuva Dragon dart 95 25


Crossbows


Kuva Nimi Stock Limbs
Kuva Bronze crossbow Wood Bronze
Kuva Blurite crossbow Oak Blurite*
Kuva Iron crossbow Willow Iron
Kuva Steel crossbow Teak Steel
Kuva Mithril crossbow Maple Mithril
Kuva Adamant crossbow Mahongany Adamantite
Kuva Rune crossbow Yew Runite


Bolt tips


Kuva Bolt tip Boltin tyyppi Tarvittava lvl Exp Kuva valmiina
Kuva Opal bolt tip Bronze 11 1.6 Kuva
Kuva Jade bolt tip Blurite 26 2.4 Kuva
Kuva Pearl bolt tip Iron 41 3.2 Kuva
Kuva Red Topaz bolt tip Steel 48 3.9 Kuva
Kuva Barb bolt tip* Bronze 51 9.5 Kuva
Kuva Sapphire bolt tip Mithril 56 4.7 Kuva
Kuva Emerald bolt tip Mithril 58 5.5 Kuva
Kuva Mith grapple tip* Mithril - 11 Kuva
Kuva Ruby bolt tip Adamant 63 6.3 Kuva
Kuva Diamond bolt tip Adamant 65 7 Kuva
Kuva Dragonstone bolt tip Rune 71 8.2 Kuva
Kuva Onyx bolt tip Rune 73 9.4 Kuva
Kuva Hydrix bolt tip Ascension bolt 80 10,6 Kuva


*= Ei voi lumota.

Nämä boltit voi lumota Magic-taidon avulla. Tällöin boltit saavat erikoisominaisuuden joka parantaa niiden tehoa. Lisätietoa löydät täältä.

Bolts


Kuva Nimi Tarvittava lvl Exp Erityistä
Kuva Bronze bolt 9 0.5 -
Kuva Blurite bolt 24 1 Pitää olla The Knight's Sword quest tehtynä
Kuva Iron bolts 39 1.5 -
Kuva Silver bolts 43 2.5 Boltin pohja on craftattu bolt mouldilla (muotilla)
Kuva Steel bolts 46 3.5 -
Kuva Broad bolts 55 15 Pitää ostaa auki slayer masterilta 300 pisteellä.
Kuva Mithril bolts 54 5 -
Kuva Adamant bolts 61 7 -
Kuva Runite bolts 69 10 -
Kuva Bane bolt 80 10 Näitä varten Sinun täytyy suorittaa Ritual of the Mahjarrat -questi. Voit lumota nämä 4 erilaista olentoa* vastaan, jolloin boltit tekevät enemmän vahinkoa. Lumoaminen tarvitsee 87 Magic. Jotta voit lumota, tarvitset kyseisen olennot pudottaman esineen.** Saat tuloksena Bane bar, jonka voit takoa vain Kethsissä olevilla anvileilla. Tämä tarvitsee 82 Smithing.
Kuva Bakriminel bolt 93 13 Tarvitset 85 Woodcutting saadaksesi halkoja Bloodwood treestä. Boltit täytyy tehdä puun lähettyvillä tai ne murenevat käsiin.


*
Dragon
Wallasalki
Basilisk
Abyssal monsterit

**
Lisätietoa:
Nämä käyvät:
Dragon
Dragon/babydragon bones, Blue dragon scale, kaikki dragon hidet (nahkat)

Wallasalki
Skull piece, Fibula piece, Ribcage piece

Basilisk
Basilisk head

Abyssal monsterit
Abyssal head


Ogre- ja Brutal Arrows


Kuva Nimi Tarvittava lvl Exp
Kuva Ogre arrow shaft 5 1.5
Kuva Flighted ogre arrow 5 0.9
Kuva Ogre arrow 5 1
Kuva Bronze brutal arrow 7 1.4
Kuva Iron brutal arrow 18 2.6
Kuva Steel brutal arrow 33 5.1
Kuva Black brutal arrow 38 6.4
Kuva Mithril brutal arrow 49 7.5
Kuva Adamant brutal arrow 62 10.1
Kuva Rune brutal arrow 77 12.5


Jadinko fletching


Kuva Nimi Materiaali Tarvittava lvl Exp
Kuva Sagaie shaft
Kuva

Hardened straight root (straight root käytetty tulessa)
83 0
Kuva Sagaie
KuvaKuva
Sagaie shaft ja mutated vine
83 40
Kuva Bolas
KuvaKuva
2x Excrescence ja mutated vine
87 50

Huomaa, että osa raaka-aineista on tehtävä/hankittava itse. Lisää Jadinko Lair -oppaassa.

Blisterwood


Kuva Nimi Tarvittava lvl Exp
Kuva Blisterwood stake 70 100
Kuva Blisterwood polearm 70 100
Kuva Blisterwood staff 70 100

Näitä erikoisempia aseita valmistaaksesi tarvitset Branches of Darkmeyer, The -questin sekä 70 Kuva.
Nämä ovat tehokkaimmillaan Vyrelordeja ja Vyreladyja vastaan.

Questeista saatava experience


Questin nimi Saatava exp
Big Chompy Bird Hunting 262
Animal Magnetism 1000
Zogre Flesh Eaters 2000
Darkness of Hallowvale 2000-6000(valinnan mukaan)
A Fairy Tale part II - Cure a Queen 2500(xp lamppu)
Fremennik Trials 2812.4
Tourist Trap 4650-9300(valinnan mukaan)
Devious Minds 5000
Temple of Ikov 8000
One Small Favour 10 000-20 000(xp lamppu)
Recipe for Disaster 20 000(xp lamppu)
The Great Brain Robbery 5000 (taikalamppu)
King's Ransom 5000 (taikalamppu, pitää olla yli 50lvl)
Swept Away 100-9900
Myths of the White Lands 500
Meeting History 500-2500
Legacy of Seergaze 2500 - 7500
Catapult Construction 5000
Troll Stronghold 10000-20000
While Guthix Sleeps 100000 - 400000
Branches of Darkmeyer, The 40000
In Pyre Need 12500
Within The Light 20000


Tehnyt: Bear Dude, Finwest & Tonzaw
Päivittänyt: possu 67
Kiitokset: Jane, Gothimille parista taulukosta, =Ace= kehitysstrategioista
Kuva

Muokattu viimeksi: 13:29 16.09.2014