Skilliopas
Woodcutting

Johdanto:
Woodcutting on ehkä paras keino tehdä F2P:ssä rahaa, sekä se on P2P:ssä ylivoimainen apu treenata Fletchingiä ja Constructionia. Monet luultavasti ajattelevat että tämä on liian hidas taito, mutta tosiasia on, että osaavissa käsissä woodcutting on nopea tapa tehdä rahaa. Woodcuttingia tarvitsee myös joissakin questeissa sekä minigameissa.

Kuva

Kuva

Sisällysluettelo
Skillin opas:

Perusteet

Puiden kaataminen on varsin helppoa, ota vain kirves kouraan, mene puun luokse ja klikkaa sitä. Hahmosi alkaa kaataa puuta, ja saa halkoja reppuunsa. Hahmo lopettaa hakkaamisen vasta, kun puu on kaatunut tai hän on joutunut ulkoisen härinnän kohteeksi (esim. random event).

Kuva

Puutyypit

Listassa ei ole lueteltu erikoispuita, joita saattaa olla joissakin questeissa. Lähestulkoon kaikkia puutyyppejä löytyy ympäri Runescapea, alla olevaan listaan on laitettu joitakin hyviä paikkoja, joista näitä löytyy paljon.

Kuva Nimi Vaadittu lvl Mistä löytää?
Kuva Normal Tree 1 Ympäri Runescapea.
Kuva Evergreen Tree 1 Ympäri Runescapea.
Kuva Achey Tree* 1 Feldip Hillseiltä itään.
Kuva Dead Tree 1 Wilderness, Draynor Manor.
Kuva Light Jungle* 10 Tai Bwo Wannai.
Kuva Oak Tree 15 Ympäri Runescapea.
Kuva Medium Jungle* 20 Tai Bwo Wannai.
Kuva Willow Tree 30 Ympäri Runescapea.
Kuva Dense Jungle* 35 Tai Bwo Wannai.
Kuva Teak Tree* 35 Ape Atoll, Karamja.
Kuva Maple Tree 45 Seers' Village ja alueet sieltä pohjoiseen (N).
Kuva Hollow Tree* 45 Mort Myre Swamp: Canifiksesta itään (E).
Kuva Mahongany Tree* 50 Ape Atoll, Karamja.
Kuva Arctic Pine* 54 Neitiznot
Kuva Eucalyptus tree* 58 Länteen Oo'glogista
Kuva Yew Tree 60 Seers' Village, Varrock, Lumbridge, Edgeville, Falador, Gnome Stronghold.
Kuva Ivy* 68 Varrockin linnan muuri, East Ardougnen kirkon seinä, Faladorin muuri, Taverleyn muuri, Castle Warsin eteläinen muuri
Kuva Magic Tree* 75 Seers' Villagen ympäristö,
Mage Training Arena, Elf-maat.
Kuva Cursed Magic Tree* 82 Hylätty kylä Wildernessin länsiosassa, hautausmaasta etelään. Tarvitset Spirit of Summer -questistäsi saamasi Jennica's ringin päästäksesi kylän portaalin kautta ulottuvuuteen, jossa kyseinen puu sijaitsee.
Kuva Bloodwood Tree* 85 Chaos Altarin läheltä, Pirate's hideoutista etelään (S), Demonic ruinseilta koilliseen (NE), Ritual Plateau (Ritual of the Mahjarrat questin jälkeen), Soul Wars (Nomad's Requiem jälkeen), Darkmeyer Arboretum (Branches of Darkmeyerin jälkeen).
Kuva Elder Tree* 90 Piscatoris Fishing Colonystä etelään (S), Tree Gnome Stronghold, Yanillesta etelään (S), Lletyasta lounaaseen (SW), Legends' Guildsta pohjoiseen (N), Edgevillestä etelään (S), Faladorista kaakkoon (SE), Rimmingtonista luoteeseen (NW), Wizards' Towerista pohjoiseen (N), Varrockista kaakkoon (SE).
Kuva Crystal Tree* 94 Lighthousesta kaakkoon (SE),Seers' Villagesta kaakkoon (SE), Faladorista (W), Brimhavenistä länteen (W), Gu'Tanothista itään (E), Observatorystä luoteeseen (NW), Tree Gnome Stronghold.


Light-, medium- ja dense-puskien hakkaamiseen käytetään macheteja kirveiden sijasta.

* = Kasvaa vain membereiden maailmoissa.

Tarvikkeet

Mikä tahansa kirves (hatchet), oli se sitten pronssista, teräksestä tai runitesta valmistettu.

Kirveet

Kuva Nimi Vaadittu lvl Mistä saa
Kuva Bronze Hatchet 1 Bob's Axe shop Lumbridgessä, löytää myös puupölkyihin kiinni jääneenä ympäri RuneScapea.
Kuva Iron Hatchet 1 Bob's Axe shop Lumbridgessä.
Kuva Steel Hatchet 6 Bob's Axe shop Lumbridgessä.
Kuva Black Hatchet 6 Mahdollinen droppi Black Demoneilta & King Black Dragonilta.
Kuva Mithril Hatchet 21 Mahdollinen droppi Tree Spiritiltä.
Kuva Adamant Hatchet 31 Mahdollinen droppi Tree Spiritiltä.
Kuva Rune Hatchet 41 Mahdollinen droppi Tree Spiritiltä.
Kuva Dragon Hatchet* 61 Mahdollinen droppi Dagannoth Kingseiltä.
Kuva Inferno Adze* 61 Palkinto All Fired Up minipelistä.


Kirveitä väliltä bronze - rune voi myös tehdä itse, jos sinulla on tarpeeksi korkea Smithing taso. Monet hirviöt myös pudottavat kuollessaan niitä.

Machetet*

Macheteja käytetään kirveen kanssa viidakkoa hakatessa. Niitä tarvitaan esimerkiksi Legends-questissa ja Tai Bwo Wannai-minigamessa.

On olemassa normaali machete ja kolme jalokivillä koristeltua. Ne ovat paremmussjärjestyksessä machete, opal machete, jade machete ja red topaz machete.

Kuva Nimi
Kuva Machete
Kuva Opal Machete
Kuva Jade Machete
Kuva Red Topaz Machete


Jalokivi-macheteja voi hankkia kahdella tavalla:
  • Ostat toiselta pelaajalta/Gabootyltä Tai Bwo Wannaista paikallisella valuutalla (trading sticks).
  • Viet macheteen tarvittavat raaka-aineet Safta Doctorille. Hän tekee niistä macheten halvemmalla, kuin se maksaisi Gabootyn kaupassa.


Normaaleja macheteja saa seuraavasti:
  • Ostat toiselta pelaajalta.
  • Ostat Shilo Villagen kaupasta.
  • Ostat Tai Bwo Wannain kaupasta.


Machetejen pitämiseen ei ole vaatimuksia, tosin jos haluat hakata Tai Bwo Wannai-minigamessa niillä kasvustoa, niin tiettyihin puskiin tarvitsee hieman korkempaa woodcutting tasoa.

Kanootit*

Lum-jokea pitkin on mahdollista matkustaan tekemällä sen varrella olevilla erikoispaikoilla itselleen kanootin. Erilaisia kanootteja voi tehdä oman woodcutting-tasonsa mukaan. Korkea tasoisimmilla pääsee joka paikkaan, kun taas huonommilla vain seuraavalle "pysäkille" saakka.

Kuva

Kuva Nimi Vaadittu lvl Experience
Kuva Log 12 0
Kuva Dugout 27 30
Kuva StableDugout 42 60
Kuva Waka 57 150

Tai Bwo Wannai Clean up*

Hanki machete, ja suuntaa Tai Bwo Wannai kylään, Karamjalla. Sinun täytyy suorittaa Jungle Potion-quest, ennen kuin voit alata pelaamaan tätä minipeliä.

Yksinkertaisesti sanottuna homman nimi on tämä: Hakkaa kylän ympärillä olevia pusikoita (light, medium, dense), ja saat kyläläisten suosion (favour) puolellesi. Suosiota voit käydä vaihtamassa paikalliseen valuuttaan, trading stickeihin, joiden avulla pääset mm. aidatulle alueelle kylän laitamilla, joka on täynnä mahogany- ja teak puita.

Tarkempaa tietoa Tai Bwo Wannai Clean up -minigame-oppaassa.

Random Events

Bird's Nests*

Silloin tällöin puusta putoaa linnunpesä (bird's nest), josta löydät sormuksia (ei lumottuja) sekä arvokkaita puiden siemeniä ja linnunmunia. Linnunmunat voit käyttää hyödyksesi Summoningissa. Huomaa, että on mahdollista parantaa mahdollisuuksiasi saada linnunpesä käyttämällä Rabbit-Foot Necklacea. Sen voi tehdä Craftingin avulla.

KuvaCrystal geode* Kuva

Crystal Treetä hakkaamalla et saa varsinaisia puita reppuusi mutta niistä saattaa pudota joskus Crystal geodeja. Geodeita avaamalla on mahdollista saada gemejä, crystal trisketion fragmentejä tai crystal seedin vain jos olet suorittanut Roving Elves -questin. Crystal triskelion fragmentit yhdistämällä voi luoda crystal triskelionin jolla pystyy avaamaan piilotetun arkun jossain päin Glienoria.


Woodcutting Stumps*

KuvaFremennikeillä on oma tapansa tehdä erilaisia esineitä puusta. The Fremennik Isles -questin aikana opit käyttämään puupölkkyjä tavaroiden valmistukseen.

Kuva Nimi Vaaditut esineet Vaadittu lvl Työkalu Exp
Kuva Fremennik roundshield 2 Arctic Pine Logs, 1 Köysi, 1 Pronssi naula 56 Vasara 34 (Crafting)
Kuva Split Log 1 Arctic Pine Log 56 Kirves 5

Vinkkejä kehitykseen

  • Kartassa näkyvä puunkuva kertoo, että sen läheisyydessä on harvinaisempia puita (maple, yew tai magic).
  • Kannattaa käyttää aina niin hyvää kirvestä, kuin woodcutting tasosi antaa myöten. Saat näin halkoja nopeammin.
  • Kannattaa hakata puita lähellä pankkia, niin välimatkoissa säästyy aikaa. Jos samaa puuta on lisäksesi hakkaamassa monta muuta pelaajaa, niin kannattaa vaihtaa paikkaa.
  • Free worldea piinaa yleensä macrot/botit. Jos haluat oikein kunnolla expata ja olet F2P, sinun kannattaa mennä saksankieliseen RuneScapeen. Täällä ei ole läheskään yhtäpaljon macroja kuin englanninkielisessä.


Lumberjack Clothes* Kuva

Pelatessasi Temple Trekking/Burgh de Rott Ramble -minipeliä saatat huomata, että joskus kuollessaan Undead Lumberjackit pudottavat Lumberjack-vaatteenparisia. Nämä vaatteenosat antavat kukin pienen experience bonuksen treenatessasi woodcuttingia. Saat siis enemmän experienceä per halko. Tarvitset woodcutting 44lvl käyttääksesi näitä vaatteita.

Kuva Skillcape of Woodcutting*


Wilfred Faladorista pohjoiseen myy kaikille 99 woodcutting omaaville pelaajille skillcape of woodcuttingin 99k hintaan.
Kehityspaikat:

Free, F2P

1-15
Suosittelen, että otat treenaat nämä alkupään tasot Draynor Villagen itään olevassa metsässä, koska siellä on runsaasti tavallisia puita hakattavana, ja pankkikin on suhkot lähellä.

15–30
Nyt kannattaa siirtyä kaatamaan tammia (oak). Halot kannattaa laittaa pankkiin talteen, ja myydä pois myöhemmin. Hyvä paikka on Varrockin länsipuolella.

30–60/99
Rimmingtonin eteläpuolella (S) olevat pajut (willow) ovat nopeaa expaa. Pajuja on myös Draynor Villagessa, mutta varsinkin F2P:ssä ne ovat kirjaimellisesti täynnä porukkaa. Mutta voit toki halutessasi treenata myös siellä. Jos valitset, Rimmingtonin, myy halot kylän sekatavarakauppaan (general store).

45-60/99
Vaahterat (maple) Dungeoneering resource spotissa, itään Daemonheimista (vaatii lvl 30 dungeoneering).

60–99
Tässä vaiheessa alkaa saamaan hyvin rahaakin. Kaada marjakuusia (yew) Edgevillessä, tai Draynor Villagen itäisissä metsissä.

Member, P2P

1-15
Halutessasi voit kehittää samassa paikassa kuin F2P. Jos se ei kuitenkaan miellytä, voit mennä Yanillenpohjoispuolella olevaan metsään.

15–30
Oakit Varrockin länsipuolella.

30–60/99
Willowit Catherbyn länsipuolella tai Barbarian Assaultilla, vie halot Bank deposit boxiin.

35-99
Teakit, joita löytyy Ape atollin viidakosta, ovat pelin nopeinta woodcutting expaa. Ape atollilta löytyy kolme teak puuta lähekkäin, jotka sijaitsevat itäisimmän puunkuvan luona.
Toinen mahdollisuus on hakata teak-puita Tai Bwo Wannain aidatulla alueella (katso kyseisen oppaan kohta 6). Logseja ei kannata viedä pankkiin koska pankkia ei ole lähellä. Järkevintä on siis dropata ne. Tienataksesi wc:llä kannattaa mennä ennemmin yeweille eikä teakeille.


45-60/99
Vaahterat (maple) Seers' Villagessa tai sen pohjoispuolella, vie halot pankkiin.

60–75/99
Kehitä Seers' Villagen, Catherbyn tai Tree Gnome Strongholdin läheisyydessä olevilla yew-puilla, muista laittaa halot pankkiin säilöön.

68-99
Nyt voit alkaa kaataa ivyä, joten suosittelen sille siirtymistä.Ivyjä löydät ympäri runescapea paikoista, kuten East Ardougnen kirkon seinä
Varrockin linnan muuri, tai Castle Warsin eteläinen muuri

75–99
Magic-puu on erittäin hidas kaataa, vie noin 20-30 min. hakata yksi repullinen halkoja. Vaikka olisit 99 tason woodcutter, kaadat mage-puita yhtä nopeasti kuin pienitasoisemmatkin. Hyvä kehityspaikka on Lletyan metsissä.

80-99
Sawmill Training on yksi nopeimmista tavoista kehittää woodcuttingia, oikein tehtynä. Siihen ohjeet löydät erillisestä oppaasta.Experience taulukot:

Puut

Kuva Nimi Experience
Kuva Normal Tree 25
Kuva Evergreen Tree 25
Kuva Dead Tree 25
Kuva Achey Tree* 25
Kuva Oak Tree 37,5
Kuva Willow Tree 67,5
Kuva Teak Tree* 85
Kuva Maple Tree 100
Kuva Hollow Tree* 82,5
Kuva Mahogany Tree* 125
Kuva Arctic Pine* 140,5
Kuva Yew Tree 175
Ei kuvaa Ivy* 332.5
Kuva Magic Tree* 250
Kuva Cursed Magic Tree* 275
Kuva Bloodwood Tree* 320
Kuva Elder Tree* 325
Ei kuvaa Crystal Tree* 425

Pensaikot

Kuva Nimi Experience
Kuva Light Jungle* 32
Kuva Medium Jungle* 55
Kuva Dense Jungle* 80

Sawmill Training*


Lankku Tuotos Vaikeus Expa Cryst. Saw xp
Straight cut 1x Short plank ja 1x Long plank Helppo 15 30,5
Diagonal cut 2x Diagonal cutted plank Keskivaikea 18 36
Curved cut 1x Curved plank Vaikea 22 45,1
Tooth & groove cut 1x Tooth cut plank ja 1x Groove cut plank Erittäin vaikea 25 51,5


Lisäksi lopetetusta työstä saa lisäexperienceä työn koon mukaan, quick jobista 4395xp ja large jobista 8580xp.

* = Vain membereille.

Questeista saatava experience

Valinnainen experience

Questin nimi Saatava exp Tarvittava lvl
Darkness of Hallowvale 2,000 - 6,000 30+
A Fairy Tale part II - Cure a Queen 2,500 30+
The Great Brain Robbery 5,000 30+
King's Ransom 5,000 50+
Legacy of Seergaze 7,500 1+
Legends' Quest 7,650 - 30,600 1+
Meeting History 2,500 25+
One Small Favour 10,000 - 20,000 30+
Recipe for Disaster 20,000 50+
A Tail of Two Cats 2,500 - 5,000 65+
The Temple at Senntisten 23,000 50+
Troll Stronghold 10,000 - 20,000 30+
While Guthix Sleeps 100,000 - 400,000 65+


Tehnyt: Finwest, Elrond of Rivendell, Vulle, Yubel, Kuivahko, Tonzaw, Rokkikenguru, Nocando, Sala, Auttaja, Troffi
Kuva

Muokattu viimeksi: 12:19 04.04.2016