Skilliopas
Runecrafting

Johdanto: Kuva

Sisällysluettelo


Tässä taidossa valmistetaan runeja, joita käytetään erilaisten taikojen loihtimisessa (kts. Magic). Runecraftingin avulla voit tasostasi riippuen tehdä kaikkea aina elementtiruneista death runeihin. Mikäli olet P2P-pelaaja, runecrafting on myös yksi pelin parhaista tavoista tehdä rahaa.

Kuva

Questeista saatava experience


Questin nimi Saatava exp
Darkness of Hallowvale 2,000 - 6,000
A Fairy Tale part II - Cure a Queen 2,500 (30+)
Slug Menace 3,500
Devious Minds 5,000
Lunar Diplomacy 5,000
The Eyes of Glouphrie 6,000
One Small Favour 10,000 - 20,000 (30+)
Recipe for Disaster 20,000 (50+)
What Lies Below 8,000
The Great Brain Robbery 5,000 (30+)
King's Ransom 5,000 (50+)
Legends 7,650 - 30,600
Legacy of Seergaze 2,500 - 7,500
Troll Stronghold 10,000 - 20,000 (30+)
A Tail of Two Cats 2,500 - 3,000 (30+)
While Guthix Sleeps 100,000 - 400,000 (65+)Skillin opas:
Kuva

Perusteet

Aloittaaksesi Runecraftingin harjoittamisen, sinun täytyy tehdä Rune Mysteries-questi. Questin suoritettuasi pääset essencen kaivuualueelle, josta saat joko rune- tai pure essenceä riippuen kaivatko free- vai membermaailmoissa. (kts. myös Mining). Myös Alueelle sinut teleporttaa vain tietyt henkilöt. Listan noista henkilöistä löydät alempaa. Myös Runecrafting Guildista voit ostaa essencejä tokeneita vastaan. Ardougne Diaryn hard-palkintona on myös 150 pure essenceä päivässä.

Nimi Sijainti
Wizard Sedridor Wizard Towerin alimmassa kerroksessa, Draynor Villagesta etelään.
Aubury Varrockin runekaupassa, itäiseltä pankilta etelään.

Nimi Sijainti (p2p)
Wizard Cromperty East Ardougnessa, torilta koilliseen (NE).
Wizard Distentor Magic Guildin ensimmäinen kerros, Yanillessa.
Wizard Brimstail Luolassa Tree Gnome Strongholdin lounaisosassa (SW).


Valmistaaksesi runeja, tarvitset essenceä. Sitä voit ostaa muilta pelaajilta, tai luohia itse. Essencejä on kahta tyyppiä, pure ja rune. Rune essencestä voit valmistaa kaikkia F2P-runeja (air, mind, earth, water, fire, body) kun taas pure essencestä voi valmistaa kaikkia runeja. Käytännössä siis: tehdessäsi p2p-runeja (esim. Nature) tarvitset Pure Essenceä, kun taas Rune Essencestä ei voi tehdä. Pure essenceä saa louhimalla vain P2P-servereissä, mikäli sinulla on Mining taso 30 tai parempi. F2P-pelaajat eivät voi hankkia pure essenceä louhimalla, vaikkakin ostaa voi.

Runejen valmistaminen tapahtuu alttareilla. Jokaisella runelle on oma alttarinsa, et voi siis tehdä esim. fire runeja air alttarilla. Alle on listattu alttareiden sijainnit.


Nimi Sijainti Huomioita Kuva sijainnista
Air Altar Lounaaseen Varrockista, River Lumin vieressä. Ei. Kuva
Mind Altar Faladorista pohjoiseen (N), Ice Mountainin läsinpuolella (W). Ei. Kuva
Water Altar Lumbridgen soilla, Draynor Villagesta kaakkoon (SE). Ei. Kuva
Earth Altar Koilliseen (NE) Varrockista, lähellä Jolly Boar Innia. Ei. Kuva
Fire Altar Pohjoiseen (N) Al-Kharidista, Duel Arenan lähellä. Ei. Kuva
Body Altar Etelään (S) Monastetystä, Dwarven Mountainin ja Barbarian Villagen välissä. Ei. Kuva
Cosmic Altar* Zanariksessa, pankista kaakkoon (SE) lähtevän polun päässä. Lost City-questi pitää olla suoritettu. Kuva
Chaos Altar* Pohjoiseen (N) Edgevillestä, level 9 wildernesissä, kaakkoon (SE) Dark Warrior's Castlelta. Sinun täytyy mennä sokkelon läpi. Kuva
Astral Altar* Moonclan saaren kaakkoiosassa (SE). Lunar Diplomacy-questi pitää olla suoritettu. Kuva
Nature Altar* Karamjalla, kaakkoon (SE) Tai Bwo Wannaista. Ei. Kuva
Law Altar* Entranan koilliosassa (NE). Ei. Kuva
Death Altar* Temple of Lightin pohjakerroksessa. Mourning Ends Pt 2-questi pitää olla suoritettu Kuva
Blood Altar* Castle Drakanin alla olevassa luolastossa. Legacy of Seergaze-questi pitää olla suoritettu. Kuva

Kuva Kun saavut alttarin raunioille, käytä talismaaniasi sen keskiosaan. Mikäli päässäsi on talismania vastaava tiara, tai omni-tiara, klikkaa vain alttaria. Tällöin hahmosi yläpuolelle tulee "väreilyä" ja tiedät craftanneesi runet. Muista myös tyhjentää pouchisi tai familiarisi essenceistä, ettei aikaa mene hukkaan. Runejen määrä riippuu leveleistäsi, alempaa oppaasta löydät taulukon runeista ja niiden määrästä per essence.


Talismaanien hankinta

Ilman talismaaneja runejen valmistaminen on mahdotonta, paitsi jos käytät Abyssia. Talismaanit voi muuttaa alttarilla tiaroiksi. Kun pidät tiaraa päässäsi, pääset alttareille nopeammin, ja saat mahtumaan yhden essencen enemmän reppuusi.

Kuva Nimi Mistä saa
Kuva Elemental talisman* Mahdollinen droppi Abyssal Spacen hirviöiltä.
Kuva Air talisman Palkinto Rune Mysteries questistä. Mahdollinen droppi Wizardeilta ja Goblineilta.
Kuva Mind talisman Mahdollinen droppi Impeiltä, Wizardeilta & Dark Wizardeilta.
Kuva Water talisman Mahdollinen droppi Wizardeilta, Gian Frogeilta & Dark Wizardeilta.
Kuva Earth talisman Mahdollinen droppi Maneilta, Womaneilta, Wizardeilta, Dark Wizardeilta, Al-Kharid Warrioreilta, Rogueilta, sekä Lesser- & Greater demoneilta.
Kuva Fire talisman mahdollinen droppi Guardeilta, Wizardeilta, aseettomilta Skeletoneilta & Dark Wizardeilta.
Kuva Body talisman Mahdollinen droppi Guardeilta, Wizardeilta, Dark Wizardeilta & Gianteilta.
Kuva Cosmic talisman* Satunnainen lahja Random Eventeistä.
Kuva Chaos talisman* Mahdollinen droppi hobgoblineilta, Skeletoneilta, Ice warrioreilta, Shadow Warroreilta, Lesser Demoneilta, sekä Hill- & Fire Gianteilta.
Kuva Nature talisman* Mahdollinen droppi Hobgoblineilta, Jogreilta, Moss Gianteilta, Green dragoneilta & Zombeilta.
Kuva Law talisman* Mahdollinen droppi Hobgoblineilta, Paladineilta, Guardeilta, Ghouleilta, Terrorbirdeiltä ja Tortoiseilta.
Kuva Death talisman* Mourning Ends Pt. 2-questistä.
Kuva Blood talisman* Löydät Legacy of Seergaze-questin aikana.
Kuva Omni-talisman* Ohjeet alempana.


Tiarat

Osta tiara, tai valmista itse Craftingin avulla. Mene normaalisti alttarille mukanasi talisman ja tiara. Käytä tiaraa alttariin ja talismaani kiinnittyy siihen. Tiara toimii muuten samoin kuin talisman, mutta on kätevämpi. Tiara menee päähän hatun paikalle joten pääset nopeammin alttarille ja säästät aikaa. Saat myös yhden essencen enemmän reppuun. Huomaa kutienkin, että ei ole mahdollista tehdä Astral tiaraa!

Omni-tavarat*

KuvaRunecrafting Guildin saapuessa Jagex esitteli yleisölle täysin uuden talismanin: Omni-talismanin. Tällä talismanilla pääset mille tahansa alttarille, jonne tarvii talismanin. Omni-talismanin saa Runecrafing Guildista, näyttämällä kaikki talismanit (Air, Mind, Water, Earth, Fire, Body, Cosmic, Chaos, Nature, Law, Death, Blood) Wizard Elrisselle. HUOM! Et menetä omia talismanejasi. Saat tästä Omni-talismanin sekä 13,605 Runecrafting xp:tä. Jos sinulla on tiara tai runecrafting staff, voit mennä puhumaan Wizard Korvakille samaisessa guildissa. Hän yhdistää staffisi/tiarasi Omni-tiaraksi tai staffiksi. Jos kadotat Omni-esineesi, saat sen takaisin Wizard Elrisseltä.

The Abyss*

Abyss tarjoaa mahdollisuuden valmistaa runeja ilman talismaaneja/tiaroja. Abyss on myös nopea tapa tehdä korkeatasoisia runeja, kuten deatheja sekä natureja, joiden valmistus veisi muuten paljon aikaa niiden alttarien syrjäisen sijainnin takia.

Runecraftaaminen Abyssissä

Kuva Mikäli et ole tehnyt Heroes-questia, suosittelen jättämään Abyssin rauhaan koska et pääse lataamaan gloryja uudelleen. Olisi myös hyvä omistaa useampi kappale näitä Amulet of Gloryja, sillä mitä useampi sinulla on, sitä nopeammin craftaat, aikaa ei silloin mene lataamiseen. Abyssia on myös turha käyttää matalatasoisten runejen tekoon, koska täten et välttämättä saa voittoa. Mutta ennen kuin voit käyttää Abyssiä hyväksesi, sinun on suoritettava Zamorak Mage-miniquesti.
Abyssiin pääset Zamorak Magen avulla. Mene siis tapaamaan häntä jälleen Edgevillen pohjoipuolelle (N). Huomaa, että hän on noin 5lvl Wildernessissä. Kun saavut Zamorak Magen luokse, valitse hänestä Teleport-vaihtoehto.

Teleporttaudut nyt Abyssiin. Ensimmäinen asia, jonka huomaat, on että prayerisi putoaa nollaan. Toinen tärkeä pointti on, että saat pääkallon pääsi päälle. Kun kuolet skulli pääsi päällä, kuten normaalistikkin, menetät kuollessasi kaikki tavarasi. Abyss on myös täynnä mitä eriskummallisempia örvelöitä. Ne ovat 41-, 59- ja 81-tasoisia. (Huom. Nämä örmelöt tiputtavat poucheja, niistä lisää alempana oppaassa.)


KuvaPyri mahdollisimman nopeasti menemään Abyssin sisemmälle alueelle, etteivät hirviöt ehdi tehdä sinuun paljon vahinkoa. Sisemmälle alueelle pääsee porteista, joista kukin on suojattu jollakin alla mainituista esteistä. Huomionarvoinen seikka on, että paras ase abyssiin on Adze jonka saat Beacon Network-minigamesta.

Tyyppi Tarvittu esine Toiminto
Thieving Ei. Häiritse reittiä vartioivia silmiä.
Firemaking Tinderbox Polta reitti auki.
Agility Ei. Ryömi ahdasta putkea pitkin.
Mining Pickaxe/Adze Louhi hakulla kivet pois tieltäsi.
Woodcutting Hatchet/Adze Kaada reittiä peittävät kasvit.

Päästessäsi sisemmälle alueelle, olet turvassa. Samalla näet seinässä "portteja", paina sellaista. Niitä on jokaiselle alttarille (paitsi Soul runeille, joita et voi craftata muuten kuin ZMI:n kautta). Olet nyt alttarilla. Ja kuten normaalistikkin, craftaa runet, teleporttaa ladatulla Amulet of Gloryllä Edgevilleen, täytä pouchit ja toista. Muista myös, että et tarvitse talismania/tiaraa päästäksesi alttareille.

Pouchit*

Aiemmin mainitut Abyssin hirviöt pudottavat joskus kuollessaan poucheja. Poucheja kannattaa käyttää hyväksi sillä niihin voi varastoida essenceä, mikä tarkoittaa tietysti enemmän runeja per reissu. Poucheja voit myös ostaa ja korjata Runecrafting guildissa. Poucheja on neljä erilaista. Huom. Hankkiessasi poucheja, sinulla täytyy olla jo huonompi pouch, mikäli mielit saada paremman. Et siis voi saada esim. giant pouchia droppina, ennen kuin olet hankkinut kaikki aiemmatkin pouchit.

Kuva Nimi Vaadittu taso käyttöön Montako essenceä voi säilyttää
Kuva Small pouch 1 3
Kuva Medium pouch 25 6
Kuva Large pouch 50 9
Kuva Giant pouch 75 12


Käyttäessi poucheja, ne saattavat hajota. Hajoaminen tarkoittaa sitä, että pouchiin mahtuu vähemmän essencejä. Pouchit voit käydä korjauttamassa Abyssin sisemmällä alueella meditoivan Dark Magen luona ilmaiseksi, tai Wizard Korvakin luona Runecrafting Guildissa.

Samat örvelöt pudottavat myös elemental talismaneja, joita voi nimensä mukaisesti käyttää kaikkien elemental runejen (air, water, earth & fire) valmistukseen. Elemental talismaania ei voi muuttaa tiaraksi. Joten suositeltavampaa on käyttää omni-tiaraa.

Ourania Cave*


ZMI (Zamorak Magical Institute) on löytänyt syvältä Ourania Cavesta (West Ardougnesta lounaaseen (SW) ja Zamorak alttarin välittömässä läheisyydessä) uuden runecrafting alttarin. Mutta se ei ole lainkaan samaa sakkia kuin kollegansa. Siitä kumpuvia outoja voimia hyödyntäen Zamorakin seuraajat ovat pystyneet runecraftaamaan kyseisellä alttarilla kaikkia olemassa olevia runeja.

Tämä Runecrafting altar on lähinnä expaan keskittynyt, eikä tuota rahaa samalla tavalla kuin normaali runecraftaus. Alttarin tekee hyväksi se, että expa on paljon nopeampaa kuin muulla tavoin ja homma ei käy tylsäksi kiitos cmb-örmelöiden matkan varrella. Lisää tietoa paikasta, käyttötavoista ja muusta löydät ZMI-oppaasta.

Yhdistelmärunet*

On mahdollista myös kahlita kaksi eri runea yhteen essenceen. Tälläiset runet säästävät maagien arvokasta tilaa repussa.

Tehdäksesi yhdistelmäruneja, tarvitset elemental runen (air, water, earth tai fire), valitsemaasi runeen täsmäävän talismaanin, ja tietysti pure essenceä. Suuntaa sen runen alttarille, jonka kanssa haluat aiemmin valitsemasi elemental runen yhdistää. Käytä mukanasi tuomaa talismaania alttarin keskiosaan, ja saat yhdistelmäruneja. Huomaa, että talismaani tuhoutuu prosessissa ja runeilla on 50% onnistumismahdollisuus.

Esimerkiksi: Mud runet ovat earth- ja water runen yhdistelmiä. Eli mud runejen tarvitset siis water runeja, water talismanin ja pure essenceä. Suuntaa earth alttarille, ja käytä water talismaania alttariin. Tietysti voit toimia myös toisinpäin.

Kuva Nimi Mitkä runet yhdistetään
Kuva Mist Air & water
Kuva Dust Air & earth
Kuva Mud Eart & water
Kuva Smoke Fire & air
Kuva Steam Fire & water
Kuva Lava Fire & earth


Jos sinulla on Amulet of Binding, onnistut yhdistelmäruneissa 15 kertaa 100% varmuudella. Kyseisen amuletin voit itse tehdä Craftingin avulla, tai ostaa muilta pelaajilta.

* - Merkityt ovat vain membereille.
Kehityspaikat:

Kehitysstrategia

F2P


1 - 99
Valitettavasti free-pelureilla ei ole paljon vaihtoehtoja. Ainut hyvä ja järkevä tapa treenata runecraftingia on tehdä aireja. Niillä paras jälleenmyyntiarvo ja pankki on melko lähellä alttaria. Voit tehdä tätä yksiksesi vaikka kuinka kauan, mutta suosittelen 55lvl saavutettuasi siirtymään Air Companyyn treenaamaan. Siellä expaaminen on melko nopeaa, muttet saa järemmin rahaa. Voithan tietysti välissä craftata muita runeja, kuten water tai earth mutta aireista saa parhaat rahat. Myöskin runecrafting-glovet on suositeltua omistaa (kts. Fist of Guthix.

P2P


14 - 27
Treenaa tähän asti aireilla.
Saavutettuasi tason 14 voit joko siirtyä tekemään fire runeja, tai sitten jatkaa air runeilla. Suositeltu tapa tähän kuitenkin on ruveta tekemään fire runeja Duel Ringien avulla. Tämä on erittäin nopeaa expaa, ja tätä kannattaa tehdä tasolle 27 asti.
  1. Teleporttaa sormuksella Duel Areenalle ja mene fire alttarille

  2. Kun olet craftannut essut runeiksi, teleporttaa Castle Warsiin..
Toista sama operaatio. Ilman mitään poucheja tai familiareita, tämä täytyy toistaa noin 39 kertaa. Joten tarvitset viisi duel ringiä. Tietenkin poucheja sekä familiareita kättäessä määrä vähentyy.

27 - 44
Kannattaa otta vaikkapa Cosmic Runeilla. Huomaa, että cosmic runejen valmistus vaatii Lost City-questin suorittamisen.

44 - 59
Tämä on edelleen tätä harmaata aluetta jolla et saa niin paljoa rahaa. Mutta tämän välin voit ottaa miten vain. Mutta nopea tapa, vaikkakin kallis, on seuraavanlainen: Cosmic talismanit! Joudut tekemään 4,806 kappaletta näitä. Mutta kuten sanottu, erittäin kallista. Silti voit ottaa kyseisen välin vaikkapa penguin-expoilla tai muuten palloillen muilla runeilla.

59 - 82
Nyt abyssiin. Osta essuja, ja craftaa cosmic runeja. Saat cosmicit tuplana joten rahaa rupeaa tulemaan nopeaan tahtiin. Leveliin 82 tarvitset 2,17m expaa joka tekee 271,776 cosmiccia. Tämä kuulostaa paljolta, mutta se ei ole mitään verrattuna siihen mitä joudut tekemään saadaksesi 99.. Mutta kuten muutkin levelit, voit soveltaa tätäkin. Tämä on suositeltu rahan kannalta!

82 - 91
Nyt astral runeja, koska saat niitä tuplana. Lunar Diplomacy-questi pitää olla suoritettuna ja myöskin Dream Mentor kannattaa suorittaa. Mutta tosiaankin, sinun tarvitsee tehdä levelistä 82 noin 400,200 astral runea saadaksesi 91. Tätäkin tapaa voi soveltaa, mutta rahan kannalta paras on tämä.

91 - 99
Naturet. Pelin nopeinta rahaa on ottaa natureilla 99. Nimittäin 91-levelillä saat tuplana naturet! 91 -> 99 sinun täytyy craftata 681,289 naturea. Tämä tosiaan kuulostaa paljolta, mutta raha on ainakin hyvää. Taktiikkana toimii, että käytä 57 summoningilla summottavaa spirit graahkia ja teleporttaa sillä nature alttarin läheisyyteen. Käytä duel ringiä teleportataksesi castle warsiin, pankita, ota uudet essut ja jatka samaa rataa. Näitä reissuja täytyy tehdä 12, 617. Aika urakka..

Vaihtoehtoinen tapa P2p:lle:


50/60 - 99
Kehitä sinne 50-60 aiemmin mainituilla tavoilla, mutta siinä 60 mailla mene ZMI alttarille. Rahaa sieltä ei tule paljoa, mutta pelin nopeinta RC-expaa tämä tyyli tuottaa. Ylempää opasta löydät myös ZMI-altarille oman kohtansa jossa opas!

Runecrafting Guild

Runecrafting guild on nimensä mukaisesti Runecraftaajien kilta. Paikka tarjoaa monenlaista hyödykettä RC:ttäjää varten, niistä mainittakoon seuraavat: Pouchien osto ja korjaus, Omni-talismanit sekä Great Orb Project. Myös essencejä voi ostaa täältä, tietenkin tokeneja vastaan. Tokeneja saat minipelistä. Lisää tietoa paikasta löydät paikan omasta oppaasta.

Skillcape of Runecrafting*

Kuva

Larriar Runecrafting Guildissa myy kaikille 99 runecraftingin omaaville pelaajille skillcape of runecraftingin 99k hintaan.Experience taulukot:

Runet


Kuva Nimi Experience Vaadittu taso 2X 3X 4X 5X 6X 7X 8X 9X 10X
Kuva Air 5 1 11 22 33 44 55 66 77 88 99
Kuva Mind 5.5 2 14 28 42 56 70 84 98 - -
Kuva Water 6 5 19 38 57 76 95 - - - -
Kuva Earth 6.5 9 26 52 78 - - - - - -
Kuva Fire 7 14 35 70 - - - - - - -
Kuva Body 7.5 20 46 92 - - - - - - -
Kuva Cosmic* 8 27 59 - - - - - - - -
Kuva Chaos* 8.5 35 74 - - - - - - - -
Kuva Astral* 8.7 40 82 - - - - - - - -
Kuva Nature* 9 44 91 - - - - - - - -
Kuva Law* 9.5 54 - - - - - - - - -
Kuva Death* 10 65 - - - - - - - - -
Kuva Blood* 10.5 77 - - - - - - - - -
Kuva Soul* 11 1-99
ZMI
- - - - - - - - -


Huomaa myös että saatat saada useampia runeja ennen ns. "multiple rune"-leveliä. Esimerkkinä, saatat saada tuplanatureja jo ennen 91 rc:tä. Tämä on kuitenkin harvinaista, mutta toimii kaikilla runeilla millä mahdollista (huom. Ei siis toimi Law, Death ja Blood runeilla!).

Tiarat

Kuva Nimi Experience
Kuva Air tiara 25
Kuva Mind tiara 27,5
Kuva Water tiara 30
Kuva Earth tiara 32,5
Kuva Fire tiara 35
Kuva Body tiara 37,5
Kuva Cosmic tiara* 40
Kuva Chaos tiara* 42,5
Kuva Nature tiara* 45
Kuva Law tiara* 47,5
Kuva Death tiara* 50
Kuva Blood tiara* 52,5
Kuva Omni-tiara* -

Yhdistelmärunet

Kuva Nimi Vaadittu taso Experience
Kuva Mist 6 8
Kuva Dust 10 8,3
Kuva Mud 13 9,3
Kuva Smoke 15 9,5
Kuva Steam 19 10
Kuva Lava 23 10,5


Tehnyt: Unhola & Finwest. Päivittänyt Niko Tu ja Jondree
Kuva

Muokattu viimeksi: 16:13 04.04.2016