Skilliopas
Firemaking

Johdanto:
Kuva

Firemaking, eli tulenteko, on taito jota käytetään tulentekoon, lamppujen sytyttämiseen ja tehtävissä myös esimerkiksi erilaisten esineiden polttamiseen. Firemaking on myös hyödyllinen taito kokkauksen yhteydessä, sillä sytytetyssä nuotiossa voi myös kokata ruokaa, jos ei hellaa ole lähistöllä. Firemaking ei ole taito, jolla voi tehdä kovin suuria määriä rahaa. Lähes ainoa keino on shadejen polttaminen, josta lisää myöhemmin. Firemaking ja Woodcutting ovat toisilleen yhteensopivia taitoja, puunhakkauksella hakkaat itsellesi puut jotka sitten tulenteon avulla poltat.

Kuva


OPASTA PÄIVITETÄÄNSisällysluettelo
Skillin opas:

PerusteetKuva Taidon nostamiseen ja sen aloittamiseen et tarvitse muuta kuin halkoja (logs) ja tulukset (tinderbox). Halkoja saat kaatamalla puita tai ostamalla muilta pelaajilta. Tinderboxin saat lähes jokaisesta sekatavarakaupasta (general store).

KuvaKuvaTulen sytyttäminen on kovin yksinkertaista, käytät tuluksia halkoihin ja odotat kunnes hahmosi sytyttää tulen. Samalla tyylillä toimivat myös muiden esineiden sytyttämiset, esimerkiksi lyhtyjen joita voi tehdä 49 smithingin avulla. Tulen voi sytyttää lähes missä vaan, poikkeuksina pankin ja ehkä muutaman muun rakennuksen sisässä, sekä jos maastossa on esimerkiksi kukkia. Kannattaa ostaa/hakata pankkiin paljon puita, ennen kuin alkaa niitä polttamaan, sillä se on huomattavasti nopeampaa.

Polttaessasi suuria määriä halkoja, hakeudu paikkaan, jossa voit polttaa niitä pitkänä jonona. Pitkällä tähtäimellä tämä saattaa pelastaa hermosi. Alla on kuvattu vain muutama mahdollisista polttopaikoista, niitä on toki enemmänkin. Mikäli samalle paikalle änkeää joku muukin polttamaan halkojaan, eikä hän poistu paikalta, kannattaa silloin vaihtaa itse joko paikkaa tai maailmaa. Muussa tapauksessa sopivat polttolinjat ovat pian tukossa, ja kehitys hidastuu huomattavasti.

Hyvät Polttolinjat:
Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva KuvaTavalliseen tapaan halkoja polttavalla pelaajalla on etu, mikäli hän käyttää esimerkiksi kannettavassa tietokoneessa olevaa kosketuslevyä hiiren sijasta. Halkoja on näin helppo polttaa suuret määrät yhteen menoon, eikä pelikäsi rasitu samalla lailla kuin hiirellä klikkaillessa.

Pyre Logs


Roviohalkoja (pyre log) tarvitaan polttamaan erilaisia shadeja. Roviohalkoja on kahdeksaa eri laatua, mutta shadeja vain 5 erilaista. Tarvitset oliiviöljyä (Olive Oil) tehdäksesi roviohalkoja. Oliiviöljyä saa Mort'tonin kaupasta. Oliiviöljyä pitää käyttää palavaan tulialttariin Morttonin temppelissä. Temppelin pyhyys (sanctity) pitää olla vähintään 10% tehdäksesi tämän. Kun olet käyttänyt oliiviöljyä temppelin tulilalttariin, saat pyhää öljyä (Sacred Oil). Käytä pyhää öljyä esimerkiksi tammen halkoon, niin saat tammen roviohalon. Mutta muista että eri halkoihin tarvitsee eri määrän pyhää öljyä.

Lisää tietoa tästä minipelistä sen omassa oppaassaan.

Mitä muuta voin sytyttää?

Kuten jo alussa mainittiinkin, firemaking ei pelkästää keskity halkojen polttoon, vaan voit myös sytytää mm. soihtuja. Alle on listattu kaikki muut sytytettävät esineet.

Esineet Vaadittava taso polttoon
Torches 1
Candles 1
Candle lanterns 4
Oil lamps 12
Oil Lanters 26
Bug Lanters 33
Bullseye Lanters 49
Cave Goblin Mining Helmets 65


Kynttilät, soihdut voit ostaa tavallisesta tai niiden myyntiin erikoistuneesta kaupoista. Hyvänä esimerkkinä toimii Catherbyn kynttiläkauppa. Cave Goblinit (luolastossa Lumbridgen alla) pudottavat joskus kuollessaan louhintakypäriä. Kynttilälyhdyt syttyvät normaalisti, mutta öljylamput ja öljylyhdyt vaativat sytytykseen erikoisjärjestelyjä.

Gnomish Firelighters

Nämä ovat yleisiä Treasure Trails-palkintoja, joita tulee helposti lähes joka vihjeestä. Aseta tälläinen halkoon, ja sytytä palamaan. Näitä sytyttimiä on erivärisiä: sininen, punainen, vihreä, violetti ja valkoinen. Näitä voi käyttää vain tavallisiin halkoihin. Nämä eivät anna lisäexperienceä vaan aivan normaalin experience määrän.

Incense sticks

Näiden tekemiseen menee kolme vaihetta: 2 Halkoa (logs) = 1 stick, 2 Tuhkaa (ashes) = 1 ashed stick, 1 herb = incense stick.
Ajastin, joka alkaa 10 minuutista, voit pidentää lisää aina 60 minuuttiin asti. Ajastinta voit pidentää 10 min/ tikku.
Vahvuus (potency), jonka tikku antaa, alkaa tasosta 1 aina tasoon 4 asti. Vahvuus voimistuu jokaisen tikun myötä esim. 4 tikkua vastaa 40% vahvuutta. Tikut voit myös sytyttää kerralla "overload" vaihtoehdolla, jolloin saat vahvuuden suoraan tasolle 4 mutta ajastin alkaa 10 minuutin kohdalta. Tätä voit jatkaa normaalisti sytyttämällä lisää tikkuja.
Vaikutukset, jotka tikut antavat riippuvat halosta, herbeistä ja tuhkista. Myös Firemaking taso vaikuttaa siihen, montako vaikutusta voit pitää kerrallaan päällä (ks. taulukot).

Taso Vaikutusten määrä kerralla
1-70 1
71-94 2
95+ 3


Taso Incense stick Halko Tuhka Vaikutus
1 Guam Logs Impious Vahvuustaso antaa 10% mahdollisuuden ylimääräiseen halkoihin.
5 Tarromin Logs Impious Vahvuustaso antaa 25% mahdollisuuden pankittaa tuhkat.
9 Marrentill Logs Impious Vahvuustaso pienentää myrkytystä 12,5%.
20 Harralander Oak Impious Vahvuustaso antaa 25% enemmän juoksuenergiaa levätessä.
25 Ranarr Oak Impious Vahvuustaso antaa 1% isomman prayer bonuksen.
30 Toadflax Willow Impious Vahvuustaso antaa 12,5% paremman mahdollisuuden selviytyä agility esteistä.
35 Spirit weed Willow Impious Vahvuustaso antaa 10% energian palautuksen familiarin erikoisiskulle.
40 Irit Maple Accursed Vahvuustaso pienentää myrkytystä 25%.
41 Wergali Maple Accursed Vahvuustaso antaa 0,5% mahdollisuuden tuottaa strung bow fletchingin yhteydessä.
48 Avantoe Acadia Accursed Vahvuustaso antaa 5% mahdollisuuden laittaa automaattistesti syötti ansaaan hunterin yhteydessä.
54 Kwuarm Acadia Accursed Vahvuustaso antaa 2,5% lisän aseen myrkytykseen.
57 Bloodweed Acadia Accursed Vahvuustaso antaa 2,5% mahdollisuuden lisä halkoon bloodwood puuta hakattaessa.
59 Snapdragon Acadia Accursed Vahvuustaso antaa 50% nopeamman levelien palautuksen.
65 Cadantine Yew Infernal Vahvuustaso antaa 2,5% mahdollisuuden siihen, ettei puu kulu loppuun.
67 Lantadyme Yew Infernal Vahvuustaso antaa 30 sekuntia lisäaikaa potionin vaikutuksille.
70 Dwarf weed Yew Infernal Vahvuustaso antaa 2% mahdollisuuden pankittaa pudonnut tai poimittu esine.
75 Torstol Magic Infernal Vahvuustaso antaa 0,5% lisä xp:tä.
91 Fellstalk Magic Infernal Vahvuustaso antaa 1,01% mahdollisuuden siihen, että elite npc ilmestyy (slayer otukset).


Öljyn valmistus sytytystä varten

Tarvitset suotervaa (swamp tar), yksi per lamppu/lyhty. Sitä saat Mort Myren- ja Lumbridgen soilta. Suuntaa Rimmingtoniin, ja mene siellä asustavan professorin taloon. Mene itäiseen huoneeseen ja käytä suotervaa lamppuöljyn tislauslaitteeseen (lamp oil still). Suoterva muuttuu öljyksi, nyt käytä lyhtyäsi/lamppuasi
tislauslaitteeseen. Lyhty/lamppu täytyy öljyllä, ja on valmis sytytettäväksi.

Kuva

Barbarian Firemaking

Barbarian Firemakingin harjoittamiseen sinun täytyy omata väh. lvl 35 Firemaking, sekä jousi (bow). Esi-isiemme Firemaking-taidot ovat nyt valmiina meillekkin, kiitos Otto Godblessedin. Katso lisää!

Tulen teko jousen avulla

Tehdäksesi tulen jousella sinulla täytyy olla mukanasi tietyt halot, ja se tärkein eli jousi.

Nimi Vaadittu taso Saatava experience
Normal log 21 40
Achey log 21 20
Oak log 35 60
Willow log 50 90
Teak log 55 105
Arcitc pine log 62 125
Maple log 65 135
Mahogany log 70 157.5
Yew log 80 202.5
Magic log 95 303.8
Elder log 99 450


Pyre veneiden sytyttäminen

Varoituksen sana! Luola on vaarallinen, joten varaudu sen mukaan mm. Anti-fire shieldillä tai potioneilla, ruoalla, teleporteilla yms.

Ancient Cavern on kuolleiden barbaarian lepo-paikka, mutta valitettavasti pahuus asuu luolassa myös eivätkä kuolleet soturit saa levätä rauhassa. Vapauta siis heidät piinastaan! Kun vapautat kuolleen barbaarin sieulun saat yhden random tavaran joka voi olla jopa Dragon full helm!

Ensimmäisenä sinun tarvitsee saada haltuusi barbaarin "jäännökset", eli luut. Mene Ancient Cavern-luolaan laiturilta fishing-spottien vierestä hyppäämällä pyörteeseen. Etsi käsiisi "chewed bones". Nyt voit sytyttää veneen. Voit tehdä sen vain ja ainoastaan hiiltyneeseen maahan, jota löytyy ympäri Oton taloa. Oikealla hiiren-painikkeella saat auki tarvittavan toiminnon. Tarvitset luut ja halot tehdäksesi pyre shipin. Huomaa että saat 300% lisää Prayer-xp:tä parilla seuraavalla luiden hautas-kerralla.

Kuva Halko Vaadittavat Crafting/Firemaking -taidot Saatava Crafting exp Saatava Firemaking exp Luiden hautaus-määrä bonus-experiencellä
Kuva Normal log 11 10 40 1
Kuva Achey log 11 10 40 1
Kuva Oak log 25 15 60 2
Kuva Willow log 40 22.5 90 2
Kuva Teak log 45 26.2 105 3
Kuva Arctic pine log 52 31.2 125 3
Kuva Maple log 55 33.7 135 3
Kuva Mahogany log 60 39.3 157.5 4
Kuva Yew log 70 50.6 202.5 4
Kuva Magic log 85 75.9 303.8 5
Kuva Elder log 95 -?- 450 5
Kehityspaikat:

Kehitysstrategia

1-15
Näillä tasoilla kehitys lienee itsestäänselvyys, että sinun pitää polttaa tavallisia (normal) halkoja, sillä ei ole muuta vaihtoehtoa.

15-30
Nyt siirry oak halkoihin, niillä saat 1/3 enemmän experienceä kuin normaaleilla ja
niitä on helpompi hankkia.

30-45/60/99
Nyt voit siirtyä willow halkoihin. Pajun haloilla experience on melko nopeaa sekä halot ovat melko halpoja, noin 30-40 gp kappaleelta. Näitä on helppo ostaa, mutta isoimmilla tasoilla näitä tarvitsee polttaa niin paljon, että voi käydä tylsäksi. Jos olet kärsivällinen niin näillä voit hyvin jatkaa 99 asti. Jos sinulla ei ole varaa ostaa halkoja muilta pelaajilta, hyvä tyyli on ostaa niitä jostain sekatavarakaupasta. Ilmaispelaajien maailmoissa on usein paljon willowia myytynä sekatavarakauppoihin (esim. Lumbridge, Rimmington), joten osta sieltä ja polta.

Suosittelen kuitenkin että treenaisit willoweilla vain tasolle 45, jonka jälkeen voit polttaa maple halkoja.

45-60/99
Maplet ovat melko halpoja niiden suuren tarjonnan vuoksi, sekä niistä saa paljon paremmin experienceä kuin willoweista. Voit joko jatkaa näillä aina 99 asti, tai sitten vain tasoon 60, jolloin pääset käsiksi yeweihin.

60-99
Nyt pääset polttelemaan yew halkoja. Jos sinulla on paljon rahaa ja haluat firemaking tasosi 99 nopeammin kuin vaahteralla (maple), niin suosittelen näitä. Näiden polttaminen on melko nopeaa, sillä yhdestä marjakuusen halosta saa yli puolet enemmän experienceä kuin yhdestä pajun halosta.

75-99*
Magic/elder halot. Tämä tapa on erittäin kallis, mutta nopein. Taikapuun haloista saa hieman yli 100 experienceä enemmän kuin marjakuusen haloista, mutta taikapuun halot maksavat 1,000gp kappaleelta ja niitä on vaikea hakata. Eli siis, jos sinulla on erittäin paljon rahaa ja haluat saada mahdollisimman nopeasti firemakingin isolle tasolle, niin käytä näitä. Muuten en suosittele.

Skillcape of Firemaking*

Ignatius Vulcan etelään (S) Seer's Villagesta myy kaikille 99 firemaking omaaville pelaajille skillcape of firemakingin 99k hintaan.

* = Vain membereille.Experience taulukot:

Normaalit halot

Puutyyppi Vaadittu taso polttamiseen Saatava experience poltettaessa Hyviä hakkuupaikkoja
Kuva
Logs
1 40 Dranyor Manor
Kuva
Oak logs
15 60 Dranyor Village, Varrockin länsi pankilta lounaaseen
Kuva
Willow logs
30 90 Dranyor Villagen pankista länteen, Port Sarimin baarista itään
Kuva
Teak logs
35 105 Hardwood grove ja Ape Atoll
Kuva
Arctic pine logs
42 125 Neitiznot
Kuva
Maple logs
45 135 Seers' Village
Kuva
Mahogany logs
50 157,5 Hardwood Grove ja Ape Atoll
Kuva
Eucalyptus logs
58 193,5 Oo'glog:sta länteen
Kuva
Yew logs
60 202,5 Varrockin linnan pohjoispuoli ja Beehives eteläpuoli
Kuva
Magic logs
75 303 Tree Gnome Stronghold ja Lletyasta lounaaseen
Kuva
Cursed logs
82 303,8 Spirit Realm
Kuva
Elder logs
90 434,3 Tree Gnome Stronghold, Edgevillestä etelään (S), Varrockista kaakkoon (SE).


Pyre Logs

Puutyyppi Vaadittu taso polttamiseen Kuinka paljon tarvitsee pyhää öljyä Mitä Shadea voi polttaa Saatava experience poltettaessa
Regular pyre log 5 2 Loar Shade 50
Oak pyre log 20 2 Phrin Shade 70
Willow pyre log 35 3 Loar-, Phrin-, ja Riyl Shade 100
Teak pyre log 40 3 Loar-, Phrin-, ja Riyl Shade 120
Maple pyre log 50 3 Loar-, Phrin-, ja Riyl Shade 175
Mahongany pyre log 55 3 Loar-, Phrin-, ja Riyl Shade 210
Yew pyre log 65 4 Loar-, Phrin-, Riyl-, ja Asyn Shade 255
Magic pyre log 80 4 Loar-, Phrin-, Riyl-, Asyn-, ja Fiyr Shade 404.5
Elder pyre log 95 4 Loar-, Phrin-, Riyl-, Asyn-, ja Fiyr Shade 550


Questeista saatavat experiencetQuestin nimi Saatava exp
Darkness of Hallowvale 2000-6000 (Tome of experience, pitää olla yli 30lvl)
A Fairy Tale part II - Cure a Queen 2500 (xp lamppu)
An Enlightened Journey 4000
One Small Favour 10000-20000
Recipe for Disaster 20000 (lamppuja)
The Great Brain Robbery 5000 (taikalamppu)
King's Ransom 5000 (taikalamppu, pitää olla yli 50lvl)
The Giant Dwarf 1500
Heroes Quest 2725
All Fired Up 5500
Enakhra's Lament 7000
In Pyre Need 14400
As a First Resort... 15000
Summer's End 15000
Forgiveness of a Chaos Dwarf 30000
Swept Away 100-9900 (Valinnasta riippuen)
Fur 'n' Seek 500
Myths of the White Lands 500 (lamppu)
Legacy of Seergaze 2500-7500 (Tome of experience)
Meeting history 500-2500 (Tome, pitää olla vähintään 25 lvl)
The Tale of the Muspah 500
Troll Stronghold 10000-20000 (lamppu, pitää olla vähintään 30 lvl)
The Temple at Senntisten 23000 (lamppu)
While Guthix Sleeps 100000-400000 (lamppu, pitää olla vähintään 65 lvl)
Hot Air Ballooning 8000 (kaikki reitit)


Tehnyt: KuvaGundalo
Kuvat:Finwest, Duokki ja Vulle, Elegant hankki karttakuvia Päivittänyt: Troffi

Muokattu viimeksi: 07:43 30.03.2019