Muu ohje
Jumalaopas

Kuva

Tervetuloa Jumalaoppaaseen! Jumalaopas on opas, joka kertoo sinulle lähes kaiken mahdollisen tiedon tunnetuista ja vähemmän tunnetuista jumalista. Olit sitten uusi tarinaan tutustuja tai tarina-asiantuntija, tästä oppaasta pitäisi löytyä paljon mielenkiintoisia asioita.

Opas on suuren kokonsa takia jaettu kahteen osaan. Tästä osasta löytyy kaikki tärkeät tavalliset jumalat ja vanhimmat jumalat. Toisesta osasta löytyy Menaphite Pantheon ja muita jumalia, joilla ei ole niin tärkeää merkitystä päätarinan kannalta tai ovat valejumalia. Oppaan toiseen osaan pääsee tästä.

Koska RuneScapen tarinaan tulee jatkuvasti lisää tarinapäivityksiä, myös opas päivittyy jatkuvasti. Tiedot kaikista päivityksistä löytyy täältä.

Sisällysluettelo:




Jumalat

Jumaluus

Tunnnemme useita jumalia ja tiedämme heistä hyvin paljon useita asioita, mutta emme kuitenkaan tiedä mikä on jumaluuden määritelmä. Se voi olla voimataso, olomuodon tila, kuolemattomuus tai jokin muu asia. Tiedämme kuitenkin, että (lähes) kaikki tuntemamme jumalat ovat olleet ennen tavallisia kuolevaisia.

Tällä hetkellä on epäselvää, kuinka voimakkaita jumalat todellisuudessa ovat. Tiedämme, että jumalat voivat nykypäivänä antaa seuraajilleen voimia rukousten muodossa, mutta mitä muuta he pystyvät tekemään? Saradomin tarvitsi Jasin kiven apua parantaakseen komentaja Zilyanan vammat. On hyvinkin mahdollista, että jumalat ovat paljon heikompia mitä heidän uskotaan olevan, mutta nykyisellä tietämyksellä on hankala sanoa.

Jumalilla on yleensä aina kiinteä fyysinen muoto, josta he eivät voi "lähteä", eli he eivät ole henkiolentoja. Zaros on tästä ainoa poikkeus. Jos jumala on jollain tavalla päässyt irti ruumiistaan, hän on silloin hyvin heikentyneessä tilassa ja tarvitsee uuden ruumiin.

Jumalat eivät ole täysin kuolemattomia. Jumalat eivät näytä kuolevan luonnollisista syistä, mutta muilla tavoilla se on mahdollista. Yleensä jumalan tappamiseen käytetään vanhimpien jumalien artefakteja, koska ne ovat eräitä voimakkaimpia esineitä mitä löytyy. Ne eivät ole kuitenkaan ainoa tapa tappaa jumala. On olemassa muitakin voimakkaita asioita, jotka riittävät jumalan tappamiseen.

Kun jumala kuolee, hänen ruumiinsa kivettyy useimmissa tapauksissa paikoilleen. Tähänastisissa tapauksissa "jumalaenergiaa" siirtyy kuoleman jälkeen tappajalle, joka saa uutta tietämystä sekä uusia voimia - mahdollisesti tullen jumalaksi. Emme kuitenkaan tiedä, että siirtyykö jumalaenergia automaattisesti kaikissa tapauksissa vai voiko sen välttää jotenkin.

Jumalan tappaminen ei ole ainoa tapa tulla jumalaksi. Jumalaksi voi tulla myös erään vanhimpien jumalan artefaktin avulla jos sitä käyttää aktiivisesti pidemmän aikaa. Emme tiedä vielä varmasti mikä tämä artefakti on, mutta Jasin kivi saattaa olla sellainen.

Jumaluuden asteet

Jumalia on hyvin monen vahvuisia, ja heidät on mahdollista luokitella sen mukaan seitsemäään eri ryhmään. Vaikka jumala on toista matalammalla tasolla, se ei tarkoita että hän olisi toista jumalaa heikompi taistelemisessa, seuraajien lukumäärässä tai jossain muussa asiassa. Nämä "voimakkuuden asteet" antavat vain jonkinlaisen kuvan heidän kokonaisvoimakkuudestaan.

Jumaluuden seitsemäs aste on kaikista matalin voimataso. Seitsemännen asteen "jumalat" eivät edes ole varsinaisia jumalia, vaan he ovat yleensä sellaisia henkilöitä, joihin on laitettu pieniä määriä jumalallista voimaa. Monet kuolevaisetkin (kuten pelaajahahmo) ovat voimiltaan tällä tasolla. Tähän ryhmään kuuluvat useiden jumalien avatarit (bandos avatar), Tumekenin luomat jumalat ja mahdollisesti monia muitakin. Isoin ero tämän tason jumalilla muihin on se, että he eivät ole yhtä vapaita. Heidän toimintojaan rajoittaa jumala tai taika, joka heidät loi. Heidän on pakko suorittaa tehtävää, joka heille on annettu.

Jumaluuden kuudes aste on puoli-jumalat. Hekään eivät ole kunnollisia jumalia, jonka takia he olivat Guthixin säädösten ulkopuolella. Tähän ryhmään kuuluvat Icthlarin ja Amascut, jotka ovat jumalien lapsia.

Jumaluuden asteista viisi, neljä ja kolme emme tiedä kovinkaan paljoa, jonka takia niillä olevien jumalien paikkoja ei tiedetä tarkkaan. Jumaluuden toisella asteella ovat ne nuoremmat jumalat, jotka ovat hyvin lähellä vanhimpien jumalien voimia. Ensimmäiselle asteelle tulevat kaikki vanhimmat jumalat. Vanhimmat jumalat eroavat muista jumalista siten, että heille on kyky luoda maailmoja ja elämää.

Asteikko: (tähdillä merkityt ovat epävarmoja)
1. Vanhimmat jumalat
2. Guthix, (Zaros ennen heikkenemistään)
3. Saradomin*, Zamorak*, Zaros*
4. Bandos*, Armadyl*, Seren*
5. Tumeken*, Elidinis*
6. Amascut, Icthlarin
7. Apmeken, Het, Crondis, Scabaras, Bandos avatar, avatar of destruction, avatar of creation

Jumalien uskonnot

Useimmilla jumalilla on oma uskontonsa. Uskonnolla tarkoitetaan yleensä asioita joita jumalat edustavat ja opettavat seuraajilleen. He haluavat levittää näitä ajattelutapoja muille. Useimmiten jumalat itse noudattavat omia opetuksiaan, mutta näin ei kuitenkaan ole aina.

Uskonnoista on tärkeä muistaa, että niitä voi tulkita hyvin monella tavalla. Jotkin voivat tulkita niitä erittäin tiukkoina, jotkut hieman löysemmin ja osa voi muuttaa ne ihan erilaisiksi. Kaikki jumalien seuraajat ovat erilaisia, eikä heitä voi tuomita heti heidän uskontonsa perusteella. Joskus jopa kaikilla jonkun jumalan seuraajilla saattaa olla väärä käsitys heidän jumalansa tahdosta.

Tässä oppaassa käsitellään useimpien jumalien uskontoja. Niiden tarkoituksena on kertoa niiden ydinajatukset ja selittää ne. On kuitenkin tärkeä huomauttaa, että uskonnot voivat muuttua ajan mittaan.

Jumalien yhteistä historiaa

Jumalilla oli suuri vaikutus Gielinoriin (RuneScape-ulottuvuuden "oikea" nimi) ensimmäisellä, toisella ja kolmannella kaudella. Niinä aikoina jumalat kävelivät maanpäällä ja olivat suorassa yhteydessä seuraajiinsa. Kolmannen kauden alussa jumalat aloittivat koko Gielinorin historian suurimman sodan, jumalasodan (God Wars). Niinä aikoina jumalia oli useita kymmeniä, mutta osa heistä lähti Gielinorista kyseisen sodan aikana. Lajeja kuoli sukupuuttoon ja alueita tuhoutui. Sodan aiheuttama tuho herätti Guthixin, joka lopetti jumalasodan häätämällä kaikki jumalat Gielinorista ja asetti Guthixin säädökset, jotka kielsivät jumalien suoran vaikutuksen Gielinoriin. Jos Guthix ei olisi lopettanut sotaa, koko Gielinor olisi voinut tuhoutua Wildernessin tasolle, tai pahemmaksi.

Vähän aikaa sitten viidennen kauden lopulla vuonna 169, Guthixin säädökset poistuivat ja jumalat pystyivät taas tulemaan Gielinoriin. Jumalat tulevat pikkuhiljaa takaisin, ja he valmistautuvat tulevaan mahdolliseen sotaan. Viimeksi jumalien ollessa paikalla Gielinor melkein tuhoutui - selviytyykö Gielinor jumalien paluusta? Vain aika kertoo mitä tapahtuu...

Guthix

Kuva

Perustietoa

Suuntaus: tasapaino ja luonto
Sukupuoli: Mies
Värit: vihreä
Motto: Balance is power
Seuraajat: Gnomet, dwarfit, fairyt, druidit, fremennikit, tietäjät
Tunnus*:
Kuva

Yleistä

Ennen kuolemaansa Guthix oli tasapainon ja luonnon jumala. Hän teki useita historiallisesti merkittäviä tekoja. Hän toi ihmiset ja useat muut lajit Gielinoriin, lopetti jumalasodan ja loi suojamuurin, joka esti muita jumalia pääsemästä Gielinoriin. Hän oli kaikista voimakkain jumala, mutta hänen elämänsä ei ollut onnellisin. Hän koki useita menetyksiä, mutta teki silti isoja uhrauksia auttaakseen kuolevaisia.

Ennen jumalaksi tulemista Guthix oli lajiltaan naragi ja pienen tytön isä. Hän oli hyvin läheinen tyttärensä kanssa. Eräänä päivänä jumalat saapuivat hänen maailmaansa ja aloittivat sodan, joka tuhosi kaiken. Guthix menetti tyttärensä ja kaikki ystävänsä. Tänä aikana hänelle syntyi inho jumalia kohtaan. Tyttärensä kuoltua Guthixin raivo vapautui hetkellisesti, jolloin hän tappoi yhden jumalista. Tällöin hän tuli jumalaksi - yhdeksi heistä, jotka olivat tuhonneet kaiken hänelle rakkaan.

Guthixista kehittyi hyvin voimakas jumala - voimakkaampi kuin kukaan muu. Hänellä oli voima, jota hän olisi halutessaan voinut käyttää kostaakseen - mutta Guthix ei halunnut uutta sotaa, eikä väkivalta ollut hänen mielestään oikea keino. Kun jumalat saapuivat hänen uuteen kotiinsa - Gielinoriin - ja tuhosivat senkin melkein kokonaan, Guthix karkotti heidät ja rakensi suojamuurin maailman ympärille heidän tappamisensa sijaan. Tämä muuri suojasi maailmaa vuosituhansien ajan, mutta vähän aikaa sitten tapahtunut Guthixin kuolema tuhosi sen.

Guthix oli hyvin erilainen kuin muut jumalat, sillä hän ei halunnut olla jumala. Hän ei halunnut itselleen seuraajia eikä jumalasymbolia. Guthixin symboli (kyynel) on hänen seuraajiensa keksimä, mutta ei Guthixin hyväksymä. Guthix halusi luoda jumalattoman maailman - ei itselleen, vaan kuolevaisille. Hän halusi kuolevaisten olevan vapaita jumalien manipuloinnista ja sodista. Guthix oli valmis jättämään itselleen rakkaan maailman saavuttaakseen tämän ja uhrasi omia elinvoimiaan suojamuurin rakentamiseen.

Guthixilla oli hyvin suuri yhteys Gielinorin luonnon ja sen sielun, anima mundin, kanssa. Guthix piti siitä huolta ja opetti kuolevaisillekin miten sitä kuuluu hoitaa. Guthixin yhteys anima mundiin oli niin suuri, että hän pystyi tuntemaan, kun Wildernessin alue - entinen metsä - tuhoutui. Kun Guthix kuoli, Gielinorin luonto alkoi itkemään.

Guthixin historia

Aika kuolevaisena

Kuva

Guthix ei ole aina ollut jumala. Yli 12 000 vuotta sitten hän eli toisessa maailmassa ja oli lajiltaan naragi. Hänellä oli tuolloin oma tytär, jonka nimi oli Aagi. Aagi oli hyvin pirteä pikkutyttö, ja Guthix rakasti häntä syvästi. Onnellinen elämä oli kuitenkin pian päättymässä.

Askarothin kaupunkiin ilmestyi portaali, jonka kautta heidän maailmaansa tuli jumala Saradomin. Saradomin yritti saada paikalliset seuraajikseen, mutta he kieltäytyivät. Saradomin tuhosi kaupungin tämän jälkeen ja valloitti pian muitakin alueita. Saradominin kantama vanhimpien jumalien artefakti, kruunu, houkutteli maailmaan muita jumalia, ja maailma joutui suureen sotaan.

Sota kesti vuosisatoja. Aagi ei ollut hymyillyt pitkään aikaan ja Guthix tuli hyvin surulliseksi. Guthix harkitsi hänen lähettämistään johonkin turvallisempaan paikkaan, mutta sellaisia paikkoja ei oikein ollut. Sodan loppupuolella useat jumalat olivat joko kuolleet tai lähteneet tästä maailmasta, Saradomin mukaan lukien. Etsiessään ruokaa kuolleiden ruumiiden joukosta, hän löysi ison miekan, joka säkennöi energiaa, ja Guthix tajusi sen olevan yksi vanhimpien jumalien aseista. Hän otti sen mukaansa varmuuden vuoksi.

Tuska-niminen jumalatar aiheutti sekasortoa ja tuhoa seuraajiensa kanssa, ja lopulta koko Guthixin kylä ja kaikki hänen ystävänsä olivat kuolleita. Vain Guthix ja hänen tyttärensä olivat jäljellä.

Aagi oli kotona nukkumassa, Guthix oli talon ulkopuolella. Tuska ja hänen seuraajansa lähestyivät häntä, Guthix sulki silmänsä ja valmistautui kuolemaansa. Sitten jumala Skargaroth saapui paikalle ja kävi Tuskan kimppuun. Tuskan toinen silmä vahingoittui pahasti, ja hän hyppäsi Skargarothia päin, jolloin hän kaatui Guthixin kodin päälle.

Aagi kuoli Skargarothin painon alla. Guthix tunsi koko maailman tyhjäksi tyttärensä kuoltua. Tuska syöksyi Skargarothia kohti ja Guthix huomasi olevansa heidän välissään. Guthix otti miekkansa esille ja iski sillä Tuskan toista silmää. Tämän jälkeen raivo täytti hänet. Hän katsoi Skargarothia ja iski miekan syvälle Skargarothin selkään. Miekka hajosi Skargarothin liikkumisen takia, ja Skargaroth alkoi kuolemaan.

Skargarothin kuollessa Guthix sai uutta tietoisuutta. Hän sai tietää vanhimpien jumalien artefakteista, vanhimmista jumalista ja monista muista asioista. Hän myös huomasi tulleensa jumalaksi - yhdeksi niistä, jotka olivat hänen maailmaansa tuhonneet ja perheensä tappaneet.

Gielinorin löytäminen

Jumalaksi tulemisensa jälkeen, Guthix huomasi pystyvänsä avaamaan portaaleja rikkinäisellä miekalla. Hän päätti jättää kotimaailmansa synkät muistot, ja kävi tällä tavalla useissa maailmoissa, joista osa oli kuolleita, osa olivat sodassa ja osa oli täynnä elämää. Guthix tarkkaili näitä maailmoja ja näki niiden viat. Ajan myötä Guthix totesi, että tasapaino on menestyvin keino.

Yksi maailmoista jossa Guthix kävi oli elfien kristallimaailma. Siellä hän tapasi Serenin ja he ystävystyivät nopeasti. Guthix jatkoi matkaansa, kunnes hän lopulta löysi täydellisen planeetan, joka on nykypäivänä tuntemamme RuneScape-maailma.

Kuva

Planeetta oli hyvin kaunis - ja mikä tärkeintä - tyhjä. Hän ajatteli, että se on täydellinen piiloutumispaikka hänelle, jossa hän voisi surra kuolleita ystäviään. Hän nimesi sen Gielinoriksi. Tutkiessaan planeettaa hän löysi Jasin kiven ja useita muita vanhimpien jumalien artefakteja, kuten armadylin sauvan ja torven. Guthix käytti näitä esineitä vuosituhansien ajan, ja tuli erittäin voimakkaaksi. Näihin aikoihin Gielinorin ensimmäisen kauden uskotaan alkaneen.

Guthixin aktiivisuus Gielinorissa

Kuva

Guthix oleskeli aluksi Gielinorissa yksin ajattellen omaa tulevaisuuttaan ja mietti mitä hän tekisi. Hänen mielestään niin kaunis maailma pitäisi jakaa useampien olentojen kanssa. Sitten hän päätti luoda jumalattoman maailman, jonka asukkaat eivät joutuisi mukaan muiden olentojen sotiin. Hän loi maailmanportin (world gate) ja elämänportin (portal of life) ja toi Gielinoriin useita rauhanhaluisia lajeja, kuten ihmiset, gnomet, dwarfit, fairyt ja fairy dragonit. Hän valitsi nämä lajit siksi, että ne eivät ole perusluonteeltaan pahoja eikä hyviä, vaan melko neutraaleja olentoja. Hän myös varmisti, että he eivät tienneet mitään jumalista. Guthix itse ylläpiti tasapainoa.

Guthix teki poikkeuksen yhden jumalan kanssa. Hän oli matkoillaan tutustunut Sereniin hyvin läheisesti ja päätti kutsua hänet ja hänen seuraajansa Gielinoriin. Seren suostui, ja elfit saapuivat Gielinoriin.

Kuva

Alkuaikoina hän oli hyvin aktiivisesti ihmisten keskuudessa ja yritti varmistaa, että he pitäisivät maailmasta hyvää huolta ja eläisivät tasapainossa. Hän opetti heille, että he saavat käyttää luontoa, mutta eivät käyttää sitä väärin. Hän myös kertoi heille hyvin lyhyesti maailman luojista, vanhimmista jumalista.

Kuva

Myöhemmin Guthix loi Gielinoriin taikuuden Jasin kiven avulla. Hän siirsi pieniä määriä voimia riimukiviin, joiden avulla ihmiset ja monet muut lajit pystyivät kanavoimaan sisäisiä taikavoimiaan. Hän levitti riimuja ympäri Gielinoria.

Guthixin uni

Valitettavasti Guthixin alkuperäinen suunnitelma jumalattomasta maailmasta ei toteunut. Kun Gielinorin asukkaat olivat olleet hänen kanssaan jo jonkin aikaa ja nähneet hänen voimansa, he alkoivat palvomaan häntä. He tekivät hänelle alttareita ja kuuntelivat tarkasti hänen jokaista sanaansa. Guthix tajusi, että hän oli tulossa siksi miksi hän ei koskaan halunnut tulla: samankaltaiseksi kuin hänen maailmansa jumalat. Hän halusi heidän elää vapaina ja tehdä omia päätöksiään, eikä totella sokeasti häntä.

Noin 4 000 vuoden Gielinorissa olonsa jälkeen Guthix tajusi, että hänen läsnäolonsa vain pahentaisi asiaa. Hän päätti mennä maan alle nukkumaan ja toivoi, että hänet unohdettaisiin vuosituhansien jälkeen. Ennen tätä hän kuitenkin puhui Serenin kanssa ja pyysi häntä tulemaan mukaansa. He olivat tulleet hyvin läheisiksi, eikä Guthix halunnut hylätä häntä. Guthixin mielestä heidän molempien piti lähteä, jotta kuolevaiset voisivat olla oikeasti ilman jumalien vaikutusta. Seren lupasi tulla, mutta rikkoi lupauksen, koska hän ei halunnut hylätä seuraajiaan.

Guthix alkoi valmistelemaan lähtöään. Hän vähensi tapaamisiaan kuolevaisten kanssa, ja rakensi itselleen lepopaikan. Hän aikoi aluksi kertoa heille lähdöstään, mutta päättikin lähteä vähin äänin, etteivät he alkaisi odottamaan hänen paluutaani. Guthixin nukahdettua alkoi toinen kausi.

Jumalasota

Kuva

Guthixin nukkuessa Gielinoriin tuli uusia jumalia. Heitä alettiin palvomaan ja he tekivät itselleen isoja valtakuntia. Jumalat olivat ahneita ja yrittivät saada itselleen yhä enemmän voimaa itselleen. Tämä johti jumalien välisiin sotiin, jossa he käyttivät kuolevaisia sotavälineinään. Sodat johtivat useiden lajien sukupuuttoon, tuhansiin - ellei miljooniin - kuolemiin ja hyvin iso osa Gielinorin luonnosta tuhoutui pysyvästi.

Kuva

Noin 6 000 vuotta nukahtamisensa jälkeen sodan aiheuttama tuho herätti Guthixin. Hän iski ison miekan Wildernessin keskelle osoittaen muille jumalille voimansa. Hän hääti lähes kaikki jumalat Gielinorista luomalla portaaleja. Lopulta Guthix meni puhumaan Serenille. Vaikka Seren ei ollutkaan mukana sodassa, Guthix oli päättänyt lähettää kaikki jumalat pois ja vaati Sereniä lähtemään. Seren ei suostunut ja hajotti itsensä tuhansiksi pieniksi kristalleiksi pysyäkseen elfien luona. Guthix poistui paikalta itkien siinä uskossa, että Seren kuoli.

Guthix asetti säädökset, jotka kielsivät jumalia vaikuttamasta Gielinoriin millään tavalla. Tämän jälkeen hän käytti Jasin kiveä ja omia elämänvoimiaan luodakseen Gielinorin ympärille taiallisia suojia, jotka estivät jumalien pääsyn Gielinoriin. Tämä teko luultavasti heikensi hänen voimiaan.

Katsoessaan Gielinoria Guthix tajusi vahingon jo tapahtuneen - hän oli epäonnistunut. Hän huomasi, että maailma alkoi muistuttamaan hänen omaa kotimaataan: Maa oli tuhoutunut ja kuolevaiset palvoivat useita eri jumalia. Jumalien tuomat uudet lajit aiheuttivat paljon epätasapainoa ja he taistelivat edelleen jumaliensa nimissä. Vaikka Guthix karkotti jumalat, muisto heistä säilyi kuolevaisten mielissä, jota hän ei pystynyt poistamaan. Guthix oli erittäin voimakas, ja hänen toimintansa vain horjuttaisi tasapainoa entisestään, jos hän yrittäisi tehdä asialle jotain.

Guthix itki taiallisia kyyneleitä, jotka jäivät hänen ympärillään oleville seinille. Koska kyyneliin oli sitoutunut Jasin kiven voimia, hän laittoi yhden Guthixin vartijoista, Junan, vartioimaan niitä, ettei niiden voimia käytettäisi väärin. Hän myös laittoi myös muita Guthixin vartijoita erilaisiin tehtäviin. Oltuaan varma maailman turvallisuudesta, hän päätti mennä vielä kerran nukkumaan ja toivoi, että kuolevaiset unohtaisivat tämän kaiken jonain päivä.

Guthixin herääminen ja kuolema

Hänen unensa aikana kulevaiset toipuivat sodan aiheuttamista tuhoista ja rakensivat kaupunkejaan uudestaan. Jumalia ei kuitenkaan unohdettu, ja monet yrittivät löytää tavan tuoda jumalansa takaisin. Viidennellä kaudella vuonna 169 Guthix valitsi unessaan Seikkailijan sellaiseksi henkilöksi, joka pystyisi astumaan hänen lepopaikkaansa. Seikkailija saapui hänen lepopaikkansa ensimmäiseen huoneeseen ja aktivoi vahingossa hälytyksen, joka kaikui koko Gielinorissa. Uutiset levisivät pian ympäri Gielinoria. Useat jumalien uskolliset seuraajat halusivat tuoda jumalansa takaisin, ja paras tapa tehdä se olisi tappaa Guthix, jolloin Gielinorin ympärillä olevat suojat ja Guthixin säädökset katoaisivat.

Kuva

Guthixin vartijat saapuivat paikalle puolustamaan Guthixia ja Guthix teki Seikkailijastakin yhden Guthixin vartijoista. Yhdessä he puolustivat Guthixia useiden jumalien kenraaleilta ja muilta joukoilta. He estivät kaikki hyökkäykset, kunnes Zaroksen seuraajat saapuivat. He eivät kuitenkaan halunneet taistella, vaan päästä Guthixin luo rauhallisin aikein. Sillä välin kun Guthixin vartijat ja Zaroksen seuraajat keskustelivat, joku hiipi heidän selkänsä ohitse Guthixin luo. Seikkailija ryntäsi perään.

Kuva

Päästyäään paikalle Seikkailija näki Guthixin ja Zarosta seuraavan mahjarratin Slisken, joka kantoi Armadylin sauvaa (yksi vanhimpien jumalien aseista). Sliske teki tappavan loitsun Guthixiin ja pakeni paikalta. Guthix hidasti aikaa keskustellakseen Seikkailijan kanssa. Hän paljasti, että hän oli ollut hereillä hälytyksen aktivoinnista lähtien. Hän olisi voinut estää kaikki hyökkäysyritykset ja Slisken jos olisi halunnut, mutta hän halusi kuolla. Guthix alkoi selittämään Seikkailijalle miksi hän oli päättänyt näin.

Guthix tiesi, että jumalat tulisivat pian Gielinoriin ja aloittaisivat uuden sodan, joka voisi saada Gielinorin samanlaiseksi kuin hänen vanhan kotimaailmansa. Guthix ei kuitenkaan halua olla vain yksi jumala lisää, joka yrittää taistella jumalia vastaan kuolevaisten avulla. Hän uskoi, että hänen kuolemaansa vaadittaisiin tasapainon tuomiseksi. Jumalan sijaan kuolevaisen pitäisi suojella Gielinoria - sellaisen, joka pystyy vastustamaan jumalia, mutta ei tulemaan sellaiseksi. Hän oli valinnut Seikkailijan tähän tehtävään ja antoi hänelle voimia, jotka antoivat hänelle mm. kyvyn vastustaa jumalien taikuutta. Viimeisillä voimillaan Guthix pyysi häntä suojelemaan Gielinoria ennen kuolemaansa.

Heti Guthixin kuoleman jälkeen hänen tekemänsä suojat ja säädökset poistuivat, ja jumalat pystyivät palaamaan Gielinoriin. Jumalat alkavat valmistautumaan tulevaan sotaan ja Seikkailija yrittää estää sen.

Guthixin uskonto

Kuva

Guthixin uskonto koostuu kolmesta pääasiasta: tasapainosta, luonnosta ja vapaasta tahdosta.

Tasapainolla tarkoitetaan sitä, että ei ole yhtä vallitsevaa ominaisuutta. Maailma tarvitsee kaikenlaisia asioita, kuten hyvyyttä, pahuutta, kaaosta ja järjestystä. Guthixin uskonnon tavoitteena ei kuitenkaan ole saavuttaa täydellistä tasapainoa, sillä se on mahdotonta. Tasapainoa kohti pitää kuitenkin pyrkiä, vaikka sitä ei voisikaan saavuttaa. Vaikka tasapaino on tärkeää, Guthix suosii joitain asioita enemmän kuin toisia - esimerkiksi rauhaa. Sota ja väkivaltaisuus ovat sellaisia asioita, joita Guthix ei halua.

Guthix on hyvin läheinen luonnon kanssa. Guthixien opetuksien mukaan luontoa saa käyttää hyväkseen, mutta sitä ei saa käyttää väärin. Luontoa kuuluu suojella - tuotannon pitää olla suurempi kuin kulutuksen.

Yksi hyvin tärkeä osa Guthixin uskontoa on yksilöiden vapaus. Tällä tarkoitetaan vapautta jumalista. Jumalat eivät saa vaikuttaa ihmisten ajatuksiin tai tekoihin eivätkä tuoda heitä omien sotiensa pelinapuloiksi. Tämä koskee myös Guthixia. Guthix ei halua, että häntä seurataan. Guthixin todelliset "seuraajat" eivät pidä häntä jumalana, jonka sanoja he tottelevat sokeasti ja jota palvovat. Sen sijaan he yrittävät noudattaa hänen opetuksiaan ja kunnioittaa häntä henkilönä, ei jumalana.

Guthixin "uskonto" ei vaadi ketään tekemään mitään. Sen noudattaminen on täysin vapaaehtoista. Voit noudattaa kaikkia opetuksia tai vain osaa niistä. Voit toimia aktiivisesti niiden eteen tai noudattaa niitä passiivisesti.

Guthixin säädökset

Guthixin säädökset olivat Guthixin asettamia sääntöjä, jotka hän teki lopetettuaan jumalasodan. Niiden päätarkoitus oli ylläpitää tasapainoa sekä estää uuden jumalasodan syttyminen. Säädökset eivät ole mitään sellaisia asioita, jotka voi löytää jostain ja lukea, vaan ne ovat asioita, joita Guthix sanoi kun hän karkotti jumalat. Tämän takia niiden sisällöstä on vähän tietoa. Niiden kaikista tärkein kohta oli se, että jumalat eivät saa vaikuttaa Gielinoriin suoraan. Jos Guthixin säädöksiä rikottiin, Guthixin seuraajat herättäisivät Guthixin, ettei uutta jumalasotaa syntyisi.

Jumalien vaikutuksen kielto ei ollut säädösten ainoa asia: ne vaikuttavat myös joihinkin vähemmän tärkeisiin ja voimakkaisiin asioihin. Esimerkiksi demoni Agrith Naar ei säädösten mukaan saa ilmestyä Gielinoriin ja Grim Reaperin täytyy pitää talonsa pelottavana sekä käyttää kaapua ja viikatetta halloweenina.

Oli olemassa tapoja kiertää näitä säädöksiä. Esimerkiksi Bandos pääsi Gielinoriin ottamalla haltuunsa goblinin, ilman että olisi itse tullut Gielinoriin.

Guthixin seuraajat

Kuva

Guthixilla on paljon erilaisia seuraajia. Häntä seuraavia lajeja ovat mm. gnomet, dwarfit ja osa ihmisistä. Guthixin seuraajat ovat yleensä rauhanhaluisia ja luontoa rakastavia. Yleensä he antavat tasapainon ylläpitää itse itseään, mutta on olemassa myös ryhmiä, jotka toimivat aktiivisesti tasapainon pitämiseksi. Kaaosdruidit ja Void-ritarit (void knights) ovat hyviä esimerkkejä tästä. Kaaosdruidit uskovat Saradomisteilla olevan enemmän seuraajia kuin Zamorakilla, jonka takia he palvovat Zamorakia tuodakseen tasapainoa. Void-ritarit taistelevat tuholaisia (pest) vastaan estääkseen heitä horjuttamasta tasapainoa ja mahdollisesti tuhoamasta maailmaa.

Gielinorin ensimmäiset ihmiset olivat Guthixin seuraajia, koska Guthix toi heidät Gielinoriin. Nykyään Guthixin ihmisseuraajat ovat keskittyneet Taverleyhyn, Seers' villageen ja Fremennik Provincelle. Guthixin poissaolon takia hyvin monet ihmiset ovat alkaneet palvomaan muita jumalia, kuten Saradominia ja Zamorakia.

Guthixia "palvotaan" vielä hänen kuolemansakin jälkeen, mutta monet hänen entisistä seuraajistaan ovat alkaneet suhtautua häneen eri tavalla Guthixin viimeisten sanojen johdosta. He siirtyivät hänen palvomisestaan hänen kunnioittamiseensa ja yrittävät olla puhumatta hänestä mahtavana jumalana, koska hän ei koskaan halunnut olle sellainen. Osa Guthixin seuraajista on siirtynyt Jumalattomien ryhmään, jossa he yrittävät kunnioittaa Guthixin viimeistä toivomusta: jumalien karkotusta. He eivät kuitenkaan välttämättä noudata Guthixin muita opetuksia liittyen tasapainoon ja luontoon.

Guthixia seuraavat järjestöt

Void-Ritarit

Kuva

Void-ritarit (Void Knights) ovat Guthixia seuraava sotilaallinen järjestö, joka torjuu tuholaisuhkaa (pest). Void-ritareita oli joskus jumalasotien aikana, mutta he lopettivat toimintansa tuntemattomasta syystä. He olivat vastapainona rauhanomaisille druideille, jotta tasapaino pysyisi. Void-ritarit aloittivat toimintansa uudestaan viidennellä kaudella, kun Amiraali Dracs Melrose näki unen Guthixista, joka kertoi tulevasta uhasta.

Uudet Void-ritarit toimivat aluksi Asgarniassa, Taverleyssa. He eivät vaikuttaneet paljoa Taverleyn ulkopuolella, koska he eivät halunneet puuttua Valkoisten Ritarien ja Kinshran kiistoihin. Viidenkymmenen vuoden odottamisen jälkeen, he saivat kuulla eteläisellä saarella olevista tunkeilijoista. Void-ritarit menivät taistelemaan tätä uhkaa vastaan etteivät ne pääsisi tuhoamaan Gielinoria. Void-ritarit ovat kamppailleet näiden olentojen kanssa nykypäivään asti.

Crux Eqal
Crux Eqal on druideista koostuva järjestö, jonka Guthix on laittanut suojelemaan Fist of Guthixia (ennen Jasin kiveä, nykyään aluetta). He ovat siirtäneet Fist of Guthixin/Jasin kiven alkuperäisestä paikasta tuntemattomaan sijaintiin joskus neljännellä kaudella ja ovat mahdollisesti rakentaneet muinaisen Guthixin temppelin, joka on nykyään Lumbridgen suon alapuolella. Sen jälkeen he ovat auttaneet Fiaraa alueen suojelemisessa, jossa Fist of Guthix oli ennen.

Viimeaikoina Crux Eqal on tehnyt yhteistyötä Temppeliritarien ja Armadylin Vartijoiden kanssa kun he ovat kamppailleet Lucienia vastaan, joka oli varastanut Armadylin sauvan ja Jasin kiven. Kun Lucien saatiin hoideltua, Crux Eqalin johtaja oli mukana Jasin kiven uudelleenpiilottamisessa.

Guthixin vartijat

Kuva

Guthixin vartijat (guardians of Guthix) ovat Guthixin valitsemia hyvin uskollisia seuraajia, joille hän on antanut lisää voimia ja yleensä jonkin tehtävän, kuten jonkin asian vartioiminen.

Kaikki tunnetut Guthixin vartijat (paitsi Ocellus) olivat suojelemassa Guthixia, kun muiden jumalien seuraajia tuli tappamaan häntä. Guthixin kuoleman jälkeen he palasivat vanhoihin tehtäviinsä ja aikovat suojella Gielinoria jumalilta.

Juna

Kuva

Juna on Guthixin kyynelten vartija. Hänen tiedetään eläneen ainakin toisella kaudella, mutta hän on todennäköisemmin syntynyt jo sitä edeltävällä kaudella, jolloin Guthix oli vielä Gielinorissa. Tämä tekee hänestä yhden Gielinorin vanhimmista olennoista. Pitkän elämänsä aikana Junalla on ollut useampiakin tehtäviä, mutta Guthixin kyynelten vartioiminen on niistä ainoa tunnettu.

Juna on saanut Guthixilta kuolemattomuuden, jonka ansiota hänen ei tarvitse syödä eikä nukkua. Hän on myöskin paljon vahvempi ja nopeampi miltä näyttää, mutta tämä on vain kyynelten läheisyydessä. Muualla hän on fyysisesti hyvin heikko. Junallallä on suuri tietämys Gielinorista ja sen asukkaista.

Joskus kolmannen kauden lopussa, aikana jolloin Juna ei ollut vielä kyynelten vartija, Guthix päätti antaa kaikille luomilleen olennoille lahjan ennen lähtöään. Useimmat valitsivat rikkauksia, riimuja tai muita välineitä. Junan mielestä nämä esineet vaikuttivat mitättömiltä verrattuna hänen mestarinsa lähtöön. Hän näki ne vaihtokauppana, jossa Guthix saa seuraajiltaan rakkautta je seuraajat saavat esineitä tästä, tuoden tasapainoa.

Kun Guthix lopulta tuli Junan luokse, hän kysyi: "Minkä lahjan voisin jättää sinulle?" Juna kuiskasi Guthixille hiljaa isoimman toiveensa: "Haluaisin sinun pysyvän kanssamme." Juna halusi tätä koko sydämestään, mutta tiesi, ettei Guthix voisi tehdä tätä. Hän tunsi epäonnistuneensa, pettäneensä mestarinsa kun oli edes pyytänyt sellaista. Guthix kuitenkin laittoi kätensä Junan päälaelle ja sanoi: "Tämä maailma on nyt sinun, Juna. Sinun ikuisesti; vapaa jumalien manipuloinnista. Tämä on ensimmäinen lahjani, mutta sinä ansaitset toisen. Minä annan sinulle kyyneleeni, niissä sinä tiedät että olen ikuinen. Tiedät että olen kanssasi, ja että itken ollakseni erossa sinusta."

Tämän sanottuaan Guthix nousi ja lähti jättääkseen Junan ja maailman, ikuisesti. Juna rakastaa hyvin syvästi tätä maailmaa sekä mestariaan, joka vapautti heidät siitä. Tämän takia hän on siitä päivästä lähtien vartioinut kyyneliä uskollisesti nykypäivään asti, eikä ole siirtynyt paikaltaan missään vaiheessa. Hän päästää kyynelille vain ne, jotka hän kokee niiden arvoisiksi.

Juna, yhtenä Guthixin uskollisimmista seuraajista, halusi osoittaa jotenkin uskollisuuttaan Guthixille. Koska Guthixilla ei ollut olemassa symbolia, hän päätti käyttää Guthixin kyyneliä symbolina joka näkyy hänen otsassaan. Myöhemmin Guthixin muut seuraajat matkivat tätä symbolia ja siitä tuli hyvin yleinen Guthixin seuraajien keskuudessa.

Kuva

Viidennellä kaudella eräs Dorgeshuunilainen goblin, Zanik, löysi Junan luolasta. Juna kielsi häneltä pääsyn, koska Zanik ei ollut hänen mielestään ollut tarpeeksi arvollinen pääsemään luolaan, koska kaikki Dorgeshuunit olivat eristyksissä muista maailmasta ja hyvin pelokkaita. Zanik kuitenkin yllätti Junan, kun hän houkutteli valo-olennon luokseen ja lensi kuilun toiselle puolelle. Juna päästi Zanikin kyynelten luo ja päätti vaatia samaa temppua kaikilta tuleviltakin vierailijoilta. (koko tarinan voi lukea englanniksi täältä)

Myöhemmin viidennellä kaudella Juna toi Zanikin takaisin henkiin kuolleista kyynelten avulla, koska jumala (Bandos) oli suunnitellut hänelle suuren kohtalon. Zanin kuitenkin vastusti tätä kohtaloa ja taisteli Bandoksen kanssa. Juna ei voinut ymmärtää tätä. Guthix oli valinnut Junan omaksi palvelijakseen, ja hän ajatteli sitä suurimpana mahdollisena kunniana. Kun Zanik teki näin, Juna tuomitsi hänet jumalien vihollisiksi ja tuli hänen kanssaan huonoihin väleihin.

Guthixin kuoleman jälkeen Juna tajusi, että hänen näkemyksensä Guthixista oli vääristynyt tuhansien vuosien yksinäisyyden aikana. Zanik olikin tehnyt oikein vastustaessaan jumalaansa - juuri niin kuin Guthix olisi halunnut. Juna haluaisi pyytää häneltä anteeksi käytöstään ja yrittää korjata tilanteen, mutta hän ei ole nähnyt Zanikia pitkään aikaan.

Fiara

Kuva

Fiara on yksi Guthixin vartijoista. Guthix asetti hänet (ja Crux Eqalin) vartioimaan Fist of Guthixia (tunnetaan myös nimellä Jasin kivi) muiden jumalien seuraajilta jumalasotien loputtua. Neljännen kauden alussa eräät saradomistiset ritarit saapuivat paikalle ja yrittivät viedä kiven. Fiara esti tämän, mutta totesi, että se pitäisi siirtää muualle. Crux Eqal siirsi kiven ja Fiara jäi vartioimaan paikkaa jossa se ennen oli, koska alueeseen oli jäänyt voimia kivestä. Jasin kiven siirtämisen jälkeen hän päästää alueelle muitakin, mutta hän katsoo, ettei kukaan vahingoita aluetta tai tee tihutöitä. Fiara suojeli Guthixia muiden vartijoiden kanssa, ja kuoli, jos Seikkailija valitsi hänen paikkansa väärin.

Valluta

Kuva

Valluta on kilpikonnan näköinen olento, jonka tehtävänä on suojella Gielinoria Tyhjyydestä (Void) ja muualta tulevilta olennoilta, kuten tuholaisilta (pest). Guthix asetti hänet Gielinorissa olevan maailmojen välisen heikentymän kohdalle, jossa kaksi maailmaa voisivat yhdistyä. Vallutan on tarkoitus estää tämä.

Viidennellä kaudella Grayzag-niminen velho loi portaaleja Gielinorin eteläisellä saarella, jolloin Vallutan piti keskittyä siihen saadakseen selvää mitä oli tekeillä. Kun hän teki tätä, hän ei huomannut kun Grayzag yllätti hänet ja laittoi häneen limaa. Lima vei hänen elinvoimiaan, jolloin hän ei enää kyennyt tekemään tehtäväänsä. Tällöin Grayzag pystyi laajentamaan heikentymää ja kutsumaan tuholaiskuningattaren (pest queen). Pian tämän jälkeen Seikkailija, Temppeliritarit, Void-ritarit ja Kinshra saapuivat paikalle ja tuhosivat kuningattaren yhteisvoimin. He poistivat liman Vallutasta, jolloin hän sai voimansa takaisin ja pystyy taas jatkamaan tehtäväänsä.

Sana "Valluta" ei tarkoita pelkästään Vallutan nimeä, vaan kaikkia,jotka suojelevat maailmaa Tyhjyyden olennoilta. Esimerkiksi Seikkailija ja Void-ritarit ovat Vallutoja.

Harold Death Esquire

Kuva

Harold Death Esquire - tuttavallisemmin Death tai Grim Reaper - on Guthixin vartija, jonka tehtävänä on ylläpitää tasapainoa elävien ja kuolleiden välillä. Hänellä on kyky viedä toiselta henki pelkällä kosketuksella, mutta tässä on rajoituksensa. Hän pystyy antaa tappavan iskun vain niille, joiden aika tässä maailmassa on tarkoitus päättyä. Tästä rajoituksesta huolimatta Death on tappanut hyvin monta kertaa vahingossa - erityisesti omia palvelijoitaan. Hänellä on myös kyky peruuttaa aikaa pieniä määriä, mutta tällä kyvyllä on luultavasti rajoituksensa.

Death on vuosituhansien aikana vienyt niin monia sieluja, että hänellä on reaping skill cape. Hänen sanotaan pitäneen paljon julkisia sielujenvientinäytöksiä Gielinorin synkkinä aikoina. Hänestä tuli kuuluisa ja hänet tunnettiin hokemastaan "Gotta reap'em all". Nykyään hän on eristäytyneempi muusta maailmasta eikä tee enää julkisia "näytöksiä". Temppeliritarit ovat huomanneet Deathin teot ja pitävät häntä silmällä - turvallisen etäisyyden päästä.

Deathilla on oma kartano ja hänellä on usein ollut Halloween-eventeissä. Guthixin säädösten mukaan hänen täytyy pitää kaapua ja viikatetta halloweenina. Deathilla on oma (epäkuollut) hell hound, jota hän nimittää Muncheriksi.

Kun Guthixin lepopaikan herätys aktivoitui, Death keräsi kokoon muut Guthixin vartijat ja niin monta Guthixin seuraajaa kuin pystyi. Taistelun aikana Death ei pystynyt käyttämään kuolemankosketuskykyään, koska vihollisten "aika" ei ollut vielä koittanut. Tämän takia hänen piti turvautua perinteiseen taisteluun. Death on nopea ja taitava taistelija, joka pystyy käyttämään taikuutta kauempaa ja viikatettaan lähitaistelussa. Death palasi vanhaan työhönsä Guthixin kuoleman jälkeen.

Cres

Kuva

Cres oli jumalasodan aikana hyvin viisas ja eloisa, jonka takia Guthix päätti tehdä hänestä Guthixin vartijan. Hän ystävystyi useiden muiden Guthixin vartijoiden kanssa. Guthix arvosti Cresiä niin paljon, että hän antoi hänelle jumalasodan jälkeen tehtäväksi rakentaa itselleen suojan, ettei häntä häirittäisi hänen unensa aikana. Cres rakensi ensin erittäin kestävät muurit, jonka läpi ei päässyt mikään. Sen jälkeen hän rakensi sinne robottivartijoita, jotka olivat osittain mekaanisia ja osittain orgaanisia. Cres pysyi Guthixin lepopaikassa nykypäivään asti ja vahvisti sinä aikana puolustuksia. Sinä aikana hän menetti paljon muististaan ja jopa oman nimensä, koska hän ei nähnyt sinä aikana yhtäkään elävää olentoa.

Guthixin lepopaikan hälytysten aktivoitumisen jälkeen Cres tapasi muut Guthixin vartijat uudestaan ja suojeli Guthixin lepopaikkaa robottiensa avulla. Taistelun aikana Zilyana luuli Cresiä Guthixiksi ja tappoi hänet. Hänen kuolemansa jälkeen hänen roboteillaan ei ollut enää ohjaajaa, jonka takia ne eivät enää tottele ketään.

Seikkailija

Kuva

Seikkailija (myös "pelaajahahmona" tunnettu) on kaikista nuorin Guthixin vartijoista. Seikkailija on ihminen, joka on kehittynyt hyvin paljon hyvin lyhyessä ajassa ja saanut hyvin paljon mainetta urotekojensa ansiota. Hän on ollut merkittävässä roolissa hyvin monessa tapahtumassa, kuten viimeisimmässä mahjarratien rituaalissa. Guthix oli valinnut Seikkailijalle tärkeän kohtalon, jonka takia hän pystyi avaamaan Guthixin lepopaikan sisäänkäynnin ovet. Seikkailija aktivoi vahingossa hälytyksen, joka toi useiden jumalien seuraajia paikalle. Guthix teki Seikkailijasta tämän tapahtuman jälkeen Guthixin vartijan.

Seikkailija suojeli Guthixin lepopaikkaa muiden Guthixin vartijoiden kanssa. Mahjarrat Sliske pääsi heidän puolustuksensa lävitse, ja Seikkailija näki Guthixin kuoleman omin silmin. Kuolemaisillaan oleva Guthix hidasti aikaa ja selitti Seikkailijallle hänen tehtävänsä. Guthix haluaa, että Seikkailija suojelee Gielinoria jumalilta hänen kuolemansa jälkeen ja tuo rauhan Gielinoriin. Guthix antoi hänelle voimia, joiden avulla hän pystyy vastustamaan jumalien taikuutta.

Seikkailija on nyt mahdollisesti ainoa henkilö, joka pystyy pysäyttämään tulevan sodan ja pelastamaan Gielinorin.

Ocellus Virius

Kuva

Ocellus on lajiltaan demoni. Toisin kuin useimmat muut Guthixin vartijoista, hän ei ole saanut mitään tehtävää. Hiukan ennen kuin Guthix meni nukkumaan uudestaan, Ocellus sai tietää Guthixin todellisen toiveen - päästä eroon jumalien palvomisesta. Tällöin hän aloitti yrityksensä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tänä aikana hänen käsityksensä Guthixin toiveista alkoi kuitenkin vääristymään, eivätkä muut Guthixin vartijat enää arvosta häntä.

Aluksi hän yritti opettaa ihmisille vapauuta - saada heidät lopettamaan jumalien palvomisen. Tämä ei kuitenkaan onnistunut. Suurin osa ei kiinnittänyt häneen huomiota ja loput ymmärsivät väärin - he alkoivatkin palvomaan häntä. Tajuten että tämä suunnitelma ei toiminut, hän päätti kokeilla jotain muuta.

Ocellus päätti kasvattaa ihmisistä itsenäisempiä, jolloin heillä ei olisi tarvetta jumalille. Hän päätti luodan uuden "ihmisrodun" risteyttämällä sellaisia ihmisiä, jotka eivät palvoneet jumalia. "Seuraajiensa" avulla hän pystyi rakentamaan salaisen paikan maanalle, jossa he olisivat turvassa jumalia palvovilta ihmisiltä. Tämäkään suunnitelma ei toiminut, sillä ihmisistä kasvoi epävakaita, tuhoisia ja röyhkeitä - hirviömäisiä. Ocellus tappoi epäonnistuneet yksilöt.

Ocellus tajusi, että palvominen on luontainen ilmiö, joka syntyy kaikissa yhteisöissä. Ihmiset tottelevat ja palvovat aina voimakkainta. Ocellus päätti kasvattaa ihmisistä voimakkaita, jolloin heidän ei tarvitsisi palvoa suurempaa voimaa. Hän kasvatti ihmisiä neljäntoista sukupolven ajan ja kehitti heidän voimiaan, nopeuttaan ja älykkyyttään. Hän opetti heille myös Guthixin opetuksia.

Kuva

Ocelluksen yritykset eivät kuitenkaan onnistuneet tarpeeksi hyvin - jumalat olivat vieläkin heitä voimakkaampia. Ihmisten biologiset rajoitteet olivat esteinä. Hän päätti käyttää Guthixin antamia voimanlähteitä hyödykseen - riimuja ja kyyneliä. Juna ei hyväksynyt Ocelluksen suunnitelmaa, jonka takia hän varasti kyyneleet seuraajiensa avulla. Saatuaan tarpeeksi riimuja ja Guthixin kyyneliä, Ocellus yhdisti ne. Niistä muodostui voimakasta kristallia. Hän yhdisti kristallin ihmisiinsä, jolloin he tulivat entistäkin voimakkaammiksi. Sekään ei silti riittänyt. Jumalat olivat vieläkin ihmisiä voimakkaampia.

Kuva

Ocellus totesi, että yksittäinen ihminen ei voisi koskaan olla jumalaa voimakkaampi. Hän päätti tehdä niin, että ihmiset olisivat yhdessä jumalaa voimakkaampia. Hän kehitti heitä edelleen, mutta tällä kertaa erilaisiin suuntiin. Aluksi hän loi kaksi lajiketta: kuuliaiset sotilaat, gladiit, ja itsenäiset voimakkaat johtajat. Johtajat olivat kuitenkin aluksi epävakaita. Ocellus korjasi tämän yhdistämällä useita mieliä yhdeksi - kaikilla mielillä oli sama tehtävä ja jaettu ymmärrys. Heidän nimekseen tuli Legionit. Ocellus loi vielä kolme muuta lajiketta: rorarii, scutarii ja capsarii. Ocellus huomasi myöhemmin Legionien rukoilevan Guthixille. Ocellus yritti selittää heidän virheensä, mutta he eivät vaikuttaneen enää välittävän hänestä.

Kuva

Kun Guthixin lepopaikka oli löytynyt, Ocellus oli yksi harvoista Guthixin vartijoista, joille asiasta ei kerrottu. Ocellus olisi halunnut auttaa taistelussa, mutta ei voinut. Legionit eivät voineet kuvitella elämää ilman Guthixia, joten he alkoivat rakentamaan uutta Guthixia. He laittoivat kristallia isoon Guthix-patsaaseen ja yrittivät sitoa ihmisten sieluja siihen - tappamalla heidät. Ihmisiä he saivat kidnappaamalla läheisistä kaupungeista.

Ocellus tajusi, että tämä oli menossa liian pitkälle. Jos he onnistuisivat, luomus vastaisi Guthixia korkeintaan voimiltaan, mutta ei älykkyydellään. Se voisi aiheuttaa vain tuhoa, kuten jumalat ovat aiheuttaneet. Hän yritti pysäyttää Lzegionit ja selittää heille heidän virheensä, mutta epäonnistui - heistä oli tullut liian voimakkaita. Ocellus päätti lukita heidät luolastoon ja pyytää ohi meneviä seikkailijoita auttamaan niiden tuhoamisessa.

Zamorak

Kuva

Perustietoa

Suuntaus: kaaos, tuho
Laji: Mahjarrat
Sukupuoli: Mies
Värit: punainen ja musta
Motto: Strength through chaos
Seuraajat: Demonit, chaos dwarfit, osa ihmisistä, osa mahjarrateista, ihmissudet
Tunnus:
Kuva

Zamorakin historia

Zamorakin alkuhistoria

Zamorak oli ennen jumalaksi tulemistaan mahjarrat. Kuten muutkin mahjarratit, hän on alunperin kotoisin Freneskae-ulottuvuudesta. Icthlarin-niminen jumala toi mahjarratit Gielinoriin toisella kaudella, mutta hän ei ymmärtänyt mahjarratien tapoja. Tämän takia mahjarratit siirtyivät Zaros-nimisen jumalan palvelukseen, joka ymmärsi heitä paremmin. Zamorak oli hyvin taitava taistelija ja pääsi sen ansiota Zaroksen armeijassa korkeaan asemaan. Zamorak ei kuitenkaan ollut kovin uskollinen Zarokselle. Zaros tarkkaili alaistensa tehtäviä tarkasti, mutta Zamorak onnistui huijaamaan häntä niin, että hän sai väärää tietoa. Zamorak alkoi suunnittelemaan vallankaappausta, eikä Zaros saanut tietää asiasta mitään.

Vallankaappauksen valmistelu

Kuva

Useiden tapahtumien jälkeen Zamorak sai käsiinsä Armadylin sauvan (kts. Armadylin sauva, jolla oli iso osa hänen suunnitelmassaan. Hän sai käsiinsä jossain vaiheessa myös Jasin kiven, mutta ei ole tietoa tapahtuiko tämä ennen Zaroksen syrjäyttämistä vai sen jälkeen. Tiedetään vain että sillä oli iso osa hänen jumalaksi tulemisessaan.

Zamorak alkoi keräämään liittolaisia, jotka auttaisivat häntä vallankaappauksessa. Hän teki suunnitelman vallankaappaukseen Drakanin, Thammaronin, Hazeelin ja Zemouregalin kanssa. Zamorak lupasi antaa heille kaikille maa-alueen, jos he auttaisivat häntä. Hän myös yritti saada dragon riderit auttamaan.

Jotta Zamorakin olisi helpompi päästä Zaroksen kimppuun, hänen piti päästä eroon eräistä Zarokselle uskollisista seuraajista. Yksi näistä oli Char, jonka hän myrkytti ja jätti kuolemaan luolaan.

Vallankaappaus ja jumaluus

Kuva

Päästyään Zaroksen luokse Zamorakin liittolaiset taistelivat Zaroksen vartijoiden kanssa ja Zamorak pääsi itse Zaroksen luokse. Zamorak iski Zarosta sauvalla selkään, mutta Zaros vain suuttui tästä. Zamorak taisteli raivoisasti, mutta ei siitä huolimatta pärjännyt Zarokselle. Zaros piti Zamorakia kurkusta kiinni, mutta sitten - Zamorakin onneksi -, hän kompastui. Tällöin Armadylin sauva meni Zaroksen selässä syvemmälle ja lävisti Zamorakinkin, jolloin osa Zaroksen voimista siirtyi Zamorakiin ja Zaros katosi. Muut jumalat olivat vihaisia Zamorakille ja karkottivat hänet Gielinorista. Zamorak kuitenkin tuli pian takaisin, mutta hän oli silloin erilainen: hänestä oli tullut jumala.

Jumalasota

Kuva

Zamorak palasi Gielinoriin saadakseen takaisin esineen, jonka avulla hänestä tuli jumala: Jasin kiven. Palattuaan hän kuitenkin huomasi Saradominin vieneen sen. Tällöin Zamorak kokosi joukkonsa ja aloitti Gielinorin historian suurimman sodan, jumalasodan, saadakseen kiven takaisin. Suuri osa Zaroksen entisistä seuraajista liittyi Zamorakin puolelle.

Sodan alkuaikoina Zamorak oli huolissaan eräiden seuraajiensa uskollisuudesta, koska hän muisti vielä miten oli itse pettänyt Zaroksen. Koska hän ei halunnut kokea samaa kohtaloa kuin hän, hän pyysi erästä demoniräätäliä luomaan kaavut (robes of subjugation), jotka tappaisivat käyttäjänsä, jos hän suunnitteli jotain Zamorakin vastaista. Zamorak sai näin selville useita pettureita, eikä kokenut Zaroksen kohtaloa.

Kuva

Zamorak alkoi tuhoamaan Saradominin kanssa Zaroksen mahtavaa valtakuntaa. He yrittivät tuhota kaiken Zarokseen liittyvän, ettei hän voisi koskaan palata. Samalla he kuitenkin taistelivat keskenään, kun Zamorak yritti saada kiven takaisin Saradominilta. Sota lopulta kasvoi niin isoksi, että melkoin koko Gielinor oli mukana sodassa. Zamorak sai Jasin kiven takaisin itselleen sodan aikana ja tuhosi sen avulla ison alueen erämaaksi (Wilderness). On kuitenkin mahdollista, että kivi vaihtoi omistajaa useammankin kerran.

Kun Guthix päätti jumalasodan, Zamorak karkotettiin Gielinorista muiden jumalien mukana.

Zamorakin paluu

Kuva

Ennen Guthixin kuolemaa mahjarrat Bilrach yritti tuoda Zamorakin takaisin Gielinoriin ulottuvuuksien välisen halkeaman avulla, jonka hän uskoi löytävänsä Daemonheimin pohjalta. Bilrach astui pohjalle puolimahjarrat Moian kanssa. Tapahtumista ei tiedetä tarkkoja yksityiskohtia, mutta sen jälkeen Moia pääsi Zamorakin ulottuvuuteen, eikä Bilrachin kohtaloa tiedetä. Zamorak otti Moian oppilaakseen ja opetti hänelle kaaoksen merkitystä. Hän opetti Moialle, että hän on vahva itsenäinen yksilö joka voi kehittyä.

Guthixin kuoleman jälkeen Zamorak pystyy halutessaan palaamaan takaisin Gielinoriin - mikäli ei ole jo tullut.

Zamorakin uskonto

Kuva

"Voimaa kaaoksesta!"
- Zamorak

Zamorakin uskonnossa korostetaan yksilön tärkeyttä, itsensä kehittämistä ja luovuutta. Kaaoksella on suuri rooli oppimisessa ja kehittymisessä. Zamorak uskoo, että ilman kaaosta kehitys on erittäin hidasta ja elämä olisi tylsää. Ilman kaaosta elämä on erittäin yksipuolista, koska mitään uutta ei tapahdu - kaikki pysyy samana. Ilman kaaosta ei ole minkäänlaisia esteitä ylitettävänä, ei koettelemuksia, eikä sen takia myöskään onnistumisen tunnetta.

Kehittymisessä tärkeintä on, että ei koskaan luovuta. Vaikka tulisi minkälaisia esteitä vastaan, pitää aina tehdä parhaansa ja uskoa pysytyvänsä siihen. Kun näiden esteiden yli pääsee, vahvistuu sekä taidollisesti että henkisesti. Jos pääset jonkin esteen yli, kokeile jotain vaikeampaa. Jos epäonnistut, kokeile uudestaan. Haasta itsesi. Näin kehityt paljon paremmin.

Yksilön vahvistumiseen kuuluu myös voima ja hyvä itsetunto. Itseään ei saa ajatella kenenkään orjana - olet vapaa olento. Jos sinulle tarjotaan mahdollisuus saada lisää voimaa tai päästä korkeampaan asemaan, ota se. Yritä aina vahvistaa itseäsi. Muista, että sinä olet tärkeä - muista ei tarvitse välittää.

Kaaosta syntyy, kun tapahtuu jotain tavallisesta poikkeavaa. Helpoin tapa aiheuttaa kaaosta on tuhoaminen (yleensä ilman pätevää syytä), mutta tämä ei tietenkään ole ainoa tapa aiheuttaa kaaosta. Tärkeintä on, ettei tee koko aikaa täysin samaa, vaan että elämässä tapahtuu vaihtelua. Näin elämä pysyy mielenkiintoisena.

Zamorakin seuraajat

Kuva

Zamorakia seuraa useita erilaisia lajeja. On ihmisiä, demoneita, ihmissusia, mahjarrateja ja useita muita. Monet uskovat myös vampyyrien olevan hänen seuraajiaan, mutta näin ei kuitenkaan ole. Vampyyrit olivat Zamorakin liittolaisia jumalasotien aikana, mutta he eivät kuitenkaan palvo häntä. Kiitoksena heidän tuestaan Zamorak antoi heille luvan vallata Halowvalen, jossa he vielä tänäkin päivänä ovat. Zamorakin seuraajia pidetään yleisesti pahoina, mutta eivät he kaikki ole sellaisia. Zamorak on kaaoksen jumala, eikä pahuuden. Tätä uskomusta on levittänyt erityisesti Saradomin ja hänen seuraajansa.

Monilla Zamorakin ihmisseuraajilla on ollut vaikeuksia isoissa valtakunnissa, jotka ovat keskittyneet Saradominin palvontaan. He ovat syrjittyjä yksilöitä, vaikka eivät olisikaan tehneet mitään väärää. Vuonna 164 viidettä kautta Varrockissa oli Zamorakin seuraajien vainoja. Kaikki joilla oli jotain taustaa Zamorakin seuraamisesta tapettiin, vaikka kyseinen henkilö olisikin tehnyt paljon hyvää muille eikä tehnyt mitään väärää.

Zamorakia seuraavat järjestöt

Kinshra

Kuva

Kinshra on Zamorakia seuraava ryhmä, joka toimii Asgarniassa. Viidennen kauden alussa Kinshra auttoi Asgarnian perustamisessa ja toimi sitä suojaavana voimana Valkoisten Ritarien kanssa yli puolentoista vuosisadan ajan. Kinshralla ja Valkoisilla Ritareilla oli suuri poliittinen voima Asgarniassa. He kamppailivat jatkuvasti keskenään, joka olisi voinut johtaa sisällissotaan, jos kuningas ei olisi hillinnyt tilannetta. Tilanne paheni kun Asgarnian alkuperäinen kuningas kuoli ja hänen poikansa Vallance otti hänen paikkansa.

Kun Asgarnian kuningas Vallance sairastui, Valkoiset Ritarit kaappasivat vallan ja karkottivat Kinshran Faladorista. Kinshra ei pitänyt tästä ja alkoi sen takia tekemään rajumpia tekoja, ettei Zamorakin seuraaminen katoaisi Asgarniasta kokonaan. Vuonna 164 Sulla-niminen mies tuli Kinshran johtajaksi. Hän aloitti suuren hyökkäyksen Faladoriin. Tämä suunnitelma kuitenkin epäonnistui Kara-Meirin ja muutaman muun henkilön takia.

Kinshran nykyinen johtaja, Lord Daquarius, on paljon yhteistyökykyisempi ja kunniallisempi kuin edelliset johtajat. Hän jopa auttoi vihollisiaan, henkilöitä, jotka olivat tappaneet satoja hänen miehiään. Hän myöskin auttoi suojelemaan Misthalinia Morytanialta tulevalta uhalta vuonna 165. Uudesta johtajasta huolimatta Kinshra on tehnyt viimeaikoinakin Faladorin vastaisia tekoja, vaikka ne eivät olekaan olleet yhtä suoria hyökkäyksiä kuin vuoden 164 sota.

Dagon'hai

Kuva

Dagon'hai on Zamorakia seuraava järjestö, jonka jäsenet ovat taitavia taikuuden käyttäjiä, erityisesti kaaostaikuudessa. Dagon'hai toimi aikaisemmin Varrockissa ja ihmiset hyväksyivät heidät. Tilanne muuttui kun Wizards' tower paloi. Palosta selviytynyt Saradomistinen velho syytti Zamorakin seuraajia palosta (vaikka olikin itse ollut osasyyllinen), jolloin Dagon'hain jäseniä alettiin vainoamaan. He yrittivät paeta, mutta monet heistä kuolivat ihmisten käsissä. Siitä lähtien Dagon'hai on pysynyt salaisena ryhmänä, joka on pysynyt piilossa ja harjoittanut taikuuttaan kaaostunneleissa.

Dagon'hain nykyinen johtaja, Surok, ollaan tavattu useampaan kertaan kaaostunneleiden ulkopuolella. Hän yritti valloittaa Varrockin hypnotisoimalla kuninkaan, mutta epäonnistui Seikkailijan takia. Surok oli myös liittoutunut pahamaineisen Lucienin kanssa ja teki yhteistyötä Kinshrankin kanssa. Seikkailijan ansioita Surok on nyt temppeliritarien sellissä Faladorissa. Surokin toimista huolimatta muut tunnetut Dagon'hain jäsenet vaikuttavat hyvin ystävällisiltä Seikkailijaa kohtaan.

Zamorak Magical Institute

Kuva

Zamorak Magical Institute, lyhyesti ZMI, on Zamorakia seuraava järjestö, joka tutkii taikuutta ja riimujentekoa. Tämä järjestö kilpailee Saradomististen Wizard towerin velhojen kanssa taikuudesta. ZMI on keksinyt useita riimujentekoon liittyviä löytöjä. He ovat löytäneet mm. muinaisen alttarin, jolla pystyy tekemään melkein mitä tahansa riimuja ja tavan päästä abyssiin, joka mahdollistaa nopean pääsyn melkein mille tahansa riimualttarille.

Saradomin

Kuva

Perustietoa

Suuntaus: Järjestys, viisaus
Sukupuoli: Mies
Värit: Sininen, valkoinen ja keltainen
Motto: Strength through wisdom
Seuraajat: Ihmiset, Icyenet
Tunnus:
Kuva

Saradominin historia

Saradomin on yksi vanhimmista tuntemistamme jumalista. Hyvin kauan sitten hän sai käsiinsä erään vanhimpien jumalien artefaktin, kruunun. Tällä kruunulla oli kyky löytää muita vanhimpien jumalien artefakteja, mutta tällä oli eräs haitallinen sivuvaikutus. Muiden artefaktien omistajat pystyivät aistimaan kruunun ja seuraamaan sitä. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä miten Saradomin sai kruunun käsiinsä tai onko hän löytänyt sen avulla muita artefakteja.

Yli 12 000 vuotta sitten Saradomin saapui Guthixin kotimaailmaan, armeijallinen seuraajia mukanaan. Hän yritti saada paikalliset omiksi seuraajikseen, mutta epäonnistui. Tämä johti lopulta suureen taisteluun, jonka seurauksena iso kaupunki tuhoutui ja Saradomin selvisi voittajana. Saradomin valloitti myös muita alueita ja rakennutti oman linnan sinne.

Saradominin kruunu houkutteli maailmaan muita jumalia, kuten Skargarothin ja Tuskan. Nämä aiheuttivat jumalien välisiä sotia, joissa kuoli useita siviilejä. Eräänä päivänä Tuska taisteli Saradominin kanssa, mutta taistelun lopputuloksesta ei ole tietoa. Sodan loppupuolella - jolloin melkein kaikki oli jo tuhoutunut - Saradomin lähti tästä maailmasta.

Jossain vaiheessa Saradomin oli Icyenien kotimaailmassa. Tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, mutta tämä saattoi olla jo ennen kuin hän meni Guthixin kotimaailmaan. Se oli kuitenkin ennen Gielinoriin saapumista. Icyeneistä tuli hyvin uskollisia Saradominin seuraajia. Joskus toisen kauden aikana Saradomin keräsi kaikki Icyene-sotilaat ja meni heidän kanssaan Gielinoriin suorittamaan aikomuksiaan. Sen uskotaan olleen paikallisten käännyttäminen uskoon, mutta varmuutta ei ole.

Saradominin saapui Gielinoriin Entrana-saaren kautta, joka on nykypäivänä Saradominin seuraajille pyhä alue. Icyenet asuttivat Hallowvalen alueen ja perustivat sinne valtakunnan.

Kun Zamorak karkotettiin Gielinorista, Saradomin otti Jasin kiven, jonka avulla Zamorak oli tullut jumalaksi. Kun Zamorak palasi ja huomasi kiven kadonneen, hän aloitti sodan, joka kasvoi jumalasodaksi.

Jumalasodan aikana Saradomin oli yksi aktiivisimmista jumalista. Jumalasodan alkuaikoina Saradomin ja Zamorak tekivät yhteistyötä tuhotakseen Zaroksen valtakunnan ja kaiken häneen liittyvän. Saradomin valtasi Zaroksen viimeisen ja mahtavimman valtakunnan, Senntistenin, ja rakensi sen päälle kaupungin peittääkseen kaikki jäljet Zaroksesta. Kaupunki ei pysynyt pystyssä kauaa ennen kuin Zamorak tuhosi sen (alue on nykyään digsite). Hallowvale oli siihen aikaan yksi mahtavimmista Saradominin alueista, jota asuttivat icyenet. Zamorak antoi Drakanille ja hänen vampyyreilleen luvan vallata Hallowvalen, joka johti sotaan icyenien ja vampyyrien välillä. Vampyyrit voittivat ja saivat valloitettua Hallowvalen.

Kuva

Hyvin harvat tiesivät jumalasodan oikean syyn, eli Jasin kiven. Zamorak, Saradomin ja Zilyana olivat ainoat joiden tiedetään tietäneen kivestä. Saradomin oli nimennyt kiven itsensä mukaan Saradominin Silmäksi (Eye of Saradomin) ja oli käyttänyt sitä mm. Zilyanan parantamiseen. Guthix lopetti jumalasodan, jonka jälkeen hän karkotti jumalat Gielinorista, Saradomin mukaan lukien. Saradomin oli epäonnistunut aikomuksissaan ja palasi takaisin icyenejen kotimaailmaan.

Saradominin ollessa Gielinorissa, icyenejen kotimaailma oli ongelmissa. Siellä ei ollut sotilaita ja jäljellä oli vain tavallisia asukkaita, kuten maanviljelijöitä. Osa icyeneistä oli tullut kapinoiviksi, ja he vastustivat Saradominia. He ryöstivät muilta ja tuhosivat satoa. Ei ole tietoa, että miten tilanne muuttui Saradominin palattua.

Kuva

Kun Guthix kuoli, Saradomin oli ensimmäinen jumala, joka palasi Gielinoriin. Kun Saradomin huomasi, että Seikkailija oli saanut osan Guthixin voimista, hän yritti saada hänet omalle puolelleen. Pian tämän jälkeen Saradomin totesi, että joskus sotaa tarvitaan suuremman rauhan toteutumiseen ja menee valmistautumaan tulevaa sotaa varten.

Saradominin tämänhetkisenä aikomuksena on karkottaa kaikki muut jumalat Gielinorista, jotta tulisi rauha ja täydellinen järjestys - ja kaikki olisivat hänen seuraajiaan.

Saradomin opetukset ja moraali

"Evil must be destroyed in all of its forms, not mollycoddled and allowed to spread... my path is the only true way this world may flourish!" - Saradomin

Saradominia pidetään yleisesti hyvänä jumalana, joka tuo rauhaa, järjestystä ja hyvyyttä maailmaan. Nämä asiat ovat totta, mutta kysymyksenä on se, että mitä tämä järjestys ja hyvyys on ja mikä on sen hinta? Saradominin uskomusten mukaan kaikki pimeyden olennot pitää tuhota, hinnalla millä hyvänsä. Saradomin ja hänen seuraajansa levittävät melko usein harhakuvia useista eri asioista, kuten että kaikki Zamorakin seuraajat ja tietyt lajit ovat pahoja, eikä poikkeuksia ole. Tämä on johtanut useille viattomille henkilöille ongelmia. H.A.M on hyvä esimerkki tällaisesta toiminnasta. Toinen esimerkki tästä on ihmissusi Gar'rth joka oli yksi vuoden 164 sodan suurista sankareista. Hän ei ole tehnyt mitään pahaa, mutta silti hänet aiottiin tappaa kun hänen ihmissutiutensa paljastui.

Saradomin itse uskoo oman järjestyksensä tuovan maailmaan pelkkää hyvää, mutta asiasta voi olla useampaa mieltä. Hänen järjestyksessään maailmassa ei saa olla mitään pimeyden olentoja ja kaikkia sääntöjä pitää noudattaa tarkasti. Tällaisella maailmalla on hyvät puolensa, kuten se, että ei olisi ollenkaan sotia eikä muitakaan ongelmia, jos lakeja noudatettaisiin. Mutta maailma ei kuitenkaan voi todellisuudessa olla tällainen. Saradomin - rauhanhaluisuudestaan huolimatta - on aiheuttanut useita sotia saavuttaakseen tämän järjestyksen.

Saradominia kutsutaan usein myöskin viisauden jumalaksi. Hänen seuraajansa ovat tehneet paljon tieteellistä kehitystä ja tutkimusta, mutta Saradomin ja hänen seuraajansa ovat piilotelleet useita tärkeitä tietoja. Ensinnäkin, Saradomin (ja hänen seuraajansa) ovat levittäneet harhaluuloa, jonka mukaan Gielinorissa on vain kolme jumalaa ja että Saradomin on luonut Gielinorin. Tämä on yksi ensimmäisistä asioista jonka uusi pelaaja voi saada tietää jumalista, mikäli hän puhuu Father Aereckille. Hän on myöskin peitellyt paljon asioita menneisyydestä, kuten Zaroksen olemassaolon.

Saradominia voi pitää ehkä hiukan itsekkäänä jumalana, koska hän on tehnyt kaikenlaisia asioita kasvattaakseen omaa suosiotaan ja vähentääkseen toisten. Hän on valehdellut, vähätellyt muita jumalia ja kaikkea muuta. Hänen sanomansa ovat myöskin usein ristiriidassa keskenään. Esimerkiksi opetus "show love to your friends and mercy to your enemies." on ristiriidassa Saradominin mielipiteen kanssa jonka mukaan kaikki pahuuden muodot pitää tuhota.

Saradominin seuraajat

Kuva

Saradominin seuraajat koostuvat pääosin ihmisistä ja hän onkin nykyään ihmisten eniten palvottu jumala. Toisella ja kolmannella kaudella Saradominia seurasi myös icyenejä, mutta he ovat kuolleet melkein kokonaan sukupuuttoon jumalasotien aikana. Icyenet olivat yksiä Saradominin mahtavimmista sotureista Jumalasotien aikana. Gielinorissa tunnetaan vain kaksi elossa olevaa icyeneä: Zilyana ja Safaalan. Saradominin palvonta on nykypäivänä keskittynyt Misthaliniin, Asgarniaan, Entranaan ja jonkin verran Kandariniin.

Saradoministiset ryhmät

Valkoiset Ritarit

Kuva

Valkoiset Ritarit (White Knights) ovat Asgarnian valtakunnassa toimiva Saradomistinen järjestö, joka toimii Asgarnian puolustusvoimana. He auttoivat Asgarnian perustamisessa viidennen kauden alussa ja puolustivat sitä yhdessä Kisnhran kanssa reilun puolentoista vuosisadan ajan. Heillä molemmilla oli Asgarniassa suuri poliittinen valta ja kävivät jatkuvaa voimataistelua keskenään.

Kun Asgarnian kuningas Vallance sairastui vuonna 162, Valkoiset Ritarit käyttivät tätä hyödykseen ja pikkuhiljaa kaappasivat poliittisen vallan, jonka jälkeen he karkottivat Kinshran Asgarniasta. Todellisuudessa kruunuprinssi Anlafin olisi pitänyt päästä valtaan jos Vallance ei kykene suorittamaan töitään, mutta Valkoiset Ritarit kielsivät tämän. Tämän seurauksena Anlaf julisti pienen hallitsemansa alueen, Burthopen, itsenäiseksi. Kuningasta ei olla nähty useisiin vuosiin, jonka takia epäillään, että Valkoiset Ritarit pitäisivät häntä vankina tai piilottelevat hänen mahdollista kuolemaansa, koska silloin heidät pakotettaisiin luovuttamaan valta Anlafille. Tästä ei kuitenkaan ole minkäänlaisia todisteita.

Valkoiset Ritarit ovat hyvin järjestäytynyt järjestö, jolla on tarkat säännöt. Valkoisten Ritarien pitää olla aina siistejä, rehellisiä ja kunniallisia. Yksi heidän säännöistään on se, että ei saa valehdella. Tämä opetetaan kaikille valkoisille ritareille, mutta ylemmät tahot eivät tätä välttämättä noudata. Esimerkiksi vuonna 164 he pitivät viatonta nuorta tyttöä syöttinä ja levittivät paljon huhuja, jotka saattoivat hänet hengenvaaraan. Tarkoituksena oli houkutella petturi esiin, joka oli lähettänyt Kinshralle tietoja Valkoisten Ritarien toiminnasta. Uskotaan myös, että he eivät ole ihan rehellisiä kuningas Vallancen tilasta.

Temppeliritarit

Kuva

Temppeliritarit (Temple Knights) ovat hyvin vanha Saradominia seuraava salainen järjestö, jonka Saradomin perusti kolmannella kaudella. Toisin kuin Valkoiset Ritarit, heidän toiminta-alueensa kattaa melkein koko Gielinorin eikä heillä ole samanlaisia kunniasääntöjä. He eivät keskity pelkästään Saradominin ylistämiseen, vaan suurien uhkien tarkkailuun ja tuhoamiseen.

Temppeliritareita voidaan pitää Valkoisten Ritarien ylempänä tasona, koska he ottavat joukkoihinsa yleensä Valkoisia Ritareita tai vanhoja sellaisia. Monet heistä ovat olleet ritareita, jotka ovat esimerkiksi liiallisten kunniasääntöjen takia eronneet tai tulleet erotetuiksi, joka ei Temppeliritareita haittaa. Heillä on kuitekin korkeammat taitovaatimukset kuin Valkoisilla Ritareilla.

Temppeliritarit ovat olleet mukana useiden uhkien torjunnassa. He ovat vanginneet Slug Queenin, auttaneet tuholaisongelman (pest) ratkaisussa, vanginneet Dagon'hain johtajan, vanginneet massamurhaajan, kamppailleet mahjarrat-uhan kanssa ja useita muita asioita. Useista hyvistä teoistaan huolimatta, Juna-käärme vihjailee, että Temppeliritaritien todelliset aikomukset eivät ole välttämättä sitä, miltä ne vaikuttavat olevan.

Humans Against Monsters

Kuva

Humans Against Monsters, lyhyesti H.A.M, on Saradomistinen äärijärjestö, joka yrittää tuhota lähes kaikki epäihmislajit. Järjestön tavoitteena on luoda hirviötön maailma, jossa ihmisten ei tarvitsisi huolehtia mistään uhista. Useat H.A.Min jäsenet ovat joutuneet joskus hirviöiden hyökkäyksen tai ryöstön kohteeksi ja haluavat kostoa. Suurin osa heistä haluaa tuhota vain pahimpia olentoja, mutta muutamat ääritapaukset haluavat tuhota kaikki, jopa harmittomat gnomet ja dwarfit.

H.A.M tunnetaan ehkäpä parhaiten goblinien vastaisista teoistaan. He ovat tehneet useita goblinien vastaisia tehoja, jopa vaarattonta Dorgeshuun heimoa vastaan. H.A.Min toimet ovat häikäilemättömiä ja julmia. He ovat lavastaneet heitä syyllisiksi rikoksiin, joita he eivät ole tehneet, myrkyttäneet pikkulapsia, tehneet yllätyshyökkäyksiä ja kaikkea muuta. Jopa useimmat Saradomistit ovat H.A.Min ääritekoja vastaan

H.A.M on tehnyt hyökkäyksiä muihinkin lajeihin kuin Goblineihin, kuten dwarfeihin ja ogreihin. He yrittivät saada sodan Dorgeshuunin ja dwarfien välille, jolloin he tappaisivat toisensa. Tämä yritys kuitenkin epäonnistui. Vuonna 164 H.A.M houkutteli ihmisjoukon hyökkäämään viattoman dwarfin, Doricin, kimppuun syyttämällä häntä murhaajaksi ja hirviöksi. H.A.M on myös vastuussa Jiggigin epäkuolleista ogreista ja taudeista.

Eräällä H.A.Min äärimmäisjäsenellä (joka on vastuussa melkein kaikesta rajusta goblinien vastaisesta toiminnasta), Sigmundilla, oli erimielisyyksiä H.A.Min johtajan kanssa, joka halusi vaikuttaa asioihin epäsuorasti, eli vaikuttamalla päättäjiin sen sijaan että tapettaisiin itse. Tämän takia Sigmund kokosi kasaan H.A.Min jäsenet, jotka halusivat vaikuttaa suoraan, ja perusti oman päämajansa. Bandoksen hallitsema Zanik johdatti goblin-joukot tähän päämajaan ja tappoi kaikki siellä olevat, Sigmund mukaan lukien. Tämän jälkeen H.A.M on päättänyt, että se vaikuttaa vain epäsuorasti, eikä aio puuttua Dorgeshuunin toimintaan millään tavalla.

Zaros

Kuva

Perustietoa

Suuntaus: Hallinta, (kohtalo)
Muu nimitys: Tyhjyyden herra (Empty Lord)
Sukupuoli: Mies
Värit: Violetti
Seuraajat ennen: Ihmiset, Mahjarratit, demonit, dragon riderit...
Seuraajat nykyään: Banditit (Bandit Camp, desert), Nex ja hänen armeijansa, osa mahjarrateista
Tunnus:
Kuva

Zaroksen historia

Zaros saapui Gielinoriin joskus toisen kauden aikana. Zaroksella oli koko Gielinorin historian suurin ja mahtavin valtakunta, joka ylti Canifiksesta Ice Mountainille ja Uzerista Erämaan pohjoisimpiin osiin. Hän oli Gielinorin voimakkain aktiivinen jumala. Zaros oli eräässä vaiheessa sodassa aavikkoalueiden kanssa, jossa hän todennäköisesti tapasi mahjarratit ensimmäisen kerran. Mahjarratit siirtyivät Zaroksen puolelle, koska Zaros ymmärsi heitä paremmin kuin heidän entinen jumalansa, Icthalarin.

Zaros piti valtakunnastaan ja sen toiminnasta hyvin tarkkaa kirjanpitoa. Hän käytti kirjoja, jotka kirjoittivat tiettyjen henkilöiden ajatukset. Tällain Zaros varmisti, että hänelle pysyttiin uskollisina ja sai tietää kaiken mitä hänen alaistensa tehtävien aikana oli tapahtunut. Eräs mahjarrat, Zamorak, keksi kuitenkin tavan kiertää tämän tarkkailun, eikä Zaros saanut tietää mitä hän oikeasti puuhasi. Zamorak oli Zaroksen kenraali, johon Zaros luotti hyvin paljon. Tämä oli Zaroksen suurin virhe, joka koitui hänen kohtalokseen.

Kuva

Zamorak oli suunnitellut Zaroksen syrjäyttämistä jo jonkin aikaa. Kun hän sai käsiinsä Armadylin sauvan, hän pystyi vihdoinkin toteuttamaan suunnitelmansa. Koska Zaroksella oli useita henkivartijoita, hän tarvitsi apua. Hän sai ainakin Drakanin, Hazeelin, Zemouregalin ja Viggorian auttamaan tässä. Kun he kamppailivat Zaroksen vartijoiden kanssa, Zamorak pääsi Zaroksen luokse. Zamorak iski Zarosta Armadylin sauvalla selkään, mutta Zaros vain suuttui siitä. Zamorakilla ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia pärjätä kuolemattomalle Zarokselle, mutta sitten Zaros kompastui ja Armadylin sauva lävisti heidät molemmat. Tällöin Zaroksen voimia siirtyi Zamorakiin ja Zaros alkoi katoamaan.

Yleensä jumala kuolisi tällaisessa tilanteessa ja hänen ruumiinsa jähmettyisi paikalleen, mutta Zaros oli saanut aikaisemmin voimia, joita useimmilla jumalilla ei ollut. Yksi näistä voimista oli se, että hän pystyi irtautumaan ruumiistaan ja pysymään aineettomana, mutta hän päätyi varjoulottuvuuteen (Shadow Realm), heikentyneenä. Ennen katoamistaan Gielinorista, Zaros kirosi kaikki jotka auttoivat Zamorakia hänen teossaan. Zamorak tuli pian tämän jälkeen jumalaksi ja aloitti jumalasodan.

Jumalasodan alkupuolella muut jumalat - erityisesti Zamorak ja Saradomin - alkoivat valloittamaan Zaroksen seuraajien alueita ja hävittivät kaiken Zarokseen liittyvän. Hyvin suuri osa Zaroksen seuraajista vaihtoi puolia ja melkein kaikki muut tapettiin. Zaroksen viimeisen kaupungin Senntistenin asukkaat taistelivat niin kovasti kuin pystyivät, mutta se ei auttanut kun heitä piiritettiin: Zamorak hyökkäsi idästä ja Saradomin lännestä. Senntistenin asukkaat olivat tehneet pian Zaroksen karkotuksen jälkeen portaalin, jolla he pystyivät juttelemaan Zaroksen kanssa. Tämä portaali tuhoutui, kun Senntisten valloitettiin ja tuhottiin.

Zaroksen viimeisen armeijan komentaja Nex oli niin voimakas, että jumalatkaan pystyneet tappamaan häntä. Neljä jumalaa, Saradomin, Zamorak, Armadyl ja Bandos tekivät yhteistyötä ja onnistuivat vangitsemaan Nexin ja Zaroksen viimeisen armeijan jääoven taakse. Jumalasotien aikana Zaros yritettiin pyyhkiä kokonaan historiasta, ettei kukaan muistaisi häntä, jolloin hän ei kykenisi palaamaan.

Kuva

Vuonna 169 viidettä kautta eräs Zaroksen lojaaleimmista seuraajista, Azzanadra, uudelleenrakensi vanhan Senntistenin temppelin ja siellä olevan portaalin. Seikkailijan avulla hän pystyi ottamaan uudestaan Zarokseen yhteyttä ja he suunnittelevat nyt Zaroksen paluuta. Zaros on osoittanut, että hän pystyy jo vaikuttamaan Gielinoriin tuhoamalla Zamorakin patsaan.

Toinen vaihe Zaroksen paluun toteuttamiseksi oli Guthixin säädöksien poistaminen tai niiden ohittaminen. Zaroksen seuraajat ovat pohtineet hyvin pitkään, mitä he tekisivät löydettyään Guthixin. Useimpien muiden jumalien seuraajat pitivät tappamista ainoana vaihtoehtona, mutta Zaroksen seuraajilla oli erilainen idea. He päättivät tappamisen sijaan neuvotella Guthixin kanssa asiasta ja päästä sopimukseen, jossa he saisivat mestarinsa takaisin Gielinoriin.

Kuva

Kun Guthixin lepopaikan sijainti paljastui, Zaroksen seuraajat odottivat, että muiden jumalien seuraajat raivaisivat puolustuksen läpi niin, että he pääsevät kävelemään suoraan Guthixin luo. Taistelujen lopuksi oli jäljellä vain Zilyana ja Guthixin seuraajien joukot, jolloin Zaroksen uskollisimmat seuraajat saapuivat paikalle. He juttelivat Guthixin vartijoiden kanssa ja yrittivät päästä Guthixin puheille. Sliske ei ollut samaa mieltä muiden Zaroksen seuraajien kanssa ja livahti heidän ohitseen Guthixin luokse ja tappoi hänet.

Säädöksien kadottua oli taas yksi este vähemmän estämässä Zaroksen paluuta. Koska Zaros "kuoltuaan" menetti fyysisen olomuotonsa, hän tulee tarvitsemaan ainakin uuden ruumiin ja mahdollisesti muitakin asioita.

Zaroksen luonne

Zaros on hyvin mysteerinen jumala, ja hänen aikomuksistaan sekä luonteestaan on vaikea saada selvää. Edes hänen seuraajansa eivät tunnu tuntevan häntä. Zaros on hallinnan ja kohtalon jumala, joka näkyy selvästi hänen luonteessaan.

Toisella kaudella Zaroksella oli valtava valtakunta, jota hän hallitsi. Zaros oli tällöinkin hyvin salaperäinen, mutta hänellä oli selvä valta-asema. Hän tarkkaili valtakuntaansa ja teki useita toimia varmistaakseen alaistensa uskollisuuden, kuten muistia kopioivien kirjojen käyttäminen. Zaroksen valta-asemaa ei uskallettu kyseenalaistaa - ainakaan ennen kuin Zamorak aloitti vallankaappaussuunnitelmansa toteuttamisen. Yksi Zaroksen korkeatasoisimmista alamaisista, kenraali Zamorak, petti hänet ja karkotti varjoulottuvuuteen heikentyneenä. Tämän jälkeen Zaroksen suunnitelmat ja luonne ilmeisesti muuttuivat erilaiseen suuntaan.

Zaroksella ei ollut enää fyysistä olomuotoa, mutta hän saattoi silti olla läsnä - ehkä tarkkaillen Gielinorin asukkaiden elämää. Zaroksen valtakunta luhistui, mutta se ei häntä enää haitannut - hänellä oli muita suunnitelmia. Zaros tajusi, että jos on paljon alamaisia, petoksen tapahtuminen on paljon todennäköisempää. Sen sijaan että hän olisi näkyvä hallitsija kuten kuningas, hän toimii taustana olevana voimana, joka vaikuttaa kaikkiin tapahtumiin. Hän ei enää tarvitse alamaisia - mutta jos niille tulisi tarve, hän valitsee vain muutama hyvin voimakasta ja luotettavaa yksilöä.

Vaikka tiedämmekin jonkin verran Zaroksen käsitystä hallinnasta, me emme tiedä hänestä melkein mitään muuta. Mikä on hänen aikomuksensa? Voiko hänet luokitella hyväksi, pahaksi vai neutraaliksi jumalaksi? Voiko Zarokseen luottaa? Haluaako Zaros kostaa Zamorakille vai ei? Onko hän sotaisa? Ongelmana näihin kysymyksiin vastaamisessa on se, että meillä on hyvin ristiriitaisia lähteitä. Useat Zaroksen seuraajat puhuvat Zaroksen tulevasta kostosta, kun taas Zaroksen emissary Soran painottaa, että Zaros ei halua kostoa tai sotaa. Zarokselta löytyy seuraajia molemmista ääripäistä: täysin rauhanomaisia ja ystävällisiä sekä sotaisia ja epäystävällisiä.

Useimmat Zaroksen tähänastiset teot ovat olleet sellaisia, että ne ovat voineet olla joko hyvässä tai pahassa mielessä tehtyjä. Esimerkiksi hän lupasi auttaa dragon ridereita hedelmällisyysongelmien kanssa heidän apuaan vastaan. Zaros oli pitkittänyt lupausta jonkin aikaa, mutta lupasi auttaa heitä heti sodan jälkeen, jota ennen Zamorakin vallankaappaussuunnitelma oli tapahtunut. Voi olla, että Zaroksella oli aikomuksena toteuttaa oma osuutensa sopimuksesta tai hän oli huijannut heitä koko ajan. Varmuutta asiasta ei voida tietää.

Zaros on jumala, joka haluaa hallita ja manipuloida tapahtumia ja henkilöitä niin, että he eivät edes huomaa sitä - mutta emme voi sanoa, että millä tavalla hän haluaa hallita. Zaroksessa on piirteitä, jotka voivat saada hänet vaikuttamaan sekä hyvältä että pahalta - mutta se ei välttämättä tarkoita, että hän olisi neutraali. Zaroksella on omat salaiset suunnitelmansa, jotka paljastuvat meille varmaan myöhemmin. Siihen asti emme voi olla täysin varmoja hänen luonteestaan.

Zaroksen uskonto

Kuva

Zaroksen uskonnossa hallinta on tärkeässä osassa. Tähän ei sisälly pelkästään muiden hallinta, vaan myös itsensä. Jotta pystyisi hallitsemaan muita, täytyy pystyä hallitsemaan itseään täydellisesti. Oman asemansa tietäminen on tärkeää. Itseään alempia kuuluu hallita, mutta itseään korkeampiarvoisia kunnioittaa.

Eräs tärkeä osa uskonnossa on usko Zarokseen. Zaros on jumala, joka näkee ja tietää kaiken, ja kaikki mikä tapahtuu, on hänen suunnittelemaansa. Zaroksen suunnitelmat eivät ole selviä hänen seuraajilleen, mutta heidän täytyy uskoa siihen, että heillä on tärkeä osa siinä.

Zarosta seuraavat yrittävät yleensä manipuloida toisia tekemään asioita heidän puolestaan - usein ilman, että he tajuavat sitä. Kun Senntisten oli hyökkäyksen alla, Wahisietel yritti saada Saradominin ja Zamorakin joukot taistelemaan toisiaan vastaan, jolloin Senntistenillä olisi voinut olla paremmat mahdollisuudet. Guthixin lepopaikan paljastuessa Zaroksen seuraajat antoivat muiden raivata tien auki, jotta he pääsisivät helposti läpi.

Zaroksen seuraajat

Zaroksen kaikkia alkuperäisiä seuraajia ei tunneta, koska suuri osa heistä vaihtoi puolta joko pelon, parempien mahdollisuuksien tai pakon takia ja loput tapettiin jumalasotien alussa. Ancient Hymnalin teksti "Zaros wil rule over all the races, no matter how weak they be", voisi viittaa siihen, että hän hyväksyi seuraajikseen kaikki, olivat he millaisia tahansa. Ei kuitenkaan ole tietoa, että milloin tämä teksti kirjoitettiin. Zaros ja hänen seuraajansa ovat muuttuneet paljon ajan kuluessa, joten voi olla, että se ei enää pidä paikkansa. Nykypäivänä Zaroksen seuraajia on jäljellä hyvin vähän, mutta he ovat nyt tulossa esiin piiloistaan, kiitos Seikkailijan ja Zaroksen paluun lähestymisen.

Azzanadra

Kuva

Azzanadra on yksi Zaroksen lojaaleimmista seuraajista. Hän on lajiltaan mahjarrat ja hyvin voimakas sellainen. Hän tuhosi demoni Thammaronin armeijan omin käsin jumalasodan aikana. Jumalasotien aikana hän ei pärjännyt Saradomin ja Zamorakin armeijoiden yhteistyölle, mutta he eivät onnistuneet tuhoamaan häntä. Tämän takia he vangitsivat hänet pyramidiin tuhansiksi vuosiksi. Vuonna 169 viidettä kautta Seikkailija vapautti Azzanadran, jonka jälkeen hän uudelleenrakensi Senntistenissä olevan portaalin, jolla hän sai yhteyden kauan sitten karkotettuun mestariinsa. Hän auttaa nyt Zarosta palaamaan Gielinoriin.

Akthanakos

Kuva

Akthanakos on Zarosta seuraava mahjarrat. Hänen tiedetään ottaneen Gielinoriin saapuessaan erään paikallisen jumalan ulkomuoto, jonka takia hänellä oli kamelin pää. Hän koulutti kameleita sotureiksi ja hallitsi heitä luomansa amuletin avulla, jolla pystyi juttelemaan kameleille. Akthanakos kamppaili jatkuvasti Zamorakia seuraavan Enakhra-nimisen mahjarratin kanssa. Eräänä päivänä, Enakhra kertoi Akthanakokselle, että hän halusi sopia rauhan ja liittyä Zaroksen puolelle. Akthanakos uskoi tämän ja meni tapaamaan häntä. Tämä oli kuitenkin ansa, jossa Enakhra onnistui vangitsemaan hänet luuvartijan muotoon. Vähän aikaa sitten Seikkailija löysi Akthanakoksen ja vapautti hänet kirouksestaan. Hän jatkaa edelleen kamppailuaan Enakhran kanssa.

Jhallan

Kuva

Jhallan on heikko Zarosta seuraava mahjarrat. Hän pelkäsi, että hänet uhrattaisiin rituaalissa, jonka takia hän piiloutui rituaalikiven lähelle ja laittoi itsensä taialliseen uneen. Hän oli kuitenkin piiloutunut liian kauas, eikä sen takia saanut rituaalista ollenkaan voimia. Satojen vuosien päästä Seikkailija herätti hänet vahingossa ja auttoi hänet parempaan paikkaan. Mahjarratit löysivät hänet tästä piilopaikasta ja uhrasivat hänet rituaalissa.

Sliske

Kts. Sliske

Wahisietel

Kuva

Wahisietel on Zarosta seuraava mahjarrat, joka on ystävystynyt Seikkailijan kanssa. Hän esiintyi ihmisvalepuvussa nimellä Ali The Wise ja esitti tutkijaa. Hän sai Seikkailijalta paljon tietoa muiden mahjarratien liikkeistä. Hän auttoi Seikkailijaa löytämään Arravin sydämen, jolla Arrav saatiin vapautettua kirouksestaan. Hänen todellinen olemuksensa paljastui Seikkailijalle mahjarratien rituaalin aikana, jolloin hän auttoi taistelussa Lucienia vastaan.

Char

Kuva

Char on Auspah, joka on laji, jolla on kyky hallita tulta. Kun hän oli pieni, hänen kyläänsä hyökättiin ja melkein kaikki muut Auspahit kuolivat. Zaroksen seuraajat löysivät hänet ja kasvattivat hänestä Zaroksen seuraajan. Hänen työkseen tuli tanssiminen ja hänestä tuli tunnettu. Jopa Zaros huomasi hänet. Zaros päätti käyttää Charin kykyjä muuhunkin kuin tanssimiseen ja hän pääsi kenraaliksi. Ollaan useasti vihjattu että Charilla ja Zaroksella olisi ollut jonkinlainen suhde. Charin mukaan he olivat "niin läheisiä kuin hänen kaltaiseensa voi olla" ja hänestä oli liikkeellä kaikenlaisia huhuja.

Eräänä päivänä Zaros lähetti hänet Zamorakin ja hänen kätyriensä kanssa tehtävälle elfien maille. Zaros epäili, että Seren suunnitteli jotain ja halusi heidän tutkivan asiaa. Kun he kulkivat elfien mailla, heidän kimppuunsa hyökättiin. Elfeillä ei ollut Zamorakin joukoille mitään mahdollisuuksia. Taistelun aikana Zamorak lähestyi Charia ja iski häntä tikarilla. Tikari oli myrkytetty, eikä Char pystynyt liikkumaan. Myrkky ei kuitenkaan tappanut häntä, vaan pidensi hänen elinikäänsä. Zamorak halusi hänelle hyvin pitkän ja tuskallisen kuoleman. Muutama päivää ennen näitä tapahtumia Zaros oli opettanut Charille tempun, jolla hän pystyi säilömään voimiaan kirjaan. Char teki näin, vaipui syvään horrokseen ja odotti, että Zaros tulisi herättämään hänet. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Vuonna 169 viidettä kautta Seikkailija löysi Charin luolan ja herätti hänet. Kun Char tajusi mestarinsa kadonneen, hän raivostui ja purki raivoaan Seikkailijan mukana tulleisiin tulentekijöihin. Kun Seikkailija eteni luolassa, hän löysi lisää Charin kirjan osia, jotka palauttivat lisää hänen voimiaan. Lopulta Seikkailija kohtasi Charin. Koska Seikkailija oli saanut tietää paljon Charin salaisuuksia kirjojen kautta, Char sanoi että hän päästää heidät menemään vain jos Seikkailija voittaa hänet taistelussa. Seikkailija voitti, jonka jälkeen Char pyysi anteeksi käytöstään. Char alkoi pian tämän jälkeen suunnittelemaan kostoa Zamorakille.

Nex

Kuva

Nex on Zaroksen armeijan komentaja ja Zaroksen voimakkain "ase". Nexin voimakkuus ei kuitenkaan perustunut pelkästään fyysisiin tai taiallisiin ominaisuuksiin, vaan hyvään ajattelukykyyn. Hänellä oli myös kyky tulla voimakkaammaksi taistelemalla, eli mitä enemmän hän taisteli, sitä enemmän voimia hän sai. Toisin kuin monien muiden jumalien kenraalit, Nex otti eliittisotureikseen raa'an voiman, kuten demonien ja epäkuolleiden, sijaan ihmisiä. Vaikka ihmiset olivatkin fyysisesti heikkoja, heitä oli paljon ja he olivat nopeita ajattelijoita.

Nex sai jumalasotien aikana tehtäväkseen valloittaa pohjoisessa olevan rituaalialueen, jotta he saisivat etuaseman Zamorakin joukkoja vastaan. Saradominin joukot onnistuivat kuitenkin houkuttelemaan Nexin jääluolastoon ja laittamaan hänet taialliseen uneen. He rakensivat temppelin hänen ympärilleen (God Wars Dungeon), ettei hän vapautuisi. Myöhemmin Armadylia seuraavat aviansiet pakenivat Jumalamiekan kanssa samaan temppeliin, jossa jumalat Saradomin, Armadyl, Zamorak ja Bandos alkoivat taistelemaan Jumalamiekan hallinnasta.

Myöhemmin Sliske naamioitui Guthixia seuraavaksi papiksi ja uskotteli Saradominin seuraajille että Guthix on ainoa, joka voi lopettaa loputtoman sodan. He tekivät rituaalin, jonka he uskoivat herättävän Guthixin, mutta todellisuudessa se herätti Nexin. Nex oli vihainen ja aiheutti tuhoa kaikille temppelissä olleille osapuolille. Tällöin kaikki lopettivat hetkeksi sotimisensa ja tekivät ensimmäistä - ja viimeistä - kertaa yhteistyötä ja uudelleenvangitsivat Nexin. Nex on ollut jäisessä vankilassaan nykypäivään asti.

Banditit (Kharidian Desert, Bandit Camp)
Aavikolla asuvat banditit ovat yksi viimeisistä tunnetuista Zarosta seuraavista ryhmistä, joka on odottanut Zaroksen paluuta uskollisena. He ovat hyvin huonoissa väleissä Zamorakin ja Saradominin seuraajien kanssa, koska he olivat vainonneet heidän esi-isiään ja hävittäneet lähes kaiken heidän jumalastaan. Tämän takia he ovat aggressiivisia kaikkia kohtaan, jotka käyttävät Saradominin tai Zamorakin varusteita. He auttoivat Azzanadraa Senntistenin temppelin uudelleenrakentamista ja valmistautuvat mestarinsa paluuseen.

Dragon riderit (lisätietoa täällä)
Dragon rider on nimitys ihmismäiselle lajille, jonka Zaros toi Gielinoriin. Ennen Gielinoriin saapumistaan he elivät rauhassa ja tekivät yhteistyötä kotimaailmansa olentojen, gurhien, kanssa. Heille tuli kuitenkin iso ongelma: He eivät enää pystyneet saamaan lapsia. Monta vuosikymmentä kului, eikä lapsia vieläkään ollut syntynyt. Eräänä päivänä salaperäinen Tyhjyyden Herraksi kutsuttu hahmo saapui tapaamaan heitä. Hän teki heille tarjouksen: "Minä pystyn korjaamaan syntyvyysongelmanne. Teidän on aika lopettaa näiden petojenhoito ja saada omia lapsia. Tulkaa pois tästä maailmasta ja ottakaa lahjani." He päättivät hyväksyä miehen tarjouksen ja tulivat hänen mukanaan Gielinoriin.

He tapasivat siellä lohikäärmeiksi kutsuttuja olentoja, jotka muistuttivat heidän maailmansa gurheja. He ystävystyivät niiden kanssa ja onnistuivat jopa ratsastamaan niitä. Kukaan ei ollut onnistunut tekemään niin ennen. Heidän piti oppia tässä uudessa maailmassa monia uusia asioita. Heidän piti oppia taistelu, sota, petos, uskollisuus ja valheet. He oppivat uskollisuuden ensimmäisenä ja olivat hyvin uskollisia Zarokselle, koska he toivoivat hänen palkitsevan heidät jälkikasvulla. Heistä tuli hyvin taitavia sodankävijöitä ja Zaroksen viholliset alkoivat pelkäämään heitä. Heitä alettiin kutsumaan dragon ridereiksi. Heidän lajinsa oikeasta nimestä ei ole tietoa.

Vuosien kuluessa dragon riderien määrä väheni vähenemistään. Lopulta heitä oli vain viisi jäljellä. Zaros lupasi antaa heille jälkikasvua sodan päätyttyä, jonka piti tapahtua pian. Eräänä päivänä kenraali Zamorak tuli juttelemaan viimeisten dragon riderien kanssa. Zamorak sanoi heille että hän antaisi heille sen mitä Zaros ei ole vielä antanut, jos he antaisivat hänelle kaksi soturia. He hyväksyivät ja ajattelivat, että ehkäpä Zamorak pitäisi lupauksensa. Myöhemmin he saivat kuulla, että Zamorak oli saanut käsiinsä aseen, jolla pystyi tappamaan jumalan. He keskustelivat, että pitäisikö heidän mennä auttamaan Zamorakia vai Zarosta. He olivat asiasta hyvin eri mieltä ja pohtivat asiaa koko yön.

Lopulta he päättivät olla tekemättä mitään ja uskoivat voittajan ottavan heidät vastaan ja auttavan heitä, koska he olivat ainoat, jotka pystyivät hallitsemaan lohikäärmeitä. Näin ei kuitenkaan käynyt. Sekä Zaros että Zamorak katosivat sinä päivänä ja molempien joukot olivat kaaoksen vallassa. Joukot halusivat kostoa, ja Zamorakin seuraajat uskoivat dragon riderien pettäneen heidät ja Zaroksen seuraajat uskoivat heidän pettäneen heidät. Lopulta kaikki dragon riderit kuolivat, paitsi mahdollisesti yksi, jonka kohtalosta ei ole tietoa.

Armadyl

Perustietoa

Suuntaus: Oikeudenmukaisuus, laki
Sukupuoli: Mies
Värit: Valkoinen, hopea, vaaleansininen
Seuraajat: Aviansiet, Armadylin vartijat
Motto: Justice through Armadyl's judgment
Tunnus:
Kuva

Armadylin historia

Armadyl oli ennen jumalaksi tulemistaan aviansie. Kun hän tuli jumalaksi, hänen entiset lajitoverinsa tulivat hänen seuraajikseen. Armadyl toi heidät Gielinoriin toisella kaudella. Hän todennäköisesti löysi sauvansa Gielinorista ja sai jumalasymbolinsa siitä. Armadyl omisti lentäviä linnoituksia (clan citadels), joissa hänen seuraajansa todennäköisesti asuivat.

Jumalasotien aikana Armadyl oli mukana sodassa, mutta hän soti muita vähemmän. Armadyl vaikutti taistelevan vain puolustautuessaan ja yleensä vältti taistelua. Ainoa tunnettu taistelu jossa Armadyl oli osallisena oli jumalamiekkasota, mutta siinäkin hän oli enemmän puolustavan asemassa. Sodan aikana Armadylin aviansiet kuolivat melkein sukupuuttoon. Armadyl ei kestänyt katsoa tätä, joten hän päätti lähteä Gielinorista. Hänen tietämättään osa aviansieista säilyi jäätyneenä God Wars Dungeoniin. Ennen lähtöään Gielinorista Armadyl kokosi ryhmän ihmisseuraajistaan ja laittoi heidät vartioimaan Armadylin sauvaa, ettei se joutuisi vääriin käsiin.

Lähdettyään Gielinorista Armadyl meni tutkimaan muita maailmoja ja suremaan menetyksiään. Hän löysi kuolleita, tyhjiä maailmoja, jotka muistuttivat häntä jumalasodan aiheuttamista tuhoista. Hän olisi halunnut unohtaa menetyksensä, mutta hän tiesi, ettei pystyisi. Lopulta hän löysi maailman, joka vaikutti aluksi kuolleelta, mutta sitten hän huomasi siellä pieniä kivien näköisiä olentoja. Armadyl päätti tutkia näiden olentojen ominaisuuksia. Armadyl vietti niiden kanssa paljon aikaa ja huomasi, että ne yrittivät matkia häntä - hiukan samalla tavalla kuin aviansiet olivat kauan sitten. Armadyl sai tästä uutta energiaa ja päätti palata Gielinoriin.

Armadylin uskonto

Kuva

Armadyl tarjoaa seuraajilleen tasa-arvoisuuden, suojaa ja oikeudenmukaisuutta. Kaikilla on oma tehtävänsä. Kaikki Armadylin seuraajat pitävät toisistaan huolta, eikä heidän sen takia tarvitse olla peloissaan. Kaikki ovat tärkeitä. Armadylilaiset uskovat, että rauhallinen yhteistyö on oikea tapa ratkaista ongelmat. Jumalat ja kuolevaiset ovat saman arvoisia - maailma kuuluu heille molemmille. Siitä ei tarvitse taistella, koska molemmille riittää tilaa.

Armadylin uskonnossa on muutamia samanlaisia piirteitä kuin Saradominin uskonnossa. Armadylin uskonnossa oikeudenmukaisuus, turvallisuus ja vakaat olot ovat tärkeitä. Nämä ovat hyvin lähellä Saradominin tavoittelemaa järjestystä. Armadyl käyttää kuitenkin erilaisia menetelmiä näiden saavuttamiseen. Armadyl haluaa sopia ristiriidat, tehdä yhteistyötä ja välttää taistelua niin pitkälle kun voi - tarvittaessa vaikka pakenee sitä. Saradomin taas yrittää yleensä eliminoida järjestystä uhkaavat asiat ja on valmis tekemään uhrauksia sen eteen.

Armadylin seuraajat

Armadylin kaikkia alkuperäisiä seuraajia ei tunneta, koska suuri osa todennäköisesti vaihtoi puolta hänen lähtönsä jälkeen. Nykypäivänä hänellä on hyvin vähän seuraajia: pieni ryhmä aviansieja ja Armadylin Vartijat

Aviansie

Kuva

Aviansie on Armadylia seuraava lintumainen laji, joka kuoli jumalasotien aikana melkein sukupuuttoon. Hyvin suuri osa heistä kuoli suojellessaan Jumalamiekkaa. Viimeiset elossa olevat aviansiet ovat vieläkin taistelemassa Jumalamiekasta. Armadyl oli aviansie ennen jumalaksi tulemistaan.

Armadylin Vartijat

Kuva

Armadylin Vartijat (Guardians of Armadyl) ovat Armadylia seuraava järjestö, joka vartioi Armadylin sauvaa. He ovat ainoita tunnettuja Armadylin ihmisseuraajia. He ovat suojelleet sauvaa useita vuosisatoja, sukupolvesta toiseen. Vuonna 169 viidettä kautta Armadylin sauva varastettiin ja mahjarrat Lucien sai sen haltuunsa. He tekivät yhteistyötä Temppeliritarien, Crux Eqalin ja Seikkailijan kanssa mahjarrat-uhkaa vastaan. Armadylin sauva tuhoutui kun Lucien taisteli dragonkiniä vastaan, mutta he jatkavat toimintaansa siitä huolimatta.

Armadylin vartijat voidaan jakaa kahteen ryhmään uskomustensa mukaan: materialisteihin ja epämaterialisteihin. Materialistit uskovat että Armadyl ei jättänyt heitä, vaan on yhä Gielinorissa: Hänen surunsa aamukasteessa ja vihansa auringon tuomana lämpönä. Epämaterialisitit taas uskovat Armadylin lähteneen Gielinorista jumalasotien aikana, mutta uskovat hänen yhä tarkkailevan Gielinoria ja sen elämää.

Armadylin sauva

Kuva
Armadylin sauva (Staff of Armadyl) on yksi vanhimpien jumalien aseista, jolla on ollut tärkeä osa eräissä Gielinorin historian tärkeimmissä tapahtumissa. Armadyl ilmeisesti löysi sauvan Gielinoriin tullessaan. Hänen jumalasymbolinsa on peräisin tästä sauvasta.

Joskus toisen kauden aikana, Saradominia seuraava tutkija Valdez löysi ison hylätyn temppelin, josta hän löysi Armadylin sauvan. Hän päätti tuoda sauvan mestarilleen Saradominille. Kun hän oli matkalla mestarinsa luo, Rennard-niminen varas varasti sen häneltä. Varas tajusi pian varastamansa esineen arvon ja yritti pyytää Kharim-nimistä lähettiä viemään tarjouksen Zarokselle. Rennard oli tuon keskustelun aikana pahasti humaltunut, jonka takia Kharim ymmärsi hänet väärin ja antoikin sen Zaroksen kenraalille, Zamorakille.

Zarosta vakoileva Saradomistinen vakooja Lennissa sai tietää sauvasta ja pyysi ystäväänsä Dhalakia lähettämään viestin Saradominille. Dhalak kuitenkin hahmotti asiasta suuremman kokonaisuuden: Hän tajusi Zamorakin suunnittelevan Zaroksen pettämistä ja Zaros oli hyvin voimakas vihollinen. Zamorakilla ei olisi kuitenkaan ollut mahdollisuutta päästä Zaroksen lähelle huomaamatta, koska Zaros pystyisi aistimaan sauvan voiman. Tällöin Dhalak päättikin auttaa Zamorakia salaa ja laittoi sauvaan loitsun, jonka ansiota Zaros ei pysty havaitsemaan sitä ennen kuin on liian myöhäistä.

Kuva

Zamorak käytti tätä sauvaa taistelussaan Zarosta vastaan. Taistelun aikana sauva lävisti heidät molemmat, jolloin osa Zaroksen voimista siirtyi Zamorakiin ja Zaros katosi Gielinorista. Tämä johti Zamorakin jumalaksi tulemiseen ja jumalasodan alkuun. Armadyl todennäköisesti haki tämän sauvan takaisin joskus tämän välikohtauksen jälkeen ja antoi sen Armadylin vartijoiden vartioitavaksi, jota he ovat vartioineet nykypäivään saakka.

Vuonna 169 viidettä kautta Movario (tai Seikkailija) varasti Armadylin sauvan ja antoi sen Lucienille, joka aikoi tulla jumalaksi kuten Zamorak teki. Lucien käytti sauvaa mm. viiden voimakkaan sankarin tappamiseen. Rituaalin aikana hän käytti sitä kun hän taisteli Seikkailijaa, mahjarrateja ja Temppeliritareita vastaan. Rituaalin jälkeen kolme dragonkiniä saapui paikalle, hyökkäsivät Lucienin kimppuun ja tappoivat hänet. Taistelun aikana sauvan pallo-osa murskaantui useiksi palasiksi ja dragonkinit veivät sauvan jäännökset.

Myöhemmin mahjarrat Sliske varasti sauvan dragonkiniltä ja teki siihen uuden pallo-osan. Sliske käytti tätä sauvaa Guthixin tappamiseen viidennen kauden lopussa.

Bandos

Kuva

Perustietoa

Suuntaus: Sota
Muu nimitys: Suuri mahtava sotajumala (Big High War God)
Sukupuoli: Mies
Värit: Ruskea
Seuraajat: Goblinit, orkit, ogret, ourgit, mogret, jogret, kykloopit
Tunnus:
Kuva

Bandoksen historia

Bandos saapui kauan sitten maailmaan, jossa eli rauhanhaluisia goblineita sekä muita lajeja, kuten orkkeja, ogreja, ourgeja ja hobgoblineja. Maailman nimi oli Yu'biusk. Bandosista tuli heidän jumalansa.

Bandos jakoi Yu'biuskin asukkaat useisiin eri nimisiin heimoihin. Kaikki palvoivat häntä - ne jotka eivät, tapettiin. Bandos teki Yu'biuskin asukkaista voimakkaita sotilaita. Kaikki olivat hänen seuraajiaan, mutta hän halusi nähdä sotaa. Hän uskotteli heimoille toisten heimojen pettäneen hänet, ja sai heidät sotimaan keskenään - molemmat osapuolet Bandoksen nimissä. Bandos katseli tapahtumia erikoisen altaan avulla.

Bandos laittoi hobgoblin Thrasghdak-heimon tekemään voimakkaita massatuhoaseita. Muutamien taistelujen jälkeen nämä aseet päätyivät ogrejen heimolle, joka aloitti niillä hyökkäyksen ourgien kimppuun (Bandoksen käskystä). Bandos päätti tasoittaa tilannetta ja antoi ourgeille samat aseet. Ourgit alkoivat epäilemään, että aseet tuhoaisivat koko Yu'biuskin ja harkitsivat rauhan sopimista, mutta Bandos käski heitä jatkamaan taistelua. Sota johti lopulta Yu'biuskin tuhoutumiseen, jolloin Bandos todennäköisesti joutui siirtymään seuraajiensa kanssa muualle etsimään muita vihollisia.

Kuva

Bandos saapui Gielinoriin joskus toisella kaudella, mutta hänen toimistaan sinä aikana ei ole tietoa. Jumalasodan aikana Bandos oli hyvin aktiivinen sotija, mutta emme tiedä näiden sotien yksityiskohtia. Tiedetään että hän on ollut mukana ainakin jumalamiekkasodassa ja tehnyt useita ryöstöretkiä pienempiin kyliin. Hänet karkotettiin Gielinorista jumalasotien lopussa.

Kuva

Viidennellä kaudella vuonna 169 Bandos lähetti Gielinoriin kaulakorun, johon hän oli laittanut suuren osan voimistaan. Zanik-niminen goblin otti korun ja Bandos alkoi vaikuttamaan hänen ajatuksiinsa. Lopulta hän sai Zanikista melkein täydellisen hallinnan. Hän kokosi Zanikin avulla goblin-sotureita ja hyökkäsi niiden kanssa H.A.Min päämajaan, jossa he tappoivat kaikki H.A.Min jäsenet. Siellä Zanik tapasi ystävänsä Seikkailijan ja aikoi tappaa hänetkin. Seikkailija onnistui puhumaan Zanikin takaisin järkiinsä ja Zanik heitti korun pois.

Pian tämän jälkeen Goblinien ylipappi löysi korun ja laittoi sen kaulaansa. Bandos sai hänestä täydellisen hallinnan. Bandos lähetti Dorgesh-Kaanin goblineille varoituksen, koska he eivät olleet totelleet häntä jumalasotien aikana. Hän antoi heille kaksi vaihtoehtoa: Liittykää armeijaani tai tuhoan teidät ja kotinne. Zanik ja Seikkailija tekivät Oldakin avustuksella varsijousen, jonka avulla heillä oli mahdollisuus pärjätä Bandosta vastaan. He kohtasivat Bandoksen ja voittivat. Bandoksen kaulakoru tuhottiin tämän jälkeen. Bandos heikkeni tästä hyvin paljon sekä fyysisesti että henkisesti, koska tavalliset kuolevaiset olivat päihittäneet hänet.

Bandoksen käskyt ja opetukset

  • Tapa aina kaikki Suuren mahtavan sotajumalan (Bandoksen) viholliset. Vihollisten pitää kuolla.
  • Älä pakene taistelusta. Pelkurien pitää kuolla.
  • Älä näytä armoa. Armollisten pitää kuolla
  • Älä epäile suurta mahtavaa sotajumalaa, epäilijöiden pitää kuolla.
  • Älä tee omia suunnitelmia. Ajattelijoiden pitää kuolla.
  • Seuraa ja tottele komentajaasi, paitsi jos hän pakenee.
  • Hyvä soturi tappaa vihollisia ennen kuolemaansa.
  • Jos et ole Suuren mahtavan sotajumalan arvoinen, olet pian kuollut.
  • Jos ystäväsi kuolee, ole iloinen, koska he olivat liian heikkoja Suurelle mahtavalle sotajumalalle.
  • Sota on parasta, rauha on heikoille.

Bandoksen seuraajat

Goblinit

Kuva

Goblinit ovat Bandosta seuraava laji. Heidän alkuperäinen kotinsa oli Yu'biusk, josta Bandos toi heidät Gielinoriin. Bandos koulutti heistä sotilaita ja antoi heille taisteluvarusteita. Goblinit olivat yksilöinä heikkoja, mutta heitä oli hyvin paljon, joka teki heistä hyvin tehokkaita taistelussa. Goblinit kahteentoista heimoon, joista Graardor myi osan muille jumalille jumalasotien aikana.

Jumalasodan jälkeen kun muut lajit lopettivat taistelemisen, goblinit yrittivät jatkaa. Muut lajit eivät kuitenkaan halunneet taistella ja rakensivat korkeita muureja ja kaupunkeja, joihin he eivät päässeet. Koska heillä ei ollut enää johtajaa, joka kertoisi ketä vastaan taistellaan, goblinit alkoivat taistella toisiaan vastaan. Hyvin paljon goblineja kuoli tämän useamman vuoden kestävän sodan aikana. Eräänä yönä eräs Narogashuun-heimon goblin, Hopespear, näki unen Bandoksesta. Bandos käski heitä lopettamaan sotimisen keskenään ja etsiä muita vihollisia, ettei kaikki goblinit kuolisi. Bandos lupasi lähettää heille jonain päivänä komentajan komentamaan heitä, jolloin he valloittaisivat koko Gielinorin.

Nykypäivänä goblinit ovat paljon heikompia ja rauhallisempia kuin ennen. Osa heistä on jopa sopinut rauhan ihmisten kanssa ja elää sovussa heidän kanssaan.

Ogret

Kuva

Kuten goblinit, ogretkin ovat kotoisin Yu'biuksesta. He ovat voimakkaita, mutta tyhmiä, Bandoksen seuraajia. Huonoista puhetaidoistaan huolimatta he ovat hyvin yhteisöllisiä ja heillä on jopa pieniä kaupunkeja. Suuri osa heistä ovat töykeitä ja aggressiivisia, mutta osa heistä on hyvinkin rauhallisia ja vieraanvaraisia. Oo'glogin ogret ovat jopa tehneet kodistaan lomakohteen muille.

Ogrejen keskuudessa on ollut Bandoksen lähdön jälkeen paljon sotia ja kaaosta, mutta se on rauhoittunut hiukan viimeisen muutaman tuhannen vuoden aikana.

Ogrejen sukulaiset Mogret ja Jogret ovat sopeutuneet erilaisiin olosuhteisiin: Mogret vedenalaisiin ja Jogret viidakkoon.

Ourgit

Kuva

Ourgit ovat Bandoksen luoma hyvin voimakas ja suurikokoinen laji. Heitä oli jumalasotienkin aikana hyvin vähän, jonka takia he olivat yleensä armeijoiden komentajia. He kuolivat jumalasotien aikana melkein sukupuuttoon. Graardor on ainoa tunnettu elossa oleva ourg.

Kun Graardor oli nuori, hän oli hyvin pieni ikäisekseen. Hän eli ourgeista koostuvassa heimossa, joka antoi vain tarpeeksi isojen täysi-ikäisten taistella sodissa. Pienestä koostaan huolimatta, Bandos antoi hänelle rohkeutta taistella heimon johtajan kanssa: Painiottelu kuolemaan asti. Graardor voitti, tuli heimon johtajaksi ja pääsi sen ansiota osallistumaan sotiin. Pienestä koostaan huolimatta hän tappoi enemmän vihollisia kuin kukaan muu - joidenkin mukaan kuolleiden ruumiiden kasat ovat olleet joskus White Wolf Mountainin kokoisia.

Taistelujen edetessä Graardor kasvoi kooltaan ja tuli yhä voimakkaammaksi, kukaan ei pärjännyt hänelle. Bandos itse otti häneen yhteyttä ja kehotti häntä käymään kylänsä lähellä olevassa kaupungissa. Sieltä hän löysi ison määrän kultaa. Graardor ei välittänyt kullasta, mutta päätti silti viedä sen kotiinsa. Matkalla useat goblinit huomasivat hänen kantamansa kullan ja alkoivat seuraamaan häntä. Graardor kävi useisssa goblin-heimoissa ja antoi heille kultaa saadakseen heidän uskollisuutensa. Lopulta häntä seurasivat suurin osa goblineista.

Hyvin harvat pärjäsivät hänen mahtavalle armeijalleen. Useiden ryöstöretkien jälkeen hän sai koko ajan vähemmän kultaa, jolla maksaa armeijalleen. Hänen joukkojensa uskollisuus alkoi horjumaan, joten hän myi osan joukoistaan ja omia palveluksiaan muille jumalille. Saamallaan rahalla hän osti uusien joukkojen uskollisuuden, teki heistä sotureita ja myi heitä muille jumalille.

Myöhemmin Graardor liittyi sotaan Jumalamiekasta ja on osiinä mukana vielä nykypäivänäkin. Vähän aikaa sitten Graardor oli yksi Guthixin tappamista yrittäneistä, mutta epäonnistui Seikkailijan asettaman puolustuksen takia.

Seren

Perustietoa

Suuntaus: Rauha, kasvu, (anima mundi, kristalli)
Sukupuoli: Nainen
Värit: Turkoosi
Seuraajat: elfit
Tunnus:
Kuva

Serenin historia

Hyvin kauan sitten Seren saapui elfien kotimaailmaan. Seren oli heidän kristallimaailmansa elävä ruumiillistuma - kaikki kristalli oli osa Sereniä. Seren opetti heille useita asioita, kuten miten kristallia voidaan muokata äänen avulla ja miten kuuluu elää ympärillään olevan maailman ja luonnon kanssa - ottaa vain sen minkä tarvitsee ja antaa kaiken ylimääräisen takaisin. Elfit rakastivat Sereniä hyvin paljon, ja Seren rakasti heitä takaisin.

Eräänä päivänä Guthix saapui Serenin maailmaan. Guthix kutsui Serenin ja elfit täydelliseen maailmaan. Elfit epäilivät häntä, mutta Seren halusi päästä tutkimaan muuta maailmaa - ja hän näytti ihastuneen Guthixiin. Seren toi elfit tähän täydelliseen maailmaan - Gielinoriin - maailmanportin kautta. Maailma oli kuten Guthix oli luvannut: täydellinen.

Kuva

Seren johdatti elfit suurelle aukiolle, jonne he päättivät rakentaa kaupungin. Seren otti itsestään kahdeksan kristalliosaa ja antoi jokaiselle elf-suvulle yhden. Seren opasti elfejä istuttamaan ne niin, että ympärillä oleva metsä ei vahingoittuisi. Kaupungista tuli kahdeksankulmion muotoinen ja se oli jaettu kahdeksaan samankokoiseen osaan - jokaiselle elf-suvulle oma. Jokaisen osan keskellä oli kristallitorni, joka vastasi sen elf-suvun tarpeita. Koko kaupunki koostui kristallista. Kaupungin keskelle tuli äänien torni, joka oli kaikkien osien yhtymäpisteessä. Sen kautta kaikki elf-suvut pystyivät kuuntelemaan Sereniä. Kaupunki nimettiin Prifddinakseksi.

Seren meni usein tutkimaan Gielinoria salaisuuksia Guthixin kanssa ja he tulivat pian hyvin läheisiksi ystäviksi. Seren palasi kuitenkin aina elfiensä luokse, koska he olivat hänelle rakkaimmat koko maailmassa.

Kun Guthix päätti poistaa jumalten vaikutuksen Gielinorista, hän pyysi Sereniä tulemaan hänen mukaansa. Seren joutui valitsemaan kahden rakkaan asian välillä: elfien ja Guthixin. Seren rakasti Guthixia, mutta hän rakasti elfejään vielä enemmän ja päätti jäädä heidän luokseen. Seren kuitenkin lupasi Guthixille, ettei vaikuttaisi muun maailman toimintaan ja että hän tulisi Guthixin mukaan vielä jonain päivänä.

Toisella kaudella Gielinoriin tuli muita jumalia, jotka valloittivat alueita idästä. He eivät halunneet elää harmoniassa maailman kanssa kuten elfit, vaan halusivat saada sen hallintaansa. Elfit menettivät maailmanportin näille jumalille, eivätkä enää pystyneet palaamaan kotimaailmaansa hakemaan lisää kristallia. Muiden jumalien alueille jäi useita elfejä hengenvaaraan. Osa elfeistä halusi taistella ja valloittaa alueet takaisin, mutta Seren halusi pitää lupauksensa Guthixille ja olla vaikuttamatta muun maailman toimiin. Tällöin elfien yhteisö jakautui niihin, jotka halusivat jäädä, ja niihin, jotka halusivat taistella. Seren ei halunnut pakottaa heitä pysymään Tirannwnissa, joten hän antoi taistelevien mennä. Seren suojeli metsään jääneitä elfejä koko toisen kauden ajan, eivätkö he ajan myötä edes ajatelleet ulkomaailmaa.

Kuva

Jumalasodan aikana sota uhkasi tulla elfienkin maille, mutta Baxtorian esti sen etenemisen Tirannwnin ainoalla sisäänkäynnillä, Underground Passilla. Kun Gielinor oli lähellä täydellistä tuhoa, Guthix heräsi ja karkotti jumalat, jotka olivat syyllisiä Gielinorin tuhoon ja sen asukkaiden orjuuttamiseen. Elfit olivat aluksi helpottuneita, mutta sitten Guthix tuli Serenin luokse. Tällä kertaa Guthix oli päättänyt, että Gielinoriin ei jäisi yhtäkään jumalaa - Seren mukaanlukien.

Guthix vaati Sereniä tulemaan mukaansa, kuten hän oli aikaisemmin luvannut. Guthix ei antanut vaihtoehtoja. Seren oli hyvin surullinen, sillä hän rakasti elfejä ja Guthixia, eikä halunnut jättää kumpaakaan. Hän rakasti elfejä enemmän, joten hän teki hyvin epätoivoisen teon - hän hajotti itsensä sadoiksi pieniksi kristalleiksi, jotka levisivät ympäri metsää. Guthix uskoi Serenin kuolleen ja poistui paikalta itkien.

Elfit surivat Serenin lähtöä. Jopa itään sotimaan menneet elfit tulivat paikalle suremaan. He kuitenkin tiesivät, että Seren ei ollut kokonaan poissa, sillä osa hänestä elää jokaisessa heidän kantamassaan kristallin palassa. He pystyvät myös kuulemaan Serenin ääntä äänien tornista.

Ilman Serenin ohjausta elf-sukujen välille on tullut erimielisyyksiä. Erimielisyydet johtivat lopulta suureen sisällissotaan, jonka aikana Prifddinas muuttui siemen-muotoon. Elfien välinen kamppailu on jatkunut nykypäivään asti.

Guthixin kuoleman jälkeen elfit ovat alkaneet miettimään, että pystyisivätkö he palauttamaan Serenin entiseen loistoonsa. Osa uskoo, että se voisi olla mahdollista kokoamalla kaikki kristallit yhteen. Toiset uskovat, että heidän pitäisi kasvattaa kristallisiemen Serenin kotimaailmassa, jotta hän palaisi - tämä vaatisi maailmanportin löytämisen. Osa elfeistä taas haluaa kunnioittaa Serenin päätöstä, eivätkä aio vastustaa sitä kokoamalla häntä uudestaan.

Anima Mundi

Kuva

Seren on anima mundin pyhä olemus. Anima mundi on kaikkien elävien asioiden "sielu", luonnollinen voima. Anima mundi on tasapainoisen ekosysteemin sivutuote, eli melkein jokaisella planeetalla on oma anima mundi. Mitä "täydellisempi" planeetta on, sitä voimakkaampi anima mundi on. Anima mundi mahdollistaa henkipuiden (spirit tree) välisen kommunikoinnin ja mahdollistaa elävien olentojen kulkemisen anima mundin kautta henkipuulta toiselle.

Anima mundi on hyvin voimakas ja vaarallinen. Guthixin tuoma tasapaino, jossa olentoja sekä kuolee että elää, pitää anima mundin kunnossa eikä se riistäydy käsistä. Viimeaikoina Glouphrie on tehnyt kokeiluja anima mundilla ja vapauttanut valtavia määriä energiaa sekä saasteita. Näiden kokeilujen tuloksena syntyi vääristyneitä lintuja ja jättiläiskilpikonnia. Saasteista tuli valtava saastesuo, joka on elfien maista etelään. Ei kuitenkaan tiedetä mitä tarkoitusta varten Glouphrie vaatii tätä lähes loputonta määrää energiaa.

Anima mundilla on Serenin lisäksi suuri yhteys Guthixiin. Kun Guthix kuoli, anima mundi suri hänen kuolemaansa, jonka takia monet Gielinorin puut itkivät.

Serenin uskonto

Kuva

Serenille rauha on tärkeää. Hän ei halua osallistua sotiin ja haluaa varmistaa, että hänen seuraajansa ovat turvassa. Tämän hän tekee tekemällä muualle turvallisen paikan, jonne muualla tapahtuva sota ei pääse. Luonto on myös tärkeä. Sitä saa käyttää sen verran kuin tarvitsee, mutta ei riistää.

Serenin seuraajat viihtyvät omissa oloissaan eristyneenä muusta maailmasta. He eivät välitä paljoa muun maailman tapahtumista. Serenin seuraajat eivät yleensä yritä muuttaa muiden asioita tai levittää edustamiansa asioita kuten rauhaa. He yrittävät pysyä erossa ulkomaailman ongelmista kuten sodista vetäytymällä turvalliseen paikkaan.

Seren haluaa jakaa Gielinorin muiden kanssa ilman taistelua. Kaikki saavat elää niin kuin haluavat, eikä ketään kuulu pakottaa tekemään mitään. Kaikki elävät niin kuin haluavat.

Serenin uskonto muistuttaa melko paljon Guthixin uskontoa. Molemmissa luonnon kanssa sopusoinnussa eläminen ja rauha ovat tärkeitä. Kumpikaan ei halua pakottaa omia uskomuksiaan muille - kaikki saavat toimia itsenäisesti. Erona on kuitenkin se, että Seren ei ole yhtä jumalakielteinen kuin Guthix.

Serenin seuraajat

Kuva

Elfit ovat Serenin ainoat tunnetut seuraajat. Elfit ovat hyvin pitkäikäinen laji ja voivat elää tuhansia vuosia. Heillä on hyvin läheinen yhteys Serenin kanssa hänen lähtönsäkin jälkeen. He käyttävät kristallia - Serenin osia - melkein kaikessa. He ovat viimeaikoina alkaneet miettimään Serenin takaisin tuomista.

Lisää tietoa elfeistä löytyy täältä.

Marimbo

Kuva

Perustietoa

Suuntaus: Hauskanpito
Värit: Ruskea
Seuraajat: Ape Atollin apinat
Tunnus:
Kuva

Yleistä

Marimbosta on olemassa erittäin vähän tietoa, koska hänestä on vain muutamia mainintoja. Tiedämme kuitenkin, että hän pitää hauskanpidosta ja erityisesti juhlista. Hän vaikuttaa ottavan kaiken vastaan tulevan positiivisella asenteella.

Marimboa palvotaan Ape Atollilla. Ape Atollin kaupunki Marim on luultavasti nimetty hänen mukaansa. Hänen uskotaan antaneen Ape Atollin apinoille heidän älykkyytensä. Hänelle on tehty suuri temppeli, joka on Ape Atollin isoin rakennus. Siellä on kolme häntä palvovaa pappia: Hafuba, Denadu ja Lofu.

Sliske

Kuva

Perustietoa

Suuntaus: Varjot, pimeys
Sukupuoli: mies
Seuraaja(t): Relomia
Tunnus:
Kuva

Yleistä

Sliske on hyvin salaperäinen, juonitteleva ja manipuloiva henkilö. Hän on taitava muodonmuuttaja ja pystyy siirtymään varjoulottuvuuteen. Hän tappoi Guthixin ja täten tuhosi Guthixin säädökset, jolloin jumalat pystyivät palaamaan Gielinoriin. Sliske sai tästä paljon voimia, mutta emme vielä tiedä, että onko hänestä tullut jumala.

Sliske hallitsee varjoulottuvuuden täydellisesti. Hän pystyy siirtämään sinne itsensä tai muita henkilöitä vaivattomasti. Varjoulottuvuudessa hän pystyy näkemään tavallisen maailman, mutta muut eivät pysty näkemään häntä. Sliske käyttää varjoulottuvuutta hyödykseen taisteluissakin, jolloin hän nappaa vihollisen, vie hänet varjoulottuvuuteen ja jättää sinne.

Slisken aikomuksia on hyvin vaikea ennustaa. Hän on erittäin epäluotettava henkilö - edes hänen läheisimmät liittolaisensa eivät luota häneen täysin. Jos Sliske tekee sopimuksen jonkun kanssa, hän yrittää yleensä hyötyä siitä jotenkin - ja hän saa melkein aina haluamansa.

Slisken historia

Ennen mahdollista jumalaksitulemistaan Sliske oli mahjarrat. Kuten muutkin mahjarratit, Sliske saapui Gielinoriin Icthlarinin tuomina. Hän oli yksi pelottavimmista mahjarrateista ja hyvä soturi Kharid-Zaros-sodassa. Sliske ei kuitenkaan ollut erityisen uskollinen Icthlarinille.

Sliske oli muuttanut sodan aikana useita sotureita omiksi epäkuolleiksi kätyreikseen. Icthlarin oli kuoleman jumala, ja hänen tehtävänsä on varmistaa, että kuolleet pääsevät tuonpuoleiseen. Sodan päätyttyä Icthlarin vaati Sliskeä antamaan kätyrinsä hänelle, mutta hän kieltäytyi. Icthlarin hajotti kätyrit kätensä heilautuksella, ja Sliske poistui paikalta hymy kasvoillaan. Icthlarin ja Sliske eivät olleet välikohtauksen jälkeen hyvissä väleissä. Voi olla, että se oli osasyynä sille, miksi mahjarratit päättivät siirtyä Zaroksen puolella.

Jumalasodan aikana Sliske tapasi nykyään Barrows-veljeksiksi tunnetut saradomistiset sankarit. Veljekset olivat rohkeita taistelijoita, jotka taistelivat Zamorakin olentoja vastaan Saradominin nimissä. Sliske tarkkaili heitä useamman päivän ajan ja lopulta lähestyi heitä. Hän ehdotti heille sopimusta. Hän antoi heille hyvin voimakkaat aseet ja haarniskat, ja sai vastineeksi veljesten sielut heidän kuolemansa jälkeen. Veljekset suostuivat sopimukseen, mutta eivät aluksi edes tajunneet mitä he olivat tehneet. Tämän jälkeen Sliske jatkoi veljesten tarkkailua taustalta ja odotti. Veljekset heikkenivät ajan myötä ja lopulta kuolivat taisteluiden aiheuttamiin vammoihin. Sliske tuli heidän haudoilleen, teki loitsun ja sai kuusi voimakasta kätyriä itselleen.

Myöhemmin Sliske saapui God Wars dungeoniin ja naamioitui guthixilaiseksi druidiksi. Hän käytti hyväksi pitkän jumalamiekkasodan aiheuttamaa epätoivoa ja käännytti Saradominin seuraajia guthixin seuraajaksi. Hän kertoi, että Guthix on ainoa, joka voi lopettaa sodan. He tekivät Guthixin herätysrituaalin, joka herättikin oikeasti Zaroksen kenraalin, Nexin. Sliske katosi paikalta heti tämän tehtyään.

Kuva

Sliske auttoi Zaroksen mahjarrateja ja Seikkailijan liittolaisia viimeisimmässä mahjarratien rituaalissa. Rituaalin jälkeen Sliske odotti kunnes melkein kaikki muut olivat lähteneet. Hän kertoi Seikkailijalle nähneensä hänen taitonsa, ja yritti muuttaa hänet epäkuolleeksi kätyrikseen. Seikkailijan ystävä Akrisae kuitenkin hyppäsi loitsun tielle. Sliske tyytyi häneen - ainakin toistaiseksi.

Melko pian rituaalin jälkeen Sliske varasti Armadylin sauvan dragonkineiltä. Koska sauvan pallo-osa oli hajonnut, Slisken piti korjata se. Tämän jälkeen Sliske piti Seikkailijaa tarkasti silmällä ja odotti sopivaa hetkeä iskeä...

Kuva

Slisken tarkkaillessa Seikkailijaa, Seikkailija teki suuren löydön - Guthixin leposijan. Sliske oli ensimmäisenä paikalla ja selitti Seikkailijalle hänen löytönsä merkityksen. Hän selitti samalla (muiden) Zaroksen seuraajien aikomukset - he halusivat herättää Guthixin, mutta eivät tappaa. Sliske katosi näkyvistä, mutta jäi tarkkailemaan tilannetta.

Kuva

Lopulta muut Zaroksen seuraajat kohtasivat Guthixin seuraajat ja yrittivät neuvotella. Sillä välin (Zaroksen seuraajien tietämättä) Sliske hiipi heidän ohi Guthixin luokse. Seikkailija juoksi hänen peräänsä, mutta ei ehtinyt ajoissa - Sliske oli jo tappanut Guthixin. Sliske meni heti varjoihin piiloon tarkkailemaan tilannetta.

Guthixin kuoleman jälkeen Gielinorin suojamuurit hajosivat ja jumalat pääsivät takaisin Gielinoriin. Sliske sai lisää voimia, mutta emme tiedä tuliko hän niiden avulla jumalaksi. Slisken tämänhetkisiä suunnitelmia ei tiedetä.

Sliske vapautti vähän aikaa sitten varjoulottuvuuteen jumiin jääneen Relomian. Hän ajatteli, että hänestä saarnaavasta tyypistä ei olisi mitään haittaa, joten hän antoi hänen luoda ympärilleen uskonnon ja kerätä seuraajia.

Slisken jumaluus

Kuva

Isoin Sliskeen liittyvä kysymys lienee, että onko hän jumala vai ei. Vain Sliske itse tietää sen tällä hetkellä, eikä hän näytä paljastavan sitä kenellekään. Vaikka hän paljastaisikin sen, hänen sanaansa ei voi luottaa - hän voisi helposti esittää jumalaa näyttääkseen voimakkaalta tai esittää kuolevaista näyttääkseen heikommalta mitä on.

Tiedämme, että Guthix ja Zamorak ovat tulleet jumaliksi jumalan tappamisen jälkeen, mutta emme tiedä jumalaksi tulemisen yksityiskohtia. Onko se automaattinen tapahtuma jumalan kuolemisen jälkeen? Vaatiiko se fyysisen kosketuksen? Toinen asia joka on hyvä ottaa huomioon on se, että haluaako Sliske olla jumala? Muiden Zarosta seuraavien mahjarratien mukaan Sliske ei halua saada vastuuta, joka jumalaksi tulemisesta voisi seurata. Tämän takia he eivät usko Slisken haluavan jumalaksi.

Sliske sai tapahtumasta kuitenkin paljon voimia, eli jos hän ei ole vielä jumala, hän on ainakin hyvin voimakas kuolevainen. Slisken voimat riittivät vakuuttamaan Relomian hänen jumaluudestaan, jonka seurauksena Relomia loi hänen ympärilleen uskonnon. Relomian luomassa uskonnossa Sliske on jumala, joka näkee kaiken ja tulee näyttämään tien tulevaisuuteen. Hän tulee opastamaan tulevan pimeyden läpi. Relomia ei kuitenkaan tunne Sliskeä kovin hyvin, joten hänen luomansa uskonto ei välttämättä kuvaa täysin Slisken aikomuksia, jotka ovat kaikille vielä mysteeri.

Skargaroth

Kuva

Yleistä

Skargaroth oli voimakas miekkaa käyttävä jumala ja metsästäjä. Hän halusi metsästää mahdollisimman suuren pedon. Tämä peto oli Tuska - villipeto, joka oli muuttunut jumalaksi. Ei tiedetä, että kauanko Skargaroth yritti metsästää Tuskaa, mutta lopulta koitti viimeinen taistelu Guthixin kotimaailmassa.

Skargaroth iski Tuskalta toisen silmän, jonka jälkeen Tuska syöksyi hänen päälleen. Tällöin Skargaroth kaatui Guthixin talon päälle, tappaen Guthixin tyttären. Ennen kuin hän ehti nousta kunnolla pystyyn, Guthix lähestyi häntä raivoissaan ja iski vanhimpien jumalien miekalla. Skargaroth kuoli nopeasti ja kivettyi, jolloin Guthixista tuli jumala.

Tuska

Yleistä

Kuva

Tuska on hyvin petomainen ja vähä-älyinen jumala, joka muistuttaa hiukan isoa villisikaa. Hän on villipeto, joka ei ajattele selviytymisen ja tuhoamisen lisäksi paljoa muuta. Hän ei luultavasti edes tiedä tulleensa jumalaksi. Tuska ei yritä saada itselleen seuraajia, mutta hän elää symbioosissa eräiden muiden olentojen kanssa, joita joku voisi sanoa hänen seuraajikseen. Tuska aiheuttaa tuhoa, ja "seuraajat" auttavat sekä ottavat jäännöksistä ruokaa.

Tuska ei ole välttämättä hänen oikea nimensä, sillä se on vain naragien antama nimitys hänelle. Hänellä saattaa olla useita muitakin nimiä.

Historia

Tuska saapui kerran Guthixin kotimaailmaan, jossa hän aiheutti paljon tuhoa ja taisteli muita jumalia vastaan. Hän hyökkäsi kerran Saradominin linnoutkseen ja taisteli Saradominin kanssa, mutta taistelun lopputulosta ei tiedetä. Myöhemmin jumala Skargaroth taisteli Tuskan kanssa. Tuska menetti aluksi vasemman silmänsä, jonka jälkeen hän kaatoi Skargarothin talon päälle - talon, joka kuului Guthixille. Guthix iski tämän jälkeen Tuskaa miekalla toiseenkin silmään, jolloin Tuska menetti näkönsä.

Tuska selvisi taistelusta, ja kulkee nykypäivänä maailmasta toiseen seuraajiensa kanssa sokeudestaan huolimatta.

Karamjan jumala(t)

Kuva

Yleistä

Karamjan jumalat ovat jumalia, joita palvotaan Karamjalla, erityisesti Tai Bwo Wannai-kylässä. Heistä tiedetään erittäin vähän osittain sen takia, että heidän teoistaan ei ole minkäänlaista tietoa. Tämän takia heidän olemassaolonsakin oli epävarmaa hyvin pitkään, mutta vähän aikaa sitten saamamme tiedon mukaan ainakin yksi Karamjan jumala on olemassa.

Vähän aikaa sitten Tai Bwo Wannain kyläläiset luulivat, että heidän kylänsä oli jumalien kirousten alla. He tekivät tämän jälkeen taikajuoman, jonka avulla he pystyivät kommunikoimaan jumalien kanssa. He saivat tietää, että heidän kylänsä ei ollutkaan kirottu.

On mahdollista, että broodoo victimeillä on jotain tekemistä näiden jumalien kanssa, mutta tästä ei ole mitään todisteita.

Jumalattomat

Perustietoa

Seuraajat: Biehn, Kara-Meir, Holstein, osa entisistä Guthixin seuraajista
Tunnus:
Kuva

Yleistä

Kuva

Jumalattomat (the Godless) ei ole jumala, vaan järjestö/uskonto, joka vastustaa jumalia. He uskovat, että jumalista on vain harmia, sillä he tuovat sotaa ja vievät vapauden tehdä omia päätöksiä. Jumalat ovat voimakkaita, mutta Guthixin kuolema on osoittanut, että he eivät ole voittamattomia. Jumalattomat uskovat pystyvänsä voittamaan heidät yhteisvoimin. Heidän päätarkoituksensa on suojella viattomia jumalien sodilta ja häätää kaikki jumalat Gielinorista.

Historia

Jumalattomien suuntaus alkoi Guthixin kuoleman jälkeen. Guthixin viimeinen toive ennen kuolemaansa oli jumalaton maailma - maailma, jossa kuolevaiset voisivat elää vapaina ilman jumalien sotia. Useat Guthixin seuraajat vaihtoivat uskontoaan tai muuttivat sitä. Entinen druidi Briehn oli yksi heistä. Hän ei halunnut jumalia Gielinoriin ja päätti kerätä samanmieliset yhteen. Hän nimesi "uskonnon" aluksi Antiteisteiksi. Hänen ystävänsä ja Faladorin entinen sankari Kara-Meir kuitenkin ehdotti ymmärrettävämäksi nimeksi Jumalattomia, joka tuli sen lopulliseksi nimeksi.

Tällä hetkellä Jumalattomat yrittävät saada itselleen lisää kannattajia.


Vanhimmat jumalat

Kuva

Yleistä

Vanhimmat jumalat ovat hyvin voimakkaita elementaalisia olentoja. He ovat maailmankaikkeuden voimakkaimpia ja vanhimpia olentoja, jotka loivat lähes kaiken mitä maailmankaikkeudesta löytyy. Nuoremman ja vanhemman jumalan erottaa kyky luoda maailmoja ja elämää. Vaikka vanhimmat jumalat ovatkin paljon voimakkaampia kuin mikään tuntemamme asia maailmankaikkeudessa, hekään eivät ole täysin kuolemattomia. Emme kuitenkaan tiedä yhtään tapaa miten tämä voitaisiin tehdä - tiedämme kuitenkin, että vanhimpien jumalien artefakteissakaan ei löydy tarpeeksi voimaa sellaiseen tekoon.

Vanhimmat jumalat eivät ole olleet olemassa "ikuisesti". Heidät luotiin hyvin kauan sitten, mutta emme tiedä miten. Tiedämme kuitenkin, että kaikki vanhimmat jumalat eivät syntyneet samaan aikaan.

Kaikki vanhimmat jumalat ovat naispuolisia, mutta heidän kannaltaan sukupuolella ei luultavasti ole merkitystä. Yällä hetkellä ainoat nimeltä tunnetut vanhimmat jumalat ovat Jas ja Ful.

Vanhimpien jumalien historia

Vanhimmat jumalat aloittivat tuhannen vuoden luomistyönsä yli 12 000 vuotta sitten. Heidän tavoitteenaan oli luoda yksi täydellinen maailma - niin täydellinen, ettei sitä voisi enää tehdä paremmaksi. He loivat maailman toisensa jälkeen "pyhästä savesta", joka syntyi heidän omasta olemuksestaan. Ensimmäiset maailmat olivat hyvin alkukantaisia ja kaoottisia. Vanhimmat jumalat hajoittivat ne, ja heittivät käyttökelvottoman saven tyhjyyteen.

He työskentelivät aluksi omilla käsillään, eivätkä olleet tyytyväisiä työhönsä. Silloin he päättivät tehdä apuvälineitä - artefakteja, joilla he voisivat tehdä tarkempaa jälkeä. Nämä työkalut eivät kuitenkaan olleet tarpeeksi hyviä, joten he rakensivat tarkempia apuvälineitä 12 kappaletta ja jättivät huonommat prototyyppivälineensä epäonnistuneisiin maailmoihin.

Kuva

Vanhimmat jumalat jatkoivat uurastustaan täydellisen maailman luomiseksi. Heidän työnsä parani joka maailman myötä, mutta mikään niistä ei ollut täydellinen. Lopulta he saavuttivat tavoitteensa ja loivat täydellisen maailman - Gielinorin. He olivat tyytyväisiä työhönsä ja laittoivat välineensä sivuun. Tämän jälkeen vanhimmat jumalat menivät makaamaan Gielinorin päälle ja hiljenivät. Emme tiedä vielää mitä heille tarkalleen tapahtui. Voi olla, että he sulautuivat osaksi Gielinoria. Voi olla, että uurastus oli uuvuttanut heidät kuolemaan saakka. Voi olla, että he ovat syvässä unessa - tai jotain muuta. Vanhimpia jumalia ei olla nykytietämyksen mukaan nähty heidän luomistyönsä jälkeen, mutta ainakin yksi heistä on Gielinorissa.

Jas

Perustietoa

Suuntaus: Aika
Elementti: Hiekka
Sukupuoli: Nainen
Tunnus:
Kuva

Yleistä

Jas on Jasin kiven luoja. Hän loi dragonkinit kiven vartijoiksi. Jas saattaa olla vanhimmista jumalista kaikista voimakkain, koska hän loi suurimman osan vanhimpien jumalien artefakteista Jasin kivensä avulla. Jasista itsestään emme tiedä kovinkaan paljoa muuta.

Dragonkin

Kuva

Dragonkin on Jasin luoma lintumainen laji, jonka hän loi kiveään käyttäen. Dragonkinien tehtävänä on vartioida Jasin kiveä. Aina kun joku käyttää Kiveä tarkoitukseen johon Jas ei ole sitä tarkoittanut, dragonkinit tuntevat suurta tuskaa ja saavat paljon voimia, joilla heidän pitää estää kiven käyttö. Dragonkinien saama voima on aina suurempi kuin se, jonka kiven käyttäjä saa.

Dragonkinit eivät ole aina pystyneet estämään kiven käyttöä. Esimerkiksi silloin, jos kiven käyttäjä on ilman kiveäkin hyvin voimakas, kuten jumalat ovat. Kun Zamorak käytti Jasin kiveä jumalasodan aikana, dragonkinit eivät pystyneet estämään häntä. Kiven jatkuva käyttö vuosituhansien aikana on kuitenkin ollut niin suuri, että heidän voimansa ovat melkein yhtä suuret kuin jumalilla.

Dragonkinit vihaavat Jasia hyvin paljon hänen antaman kirouksen takia. Kirouksen takia Dragonkinit tuntevat suurta tuskaa ja raivoa kiven väärinkäytön yhteydessä ja ainoa keino vähentää sitä on aiheuttaa tuhoa. Useimmat heistä ovat seonneet tuskan ja vihan määrästä. Dragonkineilla on erikoinen suhde Jasin kiven kanssa. He vihaavat sitä yli kaiken, mutta samalla he rakastavat sitä, koska se on asia jolla heidät luotiin ja joka antaa heille voimaa.

Dragonkinit ovat hyvin kauan yrittäneet löytää tavan päästä eroon kirouksesta ja lisääntyä. He ovat kokeilleet hyvin monia asioita, mutta mikään ei ole toiminut. Yksi näistä yrityksistä oli lohikäärmeiden luominen (dragons), mutta ne olivat ihan liian heikkoja ja erilaisia dragonkineihin verrattuna. Dragonkinit etsivät vielä nykypäivänäkin tapaa, jolla he vapautuisivat kirouksestaan ja voisivat lisääntyä.

Ful

Perustietoa

Suuntaus: Muuttumattomuus
Elementti: Tuli
Sukupuoli: Nainen

Yleistä

Ful on muuttumattomuuden ja tulen jumala. Hän loi Elder Kilnin ja sen myötä TokHaarit auttamaan vuorien rakentamisessa. Hän siirsi Kilnin maailmasta toiseen, kunnes täydellinen maailma valmistui.

"Freneskaen luojajumala"

Freneskaen luojajumala on vanhin jumala, joka loi Freneskaen ja mahdollisesti mahjarrat-lajin. Hänestä on tällä hetkellä hyvin vähän tietoa. Hän esiintyy mahjarratien myyteissä, joiden mukaan hän yhdisti hirveimmät luomuksensa yhdeksi, jolloin syntyi Muspah. Freneskaen luojajumala oli ilmeisestii erillään muista vanhimmista jumalista, mutta tästä emme tiedä sen tarkemmin.

Vanhimpien jumalien artefaktit

Vanhimpien jumalien artefaktit ovat voimakkaita esineitä, joita vanhimmat jumalat käyttivät maailmojen luomisessa. Niistä suurin osa tehtiin Jasin kiven avulla. Niitä on olemassa kaksitoista kappaletta.

Monet jumalat ja kuolevaiset ovat saaneet näitä haltuunsa ja käyttäneet tullakseen vahvemmiksi. Vanhimpien jumalien käyttämät aseet ovat tällä hetkellä ainoita asioita, joilla tiedetään olevan mahdollista tappaa jumala tai tulla sellaiseksi. Tämän takia useat jumalat ovat valmiita tekemään melkein mitä tahansa saadakseen nämä välineet, joka taas on synnyttänyt useita sotia.

Jasin kivi

Kuva

Jasin kivi on Jasin luoma hyvin voimakas artefakti. Sillä on ollut hyvin suuri osa Gielinorin historian tapahtumissa ja sen sijainti on vaihtunut useampaan kertaan. Kivi antaa todella paljon voimaa käyttäjälleen. Mitä kauemmin kiveä pitää hallussaan, sitä enemmän voimia hän saa. Kivestä pursuaa niin paljon voimaa, että se voi tehdä ympäristöönsä pysyviä muutoksia. Vanhimmat jumalat käyttivät sitä mm. useimpien muiden artefaktien tekemiseen.

Guthix löysi Jasin kiven Gielinorista ja piti sitä hallussaan hyvin kauan aikaa, jonka takia hän tuli hyvin voimakkaaksi. Hän käytti sitä taikuuden luomisessa Gielinoriin siirtämällä hyvin pieniä osia Jasin kiven voimasta pieniin kiviin, jotka tunnetaan nykyään riimuina. Todennäköisesti joskus Guthixin nukahtamisen jälkeen, mutta ennen hänen heräämistään, Ketshi-nimisestä ulottuvuudesta tuli retkikunta maailmanportin kautta, joka löysi Jasin kiven. He toivat kiven kotiulottuvuuteensa ja käyttivät sitä parantaakseen elinolojaan.

Ketshi kukoisti, mutta pian dragonkinit aistivat kiven käytön ja tulivat Ketshiin. Ketshiläiset yrittivät käyttää Jasin kiveä puolustautuakseen, mutta se vain kasvatti dragonkien voimia ja teki heidät vihaisemmiksi. Kun Ketshiläiset tajusivat tämän, he lopettivat kiven käytön, mutta silloin oli jo liian myöhäistä. Ketshi tuhoutui täysin, mutta kiven kohtalosta ei ole tietoa. On mahdollista että dragonkin vei sen takaisin Gielinoriin tai sitten...

Zamorak löysi Jasin kiven joskus ennen jumalaksi tulemistaan, mutta tarkka ajankohta ei ole selvillä, eikä se, mistä hän oli sen löytänyt. Se saattoi olla joko ennen tai jälkeen taistelua Zaroksen kanssa. Jos hän oli löytänyt kiven ennen taistelua, ei olla selitetty miksi oli ollut niin paljon puhetta sauvasta, mutta ei kivestä. Olisi hyvin voinut kuvitella että Zamorak olisi kertonut uskollisimmille liittolaisilleen (kuten Zemouregalille, joka uskoo nykypäivänäkin [ennen kuin näki kiven itse rituaalin aikana], että kivi ei ole olemassa), mutta niin ei tiedetä käyneen. Jos hän löysi kiven taistelun jälkeen jolloin hänet karkotettiin, se tarkoittaisi, että kivi oli siellä minne hän joutui. Tämä kuitenkaan ei selitä sitä, miksi hän tuli takaisin Gielinoriin "hakemaan kiveä", jos hänellä oli se jo.

Jasin kivi on syy jumalasodan alkuun. Sillä välin kun Zamorak oli karkotuksessa, Saradomin oli napannut kiven itselleen ja alkanut käyttämään siitä nimitystä Saradominin silmä (Eye of Saradomin). Palattuaan Zamorak aloitti sodan saadakseen kiven takaisin, joka kasvoi koko Gielinorin laajuiseksi sodaksi. Jasin kiven käytöstä ei ole erityisesti tietoa sodan ajalta, mutta sitä käytettiin ainakin Saradominin komentaja Zilyanan parantamiseen, kun hän oli kuolemaisillaan.

Jumalasodan lopussa Guthix heräsi, karkotti jumalat Gielinorista ja otti Jasin kiven takaisin itselleen. Guthix laittoi Fiaran ja Crux Eqalin vartioimaan kiveä (jota he kutsuivat Guthixin Nyrkiksi [Fist of Guthix]) muilta jumalilta ja heidän seuraajiltaan.

Kuva

Joskus Gielinorin historian aikana Jasin kivi oli Morytanialla. Jasin kiven voimia on tarttunut siellä oleviin kiviin, joista tuli Daeyalt orea, jota vampyyrit nykypäivänä kaivavat. On mahdollista että se oli siellä silloin, kun Saradomin vielä hallitsi Hallowvalea jumalasotien aikana. Tästä ei kuitenkaan ole minkäänlaisia todisteita.

Jumalasodan loppupuolella Zamorak käytti Jasin kiveä tuhotakseen Gielinorin pohjoisen alueen, joka tunnetaan nykyään Wildernessinä. Dragonkin ei pystynyt estämään kiven käyttöä, koska Zamorak oli jumaluutensa takia heitä voimakkaampi. Dragonkinit vahvistuivat tänä aikana ja päästivät raivonsa valloilleen neljännellä kaudella, jolloin Robert the Strong-niminen sankari ajoi heidät linnoitukseensa.

Jumalasodan lopussa Guthix otti Jasin kiven takaisin itselleen ja karkotti jumalat. Tämän jälkeen hän loi Jasin kiven avulla suojamuurin Gielinorin ympärille, joka esti jumalia tulemasta. Hän laittoi Fiaran vartioimaan kiveä ennen kuin palasi nukkumaan.

Joskus neljännen kauden aikana saradomistisia ritareita tuli luolaan (Fist of Guthix-luola), jossa Jasin kivi oli ja aikoivat ottaa temppelin sekä kiven itselleen, mutta epäonnistuivat. Tämän jälkeen Crux Eqal siirsi kiven muualle, mahdollisesti Lunar-saarelle tai Guthix-temppeliin.

V------ niminen fremennik (nimi vaihtelee) löysi Jasin kiven neljännen ja viidennen kauden vaihteessa. Kun hän kosketti sitä, hänen mielensä avautui ja hän ymmärsi taikuuden saloja. Jasin kivi katosi hyvin pian tämän jälkeen "ylemmällä astraalipolulla" olevien toimesta, jolla saatetaan viitata jumaliin. Kiven ympärillä olevaan alueeseen oli tarttunut kiven voimia ja V------ tajusi pian, että kiviä pystyi muokkaamaan maailmankaikkeuden eri elementeiksi. Pian tämän jälkeen ensimmäinen riimutemppeli syntyi - Astral-temppeli. Myöhemmin tehtiin lisää temppeleitä ja niiden sisäänkäyntejä laitettiin ympäri Gielinoria. Näin syntyi runecrafting, joka mahdollisti paljon aktiivisemman taikuuden käytön ja ihmisten nousun Gielinorin hallitsevimmaksi lajiksi.

Joskus tämän jälkeen Jasin kivi päätyi muinaiseen Guthixin temppeliin. Movario-niminen tutkija oli tehnyt useita Jasin kiveen liittyviä tutkimuksia ja etsi sitä mestarilleen Lucienille, joka aikoi käyttää sitä jumalaksi tulemiseen, kuten Zamorak oli tehnyt aikanaan. Seikkailija - ja Crux Eqal - pääsivät selville Lucienin juonesta ja Seikkailija meni etsimään kiveä itse, ettei se joutuisi Lucienin käsiin. Seikkailija löysi kiven pienellä Movarion avustuksella ja kohtasi sen vartijan, Balance Elementalin. Seikkailija voitti taistelun. Pian tämän jälkeen Movario ja Lucien saapui paikalle, jolloin Lucien nappasi kiven.

Kuva

Lucien otti kiven mukaansa mahjarratien rituaaliin. Seikkailija oli paikalla taistelemassa Lucienia vastaan Temppeliritarien, Armadylin Vartijoiden ja mahjarrat-liittolaistensa kanssa. Kun Lucien aikoi käyttää kiveä voittaakseen taistelun, kolme dragonkinia saapuivat paikalle ja tappoivat Lucienin. Tämän jälkeen Seikkailija, Temppeliritareiden edustaja Sir Tiffy ja Crux Eqalin edustaja Thaerisk teleporttasivat kiven pois, ettei sitä voisi kukaan enää löytää. He kaikki tietävät kolmanneksen kiven koordinaateista, joten kukaan ei voi löytää sitä itse.

Armadylin sauva

Katso Armadylin sauva.

Guthixin miekka

Kuva

"Guthixin miekka" on vanhimpien jumalien ase, jonka Guthix löysi ollessaan kuolevainen. Hän käytti sitä Tuskan toisen silmän viemiseen ja jumala Skargarothin tappamiseen. Heti kun Skargaroth kuoli miekan vaikutuksesta, hänen jumaluutensa siirtyi Guthixille. Guthix huomasi, että miekalla pystyi avaamaan portaaleja muihin maailmoihin. Hän käytti sitä tutkiakseen muita maailmoja. Hän saattoi käyttää sitä myös jumalien karkottamiseen Gielinorista, mutta tästä ei ole varmaa tietoa.

Guthixin miekka hajosi tuntemattomasta syystä ja sen jäänteet ovat nykyään Guthixin lepopaikassa.

Saradominin kruunu

Saradominin kruunu on Saradominin omistama vanhimpien jumalien esine, jonka avulla pystyy löytämään muita artefakteja. Kruunun haittapuolena on kuitenkin se, että muiden artefaktien omistajat pystyvät löytämään kruunun, jonka takia se houkuttelee paikalle muita jumalia. Tämä aiheutti tuhoisia seurauksia Guthixin kotimaailmassa, kun Saradomin saapui sinne.

Vaikuttaa siltä, että kruunu ei kerro kovinkaan tarkkaan muiden artefaktien sijainteja, koska muuten Saradomin olisi varmasti löytänyt ne jo.

"Torvi"

Torvi (horn) on yksi vanhimpien jumalien artefakteista, jonka Guthix löysi Gielinorista. Guthixin ei kuitenkaan tiedetä käyttäneen sitä, vaan piti sen piilossa. Torven voimia, sijaintia tai käytettyjä nimityksiä ei tunneta. Me tiedämme, että se on mainittu pelin puolella, mutta emme silti tiedä mikä se on. On varmistettu, että se ei ole Frostenhorn, jota Azzanadra käytti vahvistaakseen kommunikointiportaalin signaalia.

Uskotaan, että seireeni Quinin kantama torvi saattaisi olla sama kuin tämä. Quin löysi sen noin kaksikymmentä vuotta sitten ja sen avulla hän pystyi ottamaan valtaansa tuhansia meriolentoja samanaikaisesti, kun yleensä seireenit pystyvät ottamaan vain yhden kerrallaan. Jos asia on näin, torvella on joko kyky hallita eläimiä tai vahvistaa jotain ominaisuutta.

TokHaarit/Elder Kiln

Kuva

Vanhimmat jumalat loivat TokHaarit Elder Kilnin avulla auttamaan Gielinorin luomisessa. Jokaiselle TokHaar-sääty oltiin suunniteltu tiettyyn tehtävään: Xilit kaivoivat maata ja kiveä, Mejit räjäyttivät sen palasiksi, Ketit kantoivat sen ja Hurit viimeistelivät sen. TokHaarien tehtävänä oli rakentaa vuoria ympäri Gielinoria, minkä jälkeen he rakensivat vuoren Elder Kilnin ympärille ja jäivät odottamaan lisäohjeita mestareiltaan. Osa heistä kuitenkin jäi polttouunin ulkopuolelle ja heistä tuli TzHaareja. TokHaarit ovat odottaneet mestariensa paluuta nykypäivään asti.

Menaphite Pantheon

Menaphite Pantheonin jumalista voi lukea täältä.

Muut "jumalat"

Muista "jumalista" voi lukea täältä. Muihin "jumaliin" sisältyvät valejumalat, jumalat joista on vähän tietoa ja jumalat, joiden olemassaolo on epävarmaa.
Lähteet:
Jumalat
Ritual of the mahjarrat (quest)
Aavikkoquestit (quests)
The World Wakes (quest)
The World Wakes FAQ (5.3.2013)
The Curse of Zaros (miniquest)
Osborne's lore campfire
Mod Edam @ forums (7 tiers of godhood, 19.3.2013)
Mod Osborne @ forums (7 tiers of godhood, 21.3.2013)
Mod Edam @ forums (7 tiers of godhood, 22.3.2013)

Guthix
Guthixin yleistä
Postbag 20
Tears of Guthix- päivitys FAQ
Darkness of Hallowvale (quest)
The World Wakes (quest)
Tribute to Guthix
Tribute to Guthix FAQ
Historia
Armies of Gielinor (FunOrb-peli)
Osborne's Lore Campfire
Meeting History (quest)
The Elder Kiln (quest)
Tears of Guthix (quest/minigame)
While Guthix Sleeps (quest)
The World Wakes (quest)
Tribute to Guthix (holiday event)
Tribute to Guthix (FAQ)
The Origins of Gielinor
Henki Chaos templessä, ring of visiblity (NPC)
Book of Seren (kirja)
Guthixin säädökset
God Letters 16
God Letters 19
God Letters 24
God Letters 25
God Letters 27
Lore Livestream (Q&A with Mod Mark and Mod Osborne)
Mod Srowley @ forums
Darkness of Hallowvale (quest)
The Chosen Commander (quest)
Shadow of the Storm (quest)
The World Wakes (quest)
Halloween 2009 (event) Juna (NPC)
Guthixin seuraajat
Void Knight Book (kirja)
Tears of Guthix (quest/minigame)
While Guthix Sleeps (quest)
Meeting history (quest)
The World Wakes (quest)
Guthixian high druid (NPC)
Fiara (NPC)
The Book of the Godless (kirja)
Emissary of the Godless (NPC)
Guthixia seuraavat järjestöt
Postbag 36
While Guthix Sleeps (quest)
Ritual of the Mahjarrat (quest) Void Knight Book (kirja)
Guthixin vartijat
Postbag 20
Postbag 34
Postbag 35
Postbag 36
Postbag 39
Postbag 46
The Chasm of Lights (lore)
BTS42: The World Wakes!
Tears of Guthix- päivitys FAQ
The World Wakes FAQ
Juna (NPC)
Fiara (NPC)
Ocellus (NPC)
Movario's notes 2 (kirja)
History of the Order (kirja)
Tears of Guthix (minigame+quest)
Death to the Dorgeshuun (quest)
Chosen Commander (quest)
While Guthix Sleeps (quest)
The Void Stares Back (quest)
Some Like It Cold (quest)
The World Wakes (quest)
Halloween eventit

Zamorak
Historia
God Letters 22
God Letters 27
Postbag 9
Postbag 27
Postbag 47
Twice Burnt (lore)
The Origins of Gielinor
The Curse of Zaros (miniquest)
Ritual of the Mahjarrat (quest)
The World Wakes (quest)
The Firemaker's curse (quest)
Nadir (saga)
Chronicles of Bilrach 24 (kirja)
The book of Zamorak (kirja)
Razulei's Tale (kirja)
Zamorakin uskonto
Rune Memories (quest)
the Book of Zamorak (kirja)
Moldark, Emissary of Zamorak (NPC)
Seuraajat
God Letters 24
Postbag 40
Roavar (NPC)
Return to Canifis (romaani)
Legacy of Blood (romaani)
Järjestöt
Betrayal at Falador (romaani)
Legacy of Blood (romaani)
While Guthix Sleeps (quest)
Black Knights' Fortress (quest)
The Void Stares Back (quest)
What lies below (quest)
Rune Memories (quest)
The Hunt for Surok (miniquest)
Mage of Zamorak (NPC)
Dark mage (NPC)
Dagon'hain jäsenet (NPC:t)
Dagon'hai history (kirja)
Abyssal book (kirja)
Varrockin museo

Saradomin
Historia
Postbag 9
Postbag 27
Postbag 40
Armies of Gielinor (FunOrb-peli)
Ritual of the Mahjarrat (quest)
While Guthix Sleeps (quest)
The World Wakes (quest)
The book of Saradomin (kirja)
Emissary of Saradomin (NPC)
Tribute to Guthix (holiday event)
Tribute to Guthix (FAQ)
Varrockin museo
Saradominin opetukset ja moraali
God Letters 1
God Letters 16
God Letters 26
God Letters 27
Father Aereck (NPC)
Holy book (pray-kirja)
Betrayal at Falador (romaani)
Return to Canifis (romaani)
Dorgeshuun Quest-sarja (quests)
Saradominin seuraajat
Father Aereck (NPC)
Branches of Darkmeyer (quest)
In aid of Myreque (quest)
God Wars Dungeon
Saradomistiset ryhmät
Slug Menace (quest)
Salt in the Wound (quest)
Wanted! (quest)
While Guthix Sleeps (quest)
Ritual of the Mahjarrat (quest)
The Void Stares Back (quest)
Recruitment Drive (quest)
Dorgeshuun Quest-sarja (quests)
Zogre Flesh Eaters (quest)
Commander Denulth (NPC)
Sir Tiffy Cashien (NPC)
Juna (NPC)
Betrayal at Falador (romaani)
Varrockin museo
Commorb (esine)

Zaros
Historia
God Letters 19
God Letters 25
Postbag 9
Postbag 27
Twice Burnt (lore)
Armies of Gielinor (FunOrb-peli)
The World Wakes FAQ
The Curse of Zaros (miniquest)
Firemaker's Curse (quest)
Temple at Senntisten (quest)
The World Wakes (quest)
Azzanadra (NPC)
Senliten (NPC)
Ashuelot Reis (NPC)
Nex's followers (kirja)
Luonne
Lore livestream (with Mod Mark & Mod Osborne)
Postbag 27 Twice Burnt (quest)
Firemaker's Curse (quest)
Desert Treasure (quest)
Temple at Senntisten (quest)
Enakhra's Lament (quest)
Ritual of the Mahjarrat (quest)
The Chosen Commander (quest)
The Curse of Zaros (miniquest)
Last riders (kirja)
Ancient book (pray book)
Senliten (NPC)
Soran, Emissary of Zaros (NPC)
The book of Zaros (kirja)
Zaroksen uskonto
The book of Zaros (kirja)
Soran, Emissary of Zaros (NPC)
The World Wakes (quest)
Zaroksen seuraajat
Postbag 44
Postbag 47
Fall of Six (lore)
Twice Burnt (lore)
Osborne's Lore Campfire
The Tale of Muspah (quest)
Ritual of the Mahjarrat (quest)
The Curse of Arrav (quest)
Firemaker's Curse (quest)
Enakhra's Lament (quest)
Desert Treasure (quest)
Temple at Senntisten (quest)
The World Wakes (quest)
The World Wakes FAQ
Ancient Hymnal (kirja)
Char's book (kirja)
Nex's followers (kirja)
Azzanadra (NPC)
Ashuelot Reis (NPC)
Aristarchus (NPC)
Eblis (NPC)
Bandit (NPC)

Armadyl
Historia
Postbag 15
Postbag 40
GWD-julkaisu-uutinen
Armies of Gielinor (FunOrb-peli)
Tribute to Guthix (holiday event)
Armadyl's Assault (kirja)
Zilyana's notes (kirja)
The Book of Armadyl (kirja)
Cryptic clue fest III (event)
Taw'Paak, emissary of Armadyl (NPC)
Armadylin uskonto
Armies of Gielinor (FunOrb-peli)
Taw'Paak, emissary of Armadyl (NPC)
Book of law (pray-kirja)
Book of Armadyl (kirja)
Armadyl's assault (kirja)
Zilyana's notes (kirja)
Seuraajat
Postbag 15
Postbag 40
Temple of Ikov (quest)
While Guthix Sleeps (quest)
Ritual of the Mahjarrat (quest)
Zilyana's notes (kirja)
Armadyl's assault (kirja)
Armadylin sauva
Temple of Ikov (quest)
While Guthix Sleeps (quest)
Ritual of the Mahjarrat (quest)
The World Wakes (quest)
The World Wakes FAQ
The Curse of Zaros (miniquest)
Seikkailija (pelaaja, puhuessaan Guardian of Armadylille)

Bandos
Historia
Goblin book (kirja)
The Book of Bandos (kirja)
Land of the Goblins (quest)
The Chosen Commander (quest)
Zanik, Oo'glogissa (NPC)
Bandoksen käskyt ja opetukset
Goblin Book (kirja)
Book of war (pray-kirja)
Goblin priest (NPC)
Land of the Goblins (quest)
Bandoksen seuraajat
Postbag 39
Armies of Gielinor (FunOrb-peli)
Land of the Goblins (quest)
Zogre Flesh Eaters (quest)
As a first resort... (quest)
Watch tower (quest)
The World Wakes
The Glory of General Graardor (kirja)
Goblin book (kirja)
Goblin symbol book (kirja)
Exploration of the eastern realm (kirja)
Settlement of the east (kirja)
Zanin (NPC @ Oo'glog)

Seren
Historia
Postbag 41
Armies of Gielinor (FunOrb-peli)
Osborne's Lore Campfire
The World Wakes FAQ
The World Wakes (quest)
Meeting history (quest)
Tribute to Guthix (holiday event)
Tribute to Guthix (FAQ)
The Creation of Prifddinas (kirja)
Exploration of the eastern realm (kirja)
The Settlement in the east (kirja)
The Great Divide (kirja)
Book on Baxtorian (kirja)
Cadarn Lineage (kirja)
The Book of Seren
Anima Mundi
Postbag 34
Osborne's Lore Campfire
Tribute to Guthix (holiday event)
The Path of Glouphrie (quest)
Serenin uskonto
Book of Seren (kirja)
Emissary of Seren (NPC)
Seuraajat
Postbag 9
Postbag 19
Postbag 23
Postbag 41 Crystal singing (kirja)
Prifddinas report (kirje)
Mourning's ends I+II (questit)
Regicide (quest)
Rovling elves (quest)
Within the light (quest)
Arianwyn (NPC, Within the light questin aikana)

Marimbo
Armies of Gielinor (FunOrb-peli)
RuneScape 3: The Story So Far (video)
Above the lore 1 (podcast)
Ape Atollin temppeli
Do No Evil (quest)
Hafuba, Denadu, Lofu

Sliske
Yleistä
The Book of Sliske (kirja)
Emissary of Sliske (NPC)
The World Wakes (quest)
Postbag 44
Historia
The book of Sliske (kirja)
The fall of the Six (lore)
Ashuelot Reis (NPC)
Azzanadra (NPC)
Wahisietel/Ali the Wise (NPC)
Relomia, emissary of Sliske (NPC)
Ritual of the Mahjarrat (quest)
The World Wakes (quest)
RS wiki: Relomia, emissary of Sliske(J-mod kirjoittama)
Slisken jumaluus
The World Wakes (quest)
The World Wakes FAQ
Relomia, Emissary of Sliske (NPC)

Skargaroth
The World Wakes (quest)
Tribute to Guthix (holiday event)
Tribute to Guthix (FAQ)
Mod Osborne Rune Radio Interview

Tuska
Tribute to Guthix (holiday event)
Tribute to Guthix (FAQ)
Mod Osborne Rune Radio Interview

Karamjan jumala(t)
Jungle potion (quest)
Tai Bwo Wannai Trio (quest)
Tai Bwo Wannai cleanup (aktiviteetti)
Osborne's Lore Campfire

Jumalattomat
Yleistä
The Book of the Godless (kirja)
Emissary of the Godless (NPC)
Historia
The Book of the Godless (kirja)
Emissary of the Godless (NPC)

Vanhimmat jumalat
The Future of Runescape (livestream)
Osborne's Lore Campfire
The Origins of Gielinor
While Guthix Sleeps (quest)
The Elder Kiln (quest)
Meeting History (quest)
The World Wakes (quest)
TokHaar-Hok (NPC)
Historia
Preface ("kirja")
The Masters ("kirja")
The Great Labour ("kirja")
The Hollow Victory ("kirja")
The Enduring Vigil ("kirja")
The Origins of Gielinor (video)

Jas
Yleistä
Lore livestream (Q&A with Mod Mark and Mod Osborne)
While Guthix Sleeps (quest)
The Masters ("kirja")
Dragonkin
Postbag 19
Lore livestream (Q&A with Mod Mark and Mod Osborne)
Osborne's Lore Campfire
A Tail of Two Cats (quest)
Ritual of the Mahjarrat (quest)
Dragonkin journals 1/2/3/4 (kirjat)

Ful
The Masters ("kirja")
The Great Labour ("kirja")

Freneskaen luojajumala
The Tail of Muspah (quest)
Mod Osborne Rune Radio interview

Vanhimpien jumalien artefaktit
Tribute to Guthix (holiday event)
Tribute to Guthix (FAQ)
Lore livestream (Q&A with Mod Mark and Mod Osborne)
Jasin kivi
Postbag 36
Lore livestream (Q&A with Mod Mark and Mod Osborne)
Meeting history (quest)
While Guthix Sleeps (quest)
Ritual of the mahjarrat (quest)
a tail of two cats (quest)
Defender of Varrock (quest)
The World Wakes (quest)
Movario's notes 1+2 (kirjat)
Dathana's message (kirja)
Basics of magic/moonclan manual (kirja)
Daeyalt-kaivos
Guthixin miekka
The World Wakes (quest)
Tribute to Guthix (holiday event)
Tribute to Guthix (FAQ)
Mod Osborne Rune Radio Interview
Saradominin kypärä
Tribute to Guthix (holiday event)
"torvi"
Tribute to Guthix (holiday event)
Azzanadra (NPC)
TokHaar/Elder Kiln
TokHaar-Hok (NPC)



Tehnyt:
Teksti/suunnittelu/tiedonhaku/jne.: Voya
Kuvat: Voya, Rati, Jagex
Kuvienkäsittely: Voya, Mekyi, Aapelis
Kuva


Muokattu viimeksi: 17:33 28.06.2013