Muu ohje
Peruspeliohjain opas

Oppaassa opetetaan käyttämään Runescapen peliohjaimia sekä hallinnoimaan hahmoasi ja muokkaamaan eri asetuksia sinulle parhaiten sopiviksi. Aina löytyy jotain uutta ja tärkeätä tietoa, joten opasta suositellaan myös hieman kokeneemmillekin pelaajille.

Kuva
Kamera

Jossain tilanteissa sinun tulee nähdä hahmosi jostain muusta kulmasta; voit vaihtaa kuvakulmaa näppäimistössässäsi olevilla nuolinäppäimillä. Vasen ja oikea nuolinäppäin siirtää kuvakulmaa vasemmalle ja oikealle kun taas ylä ja alanäppäin vastaavasti ylös ja alas. Kuvakulma saattaa myös vaihtua itsestään liikkuessasi epätasaisessa maastossa.


Minimap, Kompassi ja sivupainikkeet


Kuva

Minimap on ruudun oikeassa yläkulmassa oleva pieni ympyränmuotoinen kartta, joka näyttää pienen alan ympäristöstäsi yksinkertaisessa kartassa. Voit liikkua kätevästi ympäri peliä painamalla hiirelläsi minimapissa kohtaa johon haluat liikkua; tähän kohtaan ilmestyy punainen lippu siksi aikaa kunnes saavutat sen, tai painat kartassa uutta kohtaa.

Kuva Minimapin vasemassa yläkulmassa on kompassi, joka näyttää pääilmansuunnat: Pohjoinen (N), Etelä, Itä ja Länsi. Kompassi pyörii samaan tahtiin kun vaihdat hahmosi kuvakulmaa nuolinäppäimillä, joten se näyttää aina oikean suunnan.

Kuva Hahmosi Lifepointsit eli elämäpisteet. Jos olet myrkytetty, niin sydämen tausta on vihreä.

Kuva Kuva, josta näet kuinka paljon prayeriä sinulla on jäljellä. Jos painat tätä kuvaketta sivunäppäimellä ja valitset Select quick prayers, voit valita mitkä prayerit menevät automaattisesti päälle painaessasi tätä kuvaketta.

Kuva Näet saappaan vieressä kuinka paljon juoksuenergiaa sinulla on jäljellä. Voit myös laittaa hahmosi nopeasti juoksemaan painamalla saapasta, ja samaten lopettaa juoksemisen. Right-clickaamalla kuvaa voit valita vaihtoehdon "Rest", jolloin hahmosi istahtaa maahan ja rupeaa palauttamaan juoksu energiaa nopeaan tahtiin.

Kuva Painaessa suden kuvaa sivunäppäimellä ja valitsessasi Select left-click option, pääset eräänlaiseen Summoning valikkoon. Saadaksesi tämän kuvakkeen näkyviin, sinun tulee olla member ja suorittanut Wolf Whistle questi.

Kuva Rastia painamalla pääset Log out valikkoon jossa sinun tulee painaa Click here to log out nappia kirjautuaksesi ulos.

Kuva XP -mittari kertoo ansaittusi experiencen määrän. Painaessa mittaria vasemmalla näppäilellä, saat sen avattua/suljettua. Painaessasi sitä sivunäppäimellä pääset sen asetuksiin, josta voit valita kolme skilliä joihin xp-mittari laskee ansaittuasi XP:tä kyseiseeen skilliin.

Kuva Money Pouch, eli rahapussi säilyttää rahojasi ilman, että joudut pitämään niitä repussasi tai pankissasi. Käyttämällä sitä pystyt turvaamaan rahasi, eli kuolessasi et menetä rahojasi, jos ne ovat Money Pouchissa. Lisäksi, jos omistat Bank PINin, se suojaa myös Money Pouchia.

Money Pouchiin voit kerätä rahaa noukkimalla rahaa, varastamalla, myymällä tavaroita tai valitset repussa olevasta kolikkokasasta Right-Clickillä "Add-to-money pouch". Silloin kuulet kilinää ja Money Pouch pallo hohtaa reunoilta keltaisena ja Chat Boxissa sanotaan sinun laitattaneen sen ja sen verran rahaa Money Pouchiin. Voit myös ottaa rahaa pois siitä; Right-Clickaa Money Pouch - palloa ja valitse "Withdraw money pouch" ja valitse rahasumma.

Money Pouchissa voit säilyttää ainoastaan vain kultakolikkoja (gp tai coins). Muut rahat joudut pitämään repussa tai pankissa. Se voi säilyttää kultakolikkoja aina maksimimäärään, eli 2,1 miljardiin. Jos Money Pouch täyttyy, noukitut, varatetut ja jollain muulla keinolla hankitut rahat menevät suoraan reppuusi. Voit katsoa rahamääräsi Right-Clickaamalla Money Pouch - palloa ja valitsemalla "Examine".

Lisäksi voit myös katsoa repussa olevien tavaroiden hinnan Right-Clickaamalla Money Pouch - palloa ja valitsemalla "Price Checker". Sitten vain klikkaille esineitä, joiden hinnat haluat tietää.


Kuva Minimapin vasemmassa alalaidassa on maapallon kuva. Tämä maapallo avaa peli-ikkunasi päälle World mapin. World map peittää alleen koko peli-ikkunan, joten et näe ympärilläsi tapahtuvia asioita tai jos sinulle esimerkiksi puhutaan.
World mappia ei myöskään voi avata kesken taistelun. Karttaa käytetään raahaamalla sitä hiirellä. Voit katsoa myös maanalaisia (dungeon) mappeja painamalla kartassa olevia huutomerkin kuvia, joiden päällä on punainen nuoli (Kuva).

Kartan alakulmassa on työkalurivi helpottamassa sen käyttöä:

Kuva

Vasemmassa laidassa on kysymysmerkki, jota painamalla saat listan, jossa selitetään kartalla näkyvien kuvakkeiden merkitys. Kun painat listassa olevan paikan nimeä/kuvaketta, kaikki kartassa näkyvillä olevat samat kuvakkeet rupeavat välkkymään keltaisina. Kysymysmerkin oikealla puolella on ns. kaupunkihaku, jolla voi hakea kätevästi hakea haluamaansa kaupunkia. Seuraava kohta on RuneScape Surface, josta voit valita haluamasi dungeonin kartan. Oikeassa laidassa oleva kartta näyttää sijaintisi koko maailmankartalla. Viimeisestä kohdasta voit joko suurentaa tai pienentää kartan kokoa nähdäksesi isomman tai vastaavasti pienemmän alan kerrallaan. Vaihtoehdot ovat 37%, 50%, 75%, 100% ja 200%.


Chat box

Kuva

Chat boxia käytetään Runescapessa kommunikointiin muiden pelaajien kanssa. Kirjoita haluamasi teksti nimesi perään ja paina entteriä, jolloin sanot kirjoittamasti tekstin ja se ilmestyy chat boxiin. Kirosanat sensuroidaan * merkeillä. Chat boxin oikeassa alalaidassa on Report nappula, jota painamalla voi tehdä ilmoituksen sääntörikkojista.

Chat boxin alapuolella on kätevä palkki, millä saat muokattua chat boxin ominaisuuksia. View valinnan voi valita toisen samassa "valinnassa" olevan vaihtoehdon ohelle. Esimerkiksi Public valinnassa on vaihtoehdot: View, On, Friends ja Off. View valinnan ohelle voi siis valita jonkun kolmesta viimeisestä valinnasta (On, Friends tai Off). Tässä selitetään eri valintojen merkitykset:

Game
Kuva View: Näet chat boxissa pelkät pelin lähettämät ilmoitukset.
Kuva All: Näet chat boxissa kaiken pelin lähettämät ilmoitukset.
Kuva Filter: Näet chat osan pelin lähettämistä ilmoituksista (tärkeimmät).

Public
Kuva View: Näet chat boxissa pelkän puheen.
Kuva On: Näet chat boxissa kaiken puheen ja ilmoitukset.
Kuva Friends: Näet pelissä ja chat boxissa pelkästään oman ja kaverien puheet sekä chat boxissa ilmoitukset.
Kuva Off: Chat boxissa tai peliruudussa ei näy ollenkaan puhetta tai ilmoituksia.
Kuva Hide: Puhe ei näy chat boxissa, mutta se näkyy silti pelissä tekstinä henkilöiden päällä.

Private
Kuva View: Näet chat boxissa pelkästään private messaget. Erittäin hyödyllinen jos on esimerkiksi mennyt jotakin ohi.
Kuva On: Private chattisi on (on), eli muut pelaajat näkevät sinut paikalla* normaalisti.
Kuva Friends: Vain kaverisi näkevät sinut paikalla.
Kuva Off: Kukaan ei näe sinua paikalla.

* Paikalla näkymisellä tarkoitetaan, että jos sinä olet jonkun hahmon kaverilistalla, hän näkee jos olet paikalla Runescapessa.

Friends:
Kuva View: Näet chat boxissa pelkästään friends chat keskustelun.
Kuva On: Friends chat keskustelu näkyy normaalisti muun tekstin joukossa.
Kuva Friends: Näet pelkästään kaverilistallasi olevan henkilön puhumat asiat friends chatissa.
Kuva Off: Et näe ollenkaan friends chat keskustelua.

Clan:
Kuva View: Näet chat boxissa pelkästään clan chat keskustelun.
Kuva On: Clan chat keskustelu näkyy normaalisti muun tekstin joukossa.
Kuva Friends: Näet pelkästään kaverilistallasi olevan henkilön puhumat asiat clan chatissa.
Kuva Off: Et näe ollenkaan clan chat keskustelua.

Trade:
Kuva View: Chat boxissa näkyy pelkästään vaihtotarjoukset*.
Kuva On: Sinulle voidaan tarjota normaalisti.
Kuva Friends: Vain kaverisi voivat tarjota sinulle.
Kuva Off: Sinulle ei voi tarjota.

*"Henkilö" wishes to trade with you.

Assist
Kuva View: Näytä pelkät assist-pyynnöt.
Kuva On: Näytä assist pyynnöt muun tekstin joukossa.
Kuva Friends: Pelkät kaverit voivat pyytää sinulta assistenssia*.
Kuva Off: Kukaan ei voi pyytää sinulta assistenssia sinulle.

Kuva QuickChat
QuickChat eli QC on pääasiasiassa mutejen (mute = ei voi puhua) saaneita pelaajia varten suunnitelty helppokäyttötoiminto. QC sisältää paljon usein käytettyjä sanoja sekä lauseita, joita voit valita sieltä sanottavaksi, kuitenkin ilman mahdollisuutta muodostaa omia lauseita. QuickChattia käytetään painamalla hahmosi nimen vieressä olevaa puhekuplaa (tai painamalla Enter näppäintä), jolloin chat boxin päälle aukeaa lista 7:stä eri kategoriasta + hakulaitteesta. Voit käyttää QuickChattia clan chatissa painamalla hahmosi nimen vieressä olevaa puhekuplaa sivunäppäimellä ja valitsemalla Clan Quick Chat. QC:tä voi käyttää myös private viesteissä painamalla kaverilistallasi olevan hahmoa nimeä ja valitsemalla Quick Message. Quick Chat ominaisuutta voivat myös käyttää pelaajat jotka ovat ilmoittaneet ikänsä olevan alle 13-vuotta, jotka muuten eivät voi käyttää normaalia chattia.

QuickChat sisältää seuraavat kategoriat:
Kuva General
Kuva Trade/Items
Kuva Skills
Kuva Group Events
Kuva Clans
Kuva Inter-game
Kuva Context Variable
Kuva Search ->

Kontrollipaneeli

Peli-ikkunan oikeassa alakulmassa on alapuolella olevan näköinen ns. kontrollipaneeli. Kontrollipaneelissa on 15 eri kuvaketta, joilla saat avattua erilaisia valikoita.

Resizeable peliruudulla oleva kontrollipaneeli Fixed peliruudulla oleva kontrollipaneeli
Kuva KuvaKuva Combat Styles Kuva

Combat styles valikossa hallinnoidaan hahmosi taistelutyylejä. Ylimpänä valikossa näkyy käyttämäsi aseen nimi ja sen alapuolella Combat levelisi. Alapuolella näkyy yleensä 4, mutta joissain tapauksissa vähemmän, eri hyökkäystyyliä; tällä hetkellä käyttämäsi tyyli on punainen, ja voit vaihtaa sitä yksinkertaisesti painamalla toista hyökkäystyyliä. Kun vedät hiiresi hetkeksi hyökkäystyylin päälle, näet mihin Combat leveliin saat tästä tyylistä Experienceä. Alapuolella kohta jossa lukee Auto retaliate. Auto retaliate off tarkoittaa että jos sinuun hyökäyään, hahmosi ei taistele ilman sinun käskyäsi takaisin. Auto retaliate on tarkoittaa että hahmosi hyökkää takaisin automaattisesti. Alimpana on Special attack bar, mikäli sinulla on kädessäsi Special attackin omaava ase. Voit käyttää special attackia painamalla värikästä viivaa. Tietyt aseet kuluttavat tietyn määrän Special attackia.

Kuva Task List Kuva

Task paneelissa näet Runescapen Taskit. Runepolin Task oppaat.

Kuva Stats Kuva

Stats valikossa näet kaikki levelisi, sekä alakulmassa Total levelisi, joka on kaikkien leveleidesi yhteenlaskettu luku. Vetäessäsi hiiren tietyn levelin/taidon päälle, näet kätevästi kuinka paljon Experienceä (XP:tä) sinulla on tällä hetkellä, kuinka paljon seuraavassa levelissä on Experienceä ja viimeisenä kuinka paljon XP:tä tarvitset seuraavaan leveliin. Voit myös avata levelin kuvaa klikkaamalla pienen Menun, jossa kerrotaan mitä kaikkea voit leveleilläsi tehdä ja niiden levelivaatimukset. Runepolin Skill Guidet.

Kuva Quest List Kuva

Quest Listassa näkyvät Runescapen Questit, eli tehtävät. Listan alussa on useita eri valikoita, mistä voit valita missä järjestyksessä, ja mitkä questit ovat sinulle esillä. Kun questin nimi on punainen, et ole vielä aloittanut sitä, keltainen kun se on kesken ja vihreä kun läpäisty. Kun painan questin nimeä, aukeaa ruudullesi ikkuna jossa näkyy tämän hetkinen tilanteesi kyseisessä questissa, sekä mitä olet jo saanut tehtyä. Alimpana Quest listassa näkyy sinun Quest pointtisi, jotka voivat olla maksimissaan 285. Runepolin Quest Oppaat.

Kuva Free/Members: Ensin Free- ja sitten Members questit.
Kuva Progress: Ensin keskeneräiset, sitten valmiit ja viimeisenä aloittamattomat questit.
Kuva Difficulty: Vaikeusjärjestys: Aloittelija, Keskitaso, Kokenut, Mestari, Grandmaster ja Special.
Kuva Filter: Näkyvillä vain semmoiset questit, jonka vaatimukset täytät.
Kuva Reverse: Näyttää Difficulty-listan toisin päin.

Kuva Inventory Kuva

Inventory eli reppu on valikoistasi kaikken tärkein. Repussasi on 28 ruutua, 4:llä pysty- ja 7:llä vaakarivillä. Repussa säilytetään hahmon mukana kantamia tavaroita, esimerkiksi aseita, suojia ja ruokaa. Kun painat tavaraa sivunäppäimellä, saat esiin sen optionit, eli ns. vaihtoehdot, mitä sillä voi tehdä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ruoissa syöminen (Eat), aseissa ja suojissa pukeminen (Wield/Wear). Kaikilla tavaroilla on Drop/Destroy vaihtoehto, drop tarkoittaa tavaran pudottamista maahan ja destroy tuhoaa sen. Kun droppaat, eli pudotat tavaran maahan, se ilmestyy hahmosi alapuolelle jossa se näkyy sinulle yhden minuutin. Voit järjestellä inventoryasi painamalla tavaroita ja vetämällä niitä haluamiisi kohtiin.

Kuva Worn Equipment Kuva

Worn Equipment valikostä näet mitä tavaroita hahmollasi on päällä. Tämä valikko on erittäin hyödyllinen sen kolmen ns. alavalikonsa vuoksi, jotka löydät sen alalaidasta vierekkäin.

Kuva Show Equipment stats avaa ruudullesi ikkunan jossa näet kolmiulotteisena hahmosi päällä olevat tavarat, sekä niiden antamat bonukset. Voit siis tässä ikkunassa katsella eri tavaroiden antamia bonuksia, tai vaikkapa kokeilla hienoja asuvalintoja. Right-Clickaamalla päälläsi olevaa tavaraa, voit vertailla sitä johonkin muuhun päälle laitettavaan tavaraan painamalla "Compare" vaihtoehtoa.

Kuva Show Items Keept on Death (laukku ja pääkallo), näyttää mitkä tavarat menetät ja mitkä säilytät kuollessasi. Voit myös tarkistaa kaikkien kantamiesi tavaroiden yhteisarvon, sekä kuinka paljon siitä riskeeraat.

Kuva Toolbelttiin voit säilöä tavaraa aina crafting tavaroista farmingiin säästääksesi tilaa repustasi. Tavaroita ei voi poistaa enään toolbeltistä laitettuasi niitä sinne, eivätkä ne katoa kuollessasi.


Kuva Prayer List Kuva

Prayer Listassa näkyy kaikki Runescapen erilaiset prayerit, eli rukoukset. Siirtäessäsi hiiresi rukouksen päälle, näet kyseiseen rukoukseen tarvittavan Prayer levelin, sekä sen vaikutuksen. Rukouksia käytetään esimerkiksi Combat statsien tehostamiseen ja suojelemaan vastustajan iskuilta. Voit aktivoida prayerin yksinkertaisesti painamalla sen kuvaketta ja ottaa pois käytöstä samalla tavalla. Runepolin Prayer opas.

Kuva Magic Spellbook Kuva

Magic Spellbookissa eli loitsukirjassa, näet erilaisia loitsuja, joita käytetään esimerkiksi teleporttaamiseen, taistelemiseen tai korujen lumoamiseen. Loitsukirjan oikeassa alakulmassa on 3 nappulaa joilla saat päätettyä missä järjestyksessä ne ovat: Level order, Combat first ja Teleports first. Magic eli taikuus on yksi kolmesta Runescapessa käytettävissä taistelutyyleistä. Voidaksesi käyttää eri loitsuja, sinulla tulee olla erilaisia Runeja riippuen käyttämästäsi taiasta. Lisää Runepolin Magic oppaassa.

Kuva Friends list Kuva

Friends listaan pääset vihreää palluraa painamalla. Friends list eli Kaverilista on nimensä mukainen lista Runescapessa olevista kavereistasi. Voita lisätä Kaverilistallesi henkilön painamalla Add friend nappulaa tai poistaa painamalla Delete friend nappulaa. Henkilö, joka on sinun kanssasi samassa worldissa eli maassa, näkyy kaverilistallasi vihreänä. Henkilö, joka on eri maassa näkyy keltaisella, kun taas henkilö joka ei ole paikalla, näkyy punaisena. Voit lähettää kavereillesi yksityisviestin, jonka näkee vain viestin lähetttäjä ja vastaanottaja, painamalla hänen nimeänsä listalla ja kirjoittamalla tämän jälkeen haluamansa viestin. Voit lähettää yksityisviestin vain pelissä paikalla oleville henkilöille. Listan yläpuolella oleasta kohdasta näet missä worldissa (maassa) olet.

Ignore listaan pääsee punaista palluraa painamalla. Ignore list on kaverilistasi vastakohta; se on tarkoitettu pelaajille joiden kanssa et halua olla missään yhteydessä tai tekemisissä. Voit lisätä ignore listallesi henkilön Add name nappulasta ja poistaa Del name nappulasta. Ignore listallasi oleva henkilö näkyy sinulle offline samoin kuin sinä hänelle; ette siis tiedä missä maassa toinen on, ette voi lähettää toisillenne viestejä, ette vaihtaa tavaraa tai puhua toisillenne suoraan.

Kuva Friends Chat Kuva

Friends chat ominaisuus antaa sinulle mahdollisuuden puhua ison joukon (maksimissaan 100) kanssa samaan aikaan; esimerkiksi Runescape klaanin tai kaveripiirin. Liittyäksesi friends chattiin, paina Join chat ja kirjoita clan chatin omistavan hahmon nimi. Jos et pysty liittymään chattiin, se voi johtua useammasta syystä: Et ole chatin omistavan henkilön kaverilistalla, rankkisi eli arvosi ei ole tarpeeksi suuri liittymään, sinut on äskettäin potkittu kyseisestä chatista tai siellä on jo maksimimäärä ihmisiä.

Friends Chatin hallinta

Hallinnoidaksesi omaa Friends chattiasi, paina Friends chat settings Friends chatin asetuksissa on useita kohtia joiden tarkoitus on selitetty tässä:

Kuva Chat name: Voit muuttaa chattisi nimeä, joka voi olla maksimissaan 12 merkkiä pitkä.
Kuva Who can enter chat? Voit valita ketkä voivat liittyä firends chattiisi; vaihtoehtoja ovat kuka tahansa, vain kaverit, tietyn arvon omaava henkilö tai ei kukaan. Paina sivunäppäimellä valitaksesi haluamasi vaihtoehto.
Kuva Who can talk on chat? Voit valita ketkä pystyvät puhumaan chatissasi.
Kuva Who can kick on chat? Voit valita ketkä pystyvät potkimaan muita pelaajia chatistasi. Chatista ulos potkittu pelaaja ei voi liittyä siihen takaisin yhteen tuntiin.
Kuva Who can share loot? Voit valita ketkä pääsevät käyttämään Loot share toimintoa.

Chatin hallinnassa on myös näkyvissä kaverilistasi; painamalla kaverin nimeä sivunäppäimellä voit valita hänelle haluamasi arvon friends chatissa.

Arvot

" " Not in clan: Tavallinen käyttäjä
Kuva Friend: Kaveri
Kuva Recruit: Jäsen
Kuva Corporal: Korpraali/alikersantti
Kuva Sergeant: Kersantti
Kuva Lieutenant: Luutnantti
Kuva Captain: Kapteeni
Kuva General: Kenraali
Kuva Channelowner: Chatin omistaja

Chatissa puhuminen

Voit puhua chatissa kirjoittamalla lauseen eteen / merkin. Esimerkiksi "/Päiviä vaan kaikille!" lause näkyyy chatissa:

[Chatin nimi] Henkilön nimi: Päiviä vaan kaikille!

LootShare

LootShare on friends chatin ominaisuus, joka antaa chatin jäsenille mahdollisuuden jakaa tasaisesti tappamiensa hirviöiden tiputtamat lootit. Jos olet LootShare worldissa, sinulla on chatin omistajana mahdollisuus aktivoida Lootshare friends chatin oikeassa yläkulmassa olevasta Toggle-LootShare nappulasta. Friends chatissa olevat henkilöt, joilla on tarvittava rankki käyttää LootSharea, voivat nyt kytkeä LootSharensa päälle ja jakaa lootteja Multicombat arealla olevilta vihollisilta. LootSharea käyttävän henkilön tulee olla maksimissaan 16 ruudun päässä vihollisesta, sillä muuten LootShare jättää hänet pois "arvonnasta". LootShare systeemi arpoo rehellisesti kuka saa lootin, ja jos sinua ei onnistanut, mahdollisuutesi saada lootti seuraavalla kerralla on suurempi.

Kuva Clan Chat Kuva

Kuva Options Kuva

Painamalla kuvaa pääset Options valikkoon, jossa voit säätää pelin asetuksia itsellesi paremmin sopiviksi.

Kuva Graphics settings: Täällä säädetään pelin Graafiset asetukset:

Kuva

Manual Setupilla tarkoitetaan peliruudun kokoa ja grafiikoiden laatua:
Kuva Min: Pieni ruutu, huonot grafiikat.
Kuva Low: Pieni ruutu, huonohkot grafiikat.
Kuva Mid: Keskikokoinen ruutu, hyvät grafiikat.
Kuva High: Koko näyttö, parhaat grafiikat.

Display Modella tarkoitetaan grafiikkamoottoria, jota peli käyttää.

Advanced settingeistä voit säätää eri tehosteiden laatua/ottaa niitä kokonaan pois käytöstä.

Kuva Audio Options: Tässä valikossa voit säätää äänenvoimakkuutta ja -laatua neljän säätimen avulla:

Kuva Äänenvoimakkuus
Kuva Äänitehosteet
Kuva Taustaäänet
Kuva Mono/Stereo

Kuva Number of Mouse Buttons: Voit valita pelaatko peliä hiiren molemmilla, vai vain toisella painikkeella. Jos valitset molemmat painikkeet (oletusasetus) niin voit valita hiiren oikealla puolella left click optionin. Jos päätät käyttää pelkästään toista puolta hiirestä, saat left click optionin suoraan painaessasi jotakin pelissä.

Kuva Toggle Profanity Filter: Tällä nappulalla säädetään kirosanojen sensurointi pois/päälle.

Kuva Chat effects: Voit valita että näkyvätkö chatin tekstiefektit. Lisää aiheesta Värikoodi -oppaassa

Kuva Chat Setup: Voit valita Friend-, Clan-, Guest- ja Private chattien teksteille värit.

Kuva Accept aid: Tällä nappulalla säädetään voivatko toiset pelaajat avustaa sinua esimerkiksi parantamalla (Lunar spell) tai teleotherilla. Jotkut pelaajat saattavat yritä häiritä sinua kesken taistelun tekemällä teleotheria, jolloin ruudullesi aukeaa iso palkki estämään näkymäsi.

Kuva House Options: House Options painike avaa Members (P2P) pelaajille toisen valikon, missä he voivat valita taloonsa liittyviä toimenpiteitä. Katso Runepolin Construction guide.

Kuva Adventurers Log Options: Voit valita mitkä saavutuksesi näkyvät Adventurers Logissasi (P2P).

Kuva Emotes Kuva

Emotet ovat ns. erilaisia liikkeitä joilla voit ilmaista tunteitasi puhumatta sopivissa tilanteissa. Harmaat emotet ovat avaamattomia joita et voi vielä käyttää, kun taas värilliset päinvastoin niitä mitä pystyt käyttämään. Siirrä hiiresi emoten päälle saadaksesi siitä tietoa.

Kuva Music player Kuva

Music player valikossa on listan Runescapen musiikeista, joita saat avattua käymällä eri paikoissa ympäri Runescapea. Vihreät on avattuja ja punaiset avaaattomia kappaleita. Voit valita listalta kappalaieta joita haluat kuunnella tai antaa sen itse vaihtaa niitä sitä mukaa kun siirryt alueelta toiselle; eri alueilla soi siis eri musiikit. Katso Runepolin Music opas (Jukebox).

Jos haluat soittaa mielimusiikkia järjestyksessä, voit valita musiikit soittolistaan klikkaamalla niiden vieressä olevaa vihreää plus - merkkiä. Silloin se muuttuu miinus - merkiksi, joka kertoo sen olevan soittolistassa. Voit valita 12 musiikkia kerrallaan soittolistaan. Voit laittaa soittolistan käyntiin valitsemalla Music Player>Music Playlist>On. Voit vaihtaa soittolistan järjestyksellä vetämällä musiikkien nimiä soittolistassa hiirellä. "Shuffle" - toiminnolla se valitsee soittolistassa minkä tahansa musiikin. "Clear" - toiminnolla poistaa kaikki musiikit soittolistassa.

Kuva Note Kuva

Note tarkoittaa muistiinpanoa; nimensä mukaisesti tähän valikkoon saa lisättyä itse omia muistiinpanojansa. Muistiinpanoja voi olla maksimissaan 30 ja saat lisättyä niitä valikon vasemmassa yläkulmassa olevasta Add note napista ja poistettua oikeassa alakulmassa olevasta Delete note nappulasta. Voit myös painaa muistiinpanoa hiiren oikealla näppäimellä ja valita sieltä eri optioneita: Select, Edit, Colour ja Delete eli Valitse, muokkaa, väri ja poista.


Game tick

Game tick tai gt on RuneScapen "aikayksikkö" ja sen pituus on 0.6 sekuntia. Myös tunnetut lagit voivat johtua game tickeistä, sillä jos samalla serverillä on useampia pelaajia, niin game tick on hieman pidempi. Game tickin pituus voi vaihdella myös oman netin nopeudesta riippuen.
Game tickejä on helppo mitata esimerkiksi Dwarf Multicannonilla, sillä sen jokainen 45 asteen käännös on tasan yhden game tickin pituinen. Tämä tarkoittaa, että koko pyörähdys on 8gt pituinen.
Alla on lista erilaisten aktien pituudesta eri skilleissä:

 • Agility
  • Nopeimmat kierrokset:
   • Ape Atoll: 65gt
   • Extended Gnome Agility Course: ~63gt
   • Extended Barbarian Agility Course: 61gt

  • Lisää tietoa Agility coursejen nopeuden maksimoimisesta saat Agility-oppaasta.

 • Attack, Strenght ja Defence
  • Aseiden nopeudet:
   • Neljä game tickiä (fastest):
    • Scimitarit
    • Daggerit
    • Swordit
    • Abyssal whip
    • Zamorak spear
    • Saradomin sword
    • Rapier

   • Viisi game tickiä (fast):
    • Longsword

   • Kuusi game tickiä (average):
    • Battle axe
    • Godsword
     2H aseet

   • Seitsemän game tickiä (slow):
    • Granite maul

 • Construction
  • Demon Butler on 10gt nopeampi kuin Butler.
   • Lisää tietoa tämän soveltamisesta Construction-oppaasta.

 • Cooking
  • Kalojen ja lihojen paistaminen: 4gt
  • Viinien valmistaminen: 1gt

 • Crafting
  • Yksi game tick:
   • Gemien leikkaaminen

  • Kaksi game tickiä:
   • Orbien lisääminen battlestaffeihin

  • Kolme game tickiä:
   • D'hide bodyt
   • Jewelleryt (ringit, amuletit, jne.)
   • Glassin valmistaminen (ei Super Glass Make taialla)


 • Farming
  • Weedit ja Saplingit kasvavat joka 500:s gt.

  • Allotmentit kasvavat 4000 - 7000 gt välein.

  • Kukat kasvavat 2000 - 8000 gt välein.

  • Hopsit kasvavat 4000 - 8000 gt välein.

  • Herbit kasvavat 8000 gt välein.

  • Puskat kasvavat 16 000 gt välein.

  • Puut kasvavat 20 000 - 48 000 gt välein.

  • Hedelmäpuut kasvavat 96 000 gt välein.

  • Erikoiset kasvit kasvavat 450 - 352 000 gt välein.

 • Firemaking
  • Bonfirellä polttaminen: 6gt
   • Jonossa polttaminen: 4gt

 • Fishing
  • Joka 5gt on mahdollisuus saada kala.

 • Fletching
  • Yksi game tick:
   • Boltien tekeminen

   • Kaksi game tickiä:
    • Arrowien tekeminen
    • Bowin stringaaminen

   • Kolme game tickiä:
    • Bowien tekeminen (ei stringaaminen)

   • Neljä game tickiä
    • Gemin leikkaaminen bolt tipseiksi

 • Herblore
  • Yksi game tick
   • Herbin laittaminen vialiin
   • Grimy herbien puhdistaminen

  • Kaksi game tickiä:
   • Secondaryn lisäämine unf potioniin

 • Magic
  • Kaksi game tickiä:
   • Enchant Crossbow Bolt
   • Superheat Item

  • Kolme game tickiä:
   • Enchant Jewellery loitsut
   • Humidify
   • Bake Pie
   • Plank Make
   • String Jewellery

  • Neljä game tickiä:
   • Teleport spellit

  • Viisi game tickiä:
   • Combat loitsut

 • Prayer
  • Ectofuntus ja normaali hautaaminen: 1gt
  • Alttarille uhraaminen: 3gt

 • Ranged
  • Kolme game tickiä:
   • Dartit ja Throwing knifet

  • Neljä game tickiä:
   • Shortbowit

  • Viisi game tickiä:
   • Thrownaxet

  • Kuusi game tickiä:
   • Shieldbowit
   • God bowit
   • Crossbowit
   • Javelinit

  • Kahdeksan game tickiä:
   • Ogre Bow
   • Dwarf Multicannonin täysi kierros

  • Yhdeksän game tickiä:
   • Dark Bow

 • Smithing
  • Neljä game tickiä:
   • Barien tekeminen furnacessa
   • Anvililla tehtävät työt

  • Kymmenen game tickiä:
   • Cannonballien tekeminen

 • Thieving
  • Pyramid Plunderin yksi kierros kestää 500gt

 • Woodcutting
  • Mahdollisuus hakata log tai vastaava: 4gt


Alla on muutama kaava, joilla voit laskea erilaisia asioita, perustuen game tickeihin:

 • Seuraavalla kaavalla voit laskea kaikkien niiden skilling aktien xp/h tai gp/h, jotka vaativat pankittamista:

  Kuva

  • x=arvioitu aika pankittamiseen
  • y=määrä inventoryssa
  • z=game tickien määrä
  • n=saatava xp tai saatava/käytettävä gp

 • Seuraavalla kaavalla voit laskea kaikkien niiden skilling aktien xp/h tai gp/h, jotka eivät vaadi pankittamista:

  Kuva

  • x=arvioitu aika, jolloin ”ei tehdä mitään”. Arvioi aika sekunteina tunnissa. Esim. ”Idlaan 300 sekuntia (5min) tunnissa.”
  • y=game tickien määrä
  • z=saatava xp tai saatava/käytettävä gp

 • Seuraavalla kaavalla voit laskea kaikkien niiden skilling aktien xp/h tai gp/h, jotka eivät vaadi pankittamista:

  Kuva

  • x=arvioitu aika, jolloin ”ei tehdä mitään”. Arvioi aika sekunteina tunnissa. Esim. ”Idlaan 300 sekuntia (5min) tunnissa.”
  • y=game tickien määrä
  • z=saatava xp tai käytettävä ammusten/runejen määrä. Z=1, kun käytetään yhtä bowia / crossbowia.Tehnyt: Teemukk, Xentero lisäsi Money Pouchin ja Mekyi päivitti. Game tickin lisäsi possu 67
Kuva


Muokattu viimeksi: 13:41 11.07.2020