Muu ohje
Sawmill OperatorSisällysluettelo:
Lautojen tekeminen
Hyödyt ja rahanteko
Puiden kaatopaikat


Kuva

Sawmill operator on mies, joka on tullut tutuksi Construction-skilliin tarvittavien tavaroiden myyjänä, sekä lautojen valmistajana. Hän on tullut RuneScapeen Construction-skillin ilmestymisen yhteydessä. Hänellä voit teettää lautoja (normal, oak, teak ja mahogany planks) ja hän myy myös perustarvikkeita Constructionin aloittamiseen. Lautojen teko ei ole vaikeaa, vaan erittäin helppoa. Opas kertoo lautojen valmistuksesta lisää.

KuvaSijainti:
Sawmill operator sijaitsee Varrockista koilliseen (Northeast, NE), Lumber Yardin eteläosassa.

Kuva

Kuvan merkkien selitykset:

Vihreä ympyrä = Sawmill operator
Sininen ympyrä = Muusikko, joka lataa juoksuenergiasi todella nopeasti
Sininen viiva = Reitti, jota pitkin juokset


Vaaditut tehtävät:
Lautojen valmistamiseen normaalityylillä ei tarvita mitään, mutta jos teet lautoja kuumailmapalloa hyödyntäen, tarvitset:
 • Enlightened Journey suoritettu

 • 50 Firemaking

 • 10 Willow logs (tarvitset nämä vain ensimmäisellä kerralla, muuten tarvitset vain yhden willowin)

 • Ring of Duelling (X)


Suositukset:
 • 40 tai 66 Hunter (Spotted/Spottier cape)

 • Boots of lightness, saatavilla Temple of Ikov -tehtävän aikana

 • Penance gloves (saa Barbarian Assault -minigamesta, 150 pistettä jokaisessa roolissa)

 • Agility robet (saa suorittamalla 250 täydellistä kierrosta Gnome- sekä Barbarian Agility-radalla. Vähentävät painoa huimat 22kg)
Lautojen tekeminen

Tarkoitus on olla mahdollisimman kevyet varusteet yllä, eli siis päälle juoksua keventävät varusteet, joista kerrotaan lisää myöhemmin. Inventoryyn kannattaa ottaa joko Tireless Run scrolleja ja summonoida Spirit terrorbird, tai käyttää Super energy potioneita.
Tarkoitus on vain juosta pankilta operatorille ja sama toisinpäin. Inventory koostuu edellä mainitsemistani ns. "juoksutarvikkeista" (Tireless Run scrolls, Energy potions), ja rahasta, sekä 26 halosta. Tarkoitus on juosta Sawmill operatorille, valita "Buy-Plank", valita lautansa, ja juosta takaisin pankkiin 26 valmista lautaa mukanaan, tätä toistetaan kunnes logsit on käytetty. Voit myös vaihtoehtoisesti teleportata Varrockiin aina kun lankut on tehty. Tämä säästää hieman aikaa.
Korut ja sormukset eivät paina, joten voit vapaasti pitää ne päälläsi, jos pidät niistä, mutta sinänsä koruista ja sormuksista ei ole varsinaista hyötyä (paitsi kuumailmapallo-tyylissä tarvitset Ring of Duellingia).
Sawmill operatorille on kaksi mahdollista reittiä, joista kerron molemmista, aloittaen helpommasta, joka ei vaadi mitään leveleitä. Jokaisen reitin ohessa on myös kartta, josta näet miten saavutat Sawmill operatorin kyseisen reitin avulla.

Varrock east pankilta juoksu Sawmill operatorille ilman Summoningia:

Ota inventoryysi rahaa niin paljon kuin haluat, 26 logia ja Varrock teleport tableteja.

Kun olet lastannut inventoryysi, jätä kaikki päällä olevat tavarasi pankkiin, sillä niitä et tarvitse, koska painosi pitää olla mahdollisimman pieni. Huomaa, että voit käyttää painolastia keventäviä tavaroita: Boots of Lightness, Spottier cape ja Penance gloves. Lähde juoksemaan kartassa näkyvän viivan osoittamaa reittiä pitkin kohti vihreää ympyrää kartassa:

Kuva

Varrock east pankilta juoksu Sawmill operatorille Summoningia hyödyntäen:

Mahdolliset Summoning familiarit, joita voit hyödyntää:

Lankkujen teossa kannattaa muistaa käyttää familiareita, jos tekee lankkuja ilman kuumailmapalloa. Alla näet muutamia hyödyllisiä örvelöitä, joita käyttää apunaan:

Bull ant:

Bull ant on 40 Summoningilla kutsuttava familiar, joka voi kantaa yhdeksän tavaraa. Se ei voi kantaa Untradeable itemeitä, eikä yhdeksän tavaran yhteishinta saa ylittää 450,000 gp:tä. Bull ant ei voi myöskään kantaa Rune- tai Pure essenceä.

Bull antin specialscroll, Unburden scroll, palauttaa takaisin juoksuenergiaasi. Määrä riippuu Agility-levelistäsi.

Spirit terrorbird:

Spirit terrorbird on 52 Summoningilla kutsuttava familiar, joka voi kantaa 12 tavaraa. Se ei voi kantaa Untradeable itemeitä, eikä tavaroita, joiden kohdalla lukee "too valuable". Spirit terrorbird ei voi myöskään kantaa Rune- tai Pure essenceä. Spirit terrorbird kestää 36 minuuttia, jonka jälkeen saat varoituksen yhden minuutin kohdalla ja 30 sekunnin kohdalla, ennen kuin se häipyy. Häipyessään se pudottaa kaikki kantamansa tavarat!

Spirit terrorbirdin specialscroll, Tireless run scroll, palauttaa juoksuenergiaasi 50% Agility levelistäsi! Esimerkiksi siis, jos Agility levelisi on 99, se palauttaa 49,5%, eli jos sinulla on 10 energiaa jäljellä, se palauttaa energiasi 60:n. Todella hyödyllinen joka paikassa, jota kannattaakin käyttää jos meinaa juosta Runescapessa.

Nykyisin tosin näitä juoksunlisääjiä et tarvitse, koska voit kätevästi ladata juoksuenegergiasi Rest-toiminnolla sekä muusikoilla, joita on "ripoteltu" ympäri Gielinoria.

Vaaditut tasot:

 • 52 SummoningSuositukset:

 • 40 tai 66 Hunter (Spotted/Spottier cape)

 • Boots of lightness, saatavilla Temple of Ikov questin aikana

 • Penance gloves (saa Barbarian Assault -minigamesta)


Toimi näin:

Osta Spirit terrorbird poucheja ja Tireless Run scrolleja Grand Exchangesta. Summonoi Spirit terrorbird (vaadittu Summoning level: 52). Ota inventoryysi rahaa niin paljon kuin haluat, 25 logia, Tireless Run scrolleja (nämä scrollit ovat Spirit terrorbirdin special-move scrolleja, jotka palauttavat Run-energyäsi 50% ja boostaavat hieman Agilityäsi) sekä Varrock teleport tableteja.

Painon vähentämiseksi kannattaa vielä pukeutua Spotted/Spottier capeen, Boots of Lightnesseihin ja Penance gloveseihin.

- Spotted capeen tarvitset 40 Hunterin ja Spottier capeen tarvitset 66 Hunterin.
- Boots of Lightnessit saat tehdessäsi Temple of Ikov-questia. Periaatteessa sinun ei tarvitse edes aloittaa questia saadaksesi ne.
- Penance glovesit voit lunastaa Barbarian Assault minipelistä, kunhan sinulla on jokaisesta roolista kerättynä 150 pistettä.

Kuumailmapallolla matkustaminen:

Vaaditut tasot, tavarat ja questit:

 • Enlightened Journey

 • 50 Firemaking

 • 10 Willow logs (tarvitset nämä vain ensimmäisellä kerralla, muuten tarvitset vain yhden willowin)

 • Ring of Duelling (X)


HUOM: Ennen tätä kaikkea, sinun tulee tehdä tästä Castle Wars ja Varrock osio tästä: Hot Air Ballooning

Ota Inventoryysi 25 logia, 1 willow log (tarvitset willowin, jotta voit matkustaa Castle Warsista Varrockiin kuumailmapallolla) ja rahat. Et voi hyödyntää Summoningia. Muista laittaa sormeesi Ring of Duelling (8).

Castle Warsin lähistöllä kuumailmapallon lähtöpaikka on tässä:

Kuva

Varrockissa se on ihan Sawmill operatorin vieressä, tässä:

Kuva

Tämä on nopein tyyli tehdä lankkuja. Tässä sinun ei tarvitse juosta lähes ollenkaan, vain Castle Warsin pankilta yllä olevan kuvan osoittamaan paikkaan.

Nyt, kun kuumailmapallosi laskeutuu Varrockiin, olet ihan Sawmill operatorin vieressä. Nyt tee plankit ja käytä sormessasi olevaa Ring of Duellingia klikkaamalla sitä hiiren oikealla ja ’Operate’. Teleportaudut takaisin Castle Warsiin. Laita plankit pankkiin, ota uudet logsit ja muista Willow logs. Juokse kuumailmapallon lähtöpaikalle, matkusta Varrockiin. Toista.

Kun saavut tien päähän millä tahansa edellä mainitusta tyylistä, löydät pajan, jossa on Sawmill operator. Klikkaa häntä hiiren oikealla ja valitse ”Buy-Plank”.

Klikattuasi ”Buy-Plank” kohdasta, eteesi aukeaa tällainen ikkuna, josta voit valita haluamasi plankit (kuvassa näkyy myös hinnat):

Kuva

Hyödyt ja rahanteko

Sawmill operator tekee logseistasi lautoja (plank) pientä korvausta vastaan (hinnat yllä olevassa kuvassa). Plankkeja tehdään useimmiten Construction-skilliä varten, mutta se on samalla myös melko hyvä tapa kerätä rahaa, koska plankeista jäät usein voitolle. Sawmill operator myy myös perustarvikkeita Construction-skillin aloittamiseen: nauloja (nails, bronze-steel), sahan (saw) ja kangasta (bolt of cloth). Hänen tarvikevalikoimastaan ja tarvikkeiden hinnoista lisää tässä kuvassa:

Kuva

Lautojen tekeminen on melko hyvä tapa kerätä rahaa, sillä lautojen tekemiseen ei ole tasovaatimuksia. Voit siis valmistaa lautoja, vaikka olisit tasoltasi 3-levelinen, mutta sinulla täytyy olla hieman rahaa & logseja, joista voit valmistaa plankkeja. Parhaiten tienaat, jos hakkaat logsit itse, mutta kaatamalla logsit itse itselleen, kulutat paljon enemmän aikaa. Suosittelen, että ostat logsit Grand Exchangesta, koska halot ovat erittäin halpoja verrattuna lautoihin.

Puiden kaatopaikat


Jos haluat välttämättä myös Woodcutting experienceä, hakkaa logsisi itse. Se on hitaampaa, joten en suosittele sitä. Tässä sitten yleisimmät paikat kaataa logseja:

Normal tree: Normal logsien hankinta on kuitenkin hieman työläämpää, sillä 1 puu = 1 log, joten kannattaa mennä paikkaan, jossa on useita puita lähekkäin ja pankki lähellä. Paras paikka tähän
on esimerkiksi Draynor Villagen metsä, tai Grand Exchangen lähimaasto. Normaali logsien hinta on
27-31gp, joten niidenkään ostaminen G.E:stä ei ole paha menetys. Normaalien lautojen hinta on
189-200, joten näilläkin tienaa sievoisen summan, muttei kuitenkaan niin hyvin, kuin Oak lankuilla.

Oak: Kaada Sawmill operatorin vieressä, koska siellä on erittäin paljon Oakkeja. Voit sitten tehdä niistä suoraan lankut ja pankittaa ja toistaa sama uudestaan.

Jos haluat ensin Oak logseja pankkiin ja juosta vain hakkaamatta aina välissä oak logseja, toimi näin:

Helpoin tapa saada oak logseja, on ostaa ne Grand Exchangesta, mutta ne voi myös hankkia itse todella helposti. Hakkaa oakit vaikka Varrock east pankin itäpuolelta. Oak logsien hakkaaminen on todella pieni vaiva ja saat niitä yli 1000 tunnissa. Kuten huomaat, oak plankkien kanssa tienaa sievoiset summat, vaikka logsit ostaisikin Grand Exchangesta. Oak dungeon doorit ovat yleisin ja suht. halpa tapa ottaa 99 Construction, joten Oak plankkeja ostetaan paljon.

Teak: Teak logsien hankkiminen onkin jo hieman haastavampaa, sillä pankkiin on pidempi matka.
Parhaimmat paikat näiden hankkimiseen ovat Ape Atoll ja Twai Bwo Wannai-villagen lähellä oleva aitaus, jonne päästäksesi tarvitset 100 Trading sticksiä. Teak logsit ovat myös erittäin yleinen tapa ottaa woodcutting 99, sillä niillä saa +50k expaa tunnissa.

Karamjalta (vaatii 100 Trading sticksiä):

Kuva

Jos kaadat teakia tai mahoganyä Tai Bwo Wannai Villagessa, niin logsit saa pankkiin käyttämällä Rionastan Send Parcel -toimintoa. Tämä tosin maksaa 10 trading stickiä/halko. Ja Rionasta löytyy vähän siitä aitauksesta länteen (west, W).

Ape Atollilta. Deadliest Catch questin jälkeen saat pankin tyhjennys arkun rannalle luolan viereen. (vaatii Monkey Madnessin suorittamisen, mutta teleport to Ape Atoll vaatii Recipe For Disasterista King Awowogei-kohdan suorittamisen!):

Kuva

Mahogany: Mahoganya sijaitsee samassa aitauksessa kuin teakkia, joten sen hankkimisen ei pitäisi olla kauhea vaikeaa, mutta pankitus onkin toinen asia. Paras tapa hankkia Mahogany puuta, on hakata sitä lähellä Ape Atollin porttia. Inventoryyn pitää ottaa Greegree (saat tehdessäsi Monkey Madnessia) ja hatchet js telerunet. Päälle suosittelen laittamaan Spottier Cape, Boots of Lightness ja Penance Gloves ja ringiksi Duelling, jolla teleporttaat takaisin pankkiin. Tarkoitus on aloittaa Castle Warsin aulasta, mukanaan axe, ja Ring of Duelling unohtamatta Greegreetä sekä telerunet. Teleportatessasi Ape Atollille (teleport to Ape Atoll vaatii Recipe For Disasterista King Awowogei-kohdan suorittamisen!), muista laittaa Greegree heti päälle, sitten mene portaat alas, juokse länteen ja mene portista metsään. Heti portin lähettyvillä sijaitsee Mahogany. Sitten hakkaat siitä reppusi täyteen, teleporttaat Castle Warsiin käyttäen Ring of Duellingiasi, pankitat, ja sitten takaisin. Näin yksinkertaista se on, mutta tämä vie aikaa. Jos omistat paljon Trading Sticksejä, suosittelen siirtämään talosi Brimhaveniin ja sieltä aina juoksemaan Teak- & Mahogany aitaukselle. Pankitus tapahtuu Ring of Duellingin avulla tässäkin tapauksessa.

Teakia ja Mahoganya saat myös Kingdom of Miscellaniasta.

Onnea lankkujen valmistamiseen.Tehnyt: Coore ja Hokuto
Kuva


Muokattu viimeksi: 06:41 11.02.2012