Muu ohje
Grand ExchangeSisällysluettelo:

 • Perusteet
 • Hintojen seuraaminen
 • Ostaminen ja myyminen
 • Vaihdon suorittaminen
 • Setit
 • Tradehistoria
 • Vinkit

  Grand Exchange on paikka, jossa voit ostaa ja myydä tavaroita mielesi mukaan. Hinnat ovat vapaasti pelaajien asetettavissa. Voit pistää esimerkiksi bonet myyntiin. Bonesi ovat siellä niin kauan, kunnes joku ostaa ne, jonka jälkeen voit noutaa rahasi.

  Kuva Kuva

  Kuva  Sijainti: Grand Exchange sijaitsee Varrockin West-pankin pohjoispuolella.  Perusteet


  Ennen kun voit aloittaa, sinun täytyy puhua Grand Exchange Tutorille, joka opastaa sinua käyttämään GE:tä. Kannattaa tutustua rauhassa ja käydä kaikki vaihtoehdot läpi.

  Kuva

  Tarkempaa tietoa Grand Exchangestä saat Brugsen Bursenilta, joka on aivan tutorin lähellä. Hän kertoo sinulle esimerkiksi mitä kaikki myynti- ja ostoikkunan nappulat tarkoittavat.

  Kuva

  Hintojen seuraaminen

  RuneScapen sivuilla on tietokanta, josta saa selville kaikki pelin hinnat. Tietokantaan pääset etusivulla olevasta linkistä "Grand Exchange".
  GE-tietokannassa näkee, mistä esineistä hinta on laskenut ja noussut. Niiden alapuolella on myös itemit, joita on vaihdettu eniten ja kaikkein kalleimmat tavarat. Ylhäällä näkyy haku-toiminto suodattimineen.

  Grand Exchangessa on myös eri hahmoja, joiden luota voit tarkistaa nopeasti tärkeimpien tavaroiden hintoja. Jokaisella hahmolla on oma iconinsa ja he ovat miehittäytyneet ympäri GE:tä. Hinnat ovat ns. "suositushintoja", jotka määräytävät pelaajien lähiaikoina Grand exhangen kautta tekemien kauppojen myötä.

  Kuva Hofuthand - Aseet ja armorit:

  Kuva


  Kuva Bob Barter - Herbit:

  Kuva


  Kuva Relobo Blinyo - Logsit:

  Kuva


  Kuva Farid Morrisan - Oret:

  Kuva


  Kuva Murky Matt - Runet:

  Kuva

  Huom! Hinnat uudistuvat melko tiheään, joten kuvissa ne eivät välttämättä ole ajantasalla.

  Ostaminen ja myyminen

  Ostaminen ja myyminen on hyvin yksinkertaista. Memberit saavat kerralla 6 offeria, eli "kauppaa". Eli he voivat pistää myyntiin / ostaa 6 tavaraa kerrallaan. Freet saavat vain kaksi offeria. Ostaminen tapahtuu menemällä Grand Exchangen keskelle juttelemaan Grand Exchange clerkille, valitse listasta "Exchange" -toiminto.

  Kuva

  Kun olet painanut "Exchange" -napista, sinulle pitäisi avautua toinen seuraavista ikkunoista, riippuen siitä omaako hahmosi free- tai member statuksen.
  KuvaKuva
  Myyminen

  Valitse jokin esine, jonka haluat myydä ja laita se inventoryysi. Klikkaa jotakin "sell" -iconia ja sinulle avautuu itse sell -ikkuna. Kun inventorysi "vilkkuu", voit valita haluamasi esineen, jonka myyt (esimerkissä shark).

  Kuva

  Tässä voit päättää tarkemmin hinnan, ja kuinka monta kyseistä esinettä haluat myydä. Hintaa kannattaa harkita tarkkaan, sillä mitä pienempi hinta, sen nopeammin esine menee kaupaksi, mutta tulosi ovat pienemmät. Kun olet laittanut kaikki arvot mielesi mukaan, hyväksy tarjous. Nyt voit mennä tekemään jotakin muuta, kunnes tavarasi on myyty.

  Ostaminen

  Ostoikkunaan pääset tietenkin "buy" -iconia klikkaamalla. Voit etsiä haluamasi tavaran klikkaamalla suurennuslasi-iconia:

  Kuva

  Ostamisessa on samat periaatteen kuin myymisessäkin. Eli, valitset hinnan, ostettavan määrän ja hyväksyt tarjouksen. Mitä korkeammpi hinta, sitä nopeammin saat tavarasi ostettua.

  Vaihdon suorittaminen

  Kun olet saanut ostettua tai myytyä tavarasi, chatboxiisi tulee ilmoitus:

  Kuva

  Tämän jälkeen voit mennä mihin tahansa pankkiin tai GE:hen hakemaan tavarasi/rahasi. Pankista hakemalla, klikkaa "collect" -toimintoa ja klikkaa saamaasi tavaraa/rahoja. Grand Exchangesta hakemalla klikkaa "exchange" -toimintoa, jota kautta voit kerätä saaliisi talteen. Vihreä palkki osoittaa, että esine on myyty.

  Kun menet pankkiin ja käytät collectia, klikkaa vain esinettä/rahoja, jotta saat ne.

  Kuva

  Exchange toimintoa taas käyttämällä, joudut klikkaamaan esinettä, jonka möit (kuvassa) ja sen jälkeen avautuvasta valikosta esinettä/rahoja.

  Kuva

  Setit

  Useimmat esineet, etenkin armorit voidaan laittaa "settiin". Niin voit myydä armorisi kerralla, eikä sinun tarvitse tuhlata aikaa myymällä kaikki erikseen. Saadaksesi setin, puhu Grand Exchange clerkille, käytä toimintoa "Sets".

  Kuva

  TÄRKEÄ HUOMAUTUS! Kun käytät setissä "destroy" -toimintoa, koko setti katoaa armoreitaan myöden. Jotta saat armorisi käyttöön, puhu Grand Exchange clerkille, äläkä missään nimessä tuhoa settiä!

  Kaikille armoreille ei ole settiä, mutta kaikkein yleisimmille on. Jotta saat setin käyttöön, sinulla pitää olla kaikki tarvittavat armorin osat. Ne voit tarkistaa oheisesta taulukosta, jossa on kaikki setit. (L = legs-versio, Sk= skirt-versio)

  KuvaNimiSettiin menevät itemit
  Kuva Normal metal armour setit (bronze - rune)Platebody, full helm, kite shield, platelegs/plateskirt.
  KuvaDragon armour settiChainbody/platebody, medium helm, platelegs/plateskirt.
  KuvaBarrows armour setit (Ahrim, Dharok, Guthan, Karil, Akrisae, Torag & Verac)Body, legs, head, weapon.
  KuvaThird Age melee armour settiPlatebody, full helm, kiteshield, platelegs.
  KuvaTrimmatut ja kullatut armour setit (black, adamant & rune)Platebody, full helm, kite shield, platelegs/plateskirt.
  KuvaGilded armour setitPlatebody, full helm, kite shield, platelegs/plateskirt.
  KuvaGod armour setit (Guthix, Saradomin & Zamorak)Platebody, full helm, kite shield, platelegs/plateskirt.
  KuvaDagannoth armour setit (rockshell, spined & skeletal)Helm, platebody/body/top, legs/chaps/bottoms.
  KuvaDragonhide armour setit (green, blue, red & black)Body, chaps, vambraces.
  KuvaBlessed dragonhide armour setit (Guthix, Saradomin & Zamorak)Body, coif, chaps, bracers.
  KuvaThird Age ranger armour settiCoif, body, chaps, vambraces.
  KuvaTrimmatut ja kullatut dragonhide armour setit (green & blue)Body, chaps.
  KuvaMystic robes setit (normal, dark & light)Hat, top, bottoms, gloves, boots.
  KuvaInfinity robe settiHat, top, bottoms, gloves, boots.
  KuvaSplitbark armour settiHelm, body, boots, gauntlets, legs.
  KuvaThird Age mage settiBody, legs, amulet, hat.
  KuvaEnchanted robe settiHat, robetop, bottoms.
  KuvaTrimmatut ja kullatut wizard setitHat, robetop, bottoms.
  KuvaDwarf cannon settiCannon base, stand, barrels, furnace.
  KuvaDagon'hai robe settiHat, top, bottoms.
  KuvaBlack elite settiPlatebody, full helm, platelegs.

  Barrowsseteissä esineiden pitää olla vauriottomia.


  Tradehistoria

  Grand Exchangessa on myös toiminto, joka listaa viimeksi myydyt ja ostetut tavarasi. Listaan pääset puhumalla Grand Exchange clerkille ja klikkaamalla "history" -toimintoa. Listasta näkee siis, onko tavara ostettu tai myyty, tavaran nimen, määrän ja hinnan.

  Kuva

  Vinkit

  Grand Exchange käy hyvin merchaamiseen. Monet pelaajathan myyvät halvalla tavaraa sen takia, että saisivat tavarat nopeasti myytyä. Joten hyödynnä heitä. Eli, osta tavaraa niin halvalla kuin mahdollista ja myy ne kalliimalla joko A) Foorumeilla, B) World 2:ssa, C) Grand Exchangessa.  Tehnyt: Acer ja Yubel, päivitys Holto.
  Kuva


  Muokattu viimeksi: 13:15 01.03.2012