Käyttäjäopas
Flippaus-opas
Kategoria: Muu, P2P

Johdanto:
Huom! Tämä opas olettaa sinun osaavan käyttää sekä websivun että pelin Grand Exchangea. Oppaassa esimerkkeinä esitetyt hinnat ovat tuskin enää voimassa. Kaikki oppaan esimerkit on Old Schoolista ja esimerkkeinä esitetyt marginaalit voivat olla paikkansa pitämättömiä RS3:ssa.

Rahanteon voisi tituleerata yhdeksi taidoksi RuneScapessa. Tapoja tehdä rahaa on monia, mutta tähän oppaaseen kokoan vinkkejä miten voit kohentaa pankkiasi pienellä vaivalla ostamalla ja myymällä. Flippaus on hyvin yleinen tapa ansaita hieman ekstraa muun skillaamisen ohella, eikä sinulla tarvitse olla paljoa alkupääomaa päästäksesi alkuun.

Opas:

Flippaaminen


Flippaus (tai flippaaminen) on yleisin ja suosituin muoto merchata ja alkuun pääsee pienelläkin omaisuudella. Flippaamista voi harjoittaa juuri itselleen sopivalla tahdilla, eikä se vie kuin muutaman minuutin päivästä tai viikosta.

Vaikka flippaamisen idea, osta halvalla - myy kalliilla, kuulostaa yksinkertaiselta, on siinä myös riskinsä ja näin flippaajan on sovellettava omaa harkintakykyä jokaisessa ostossa. Riskiprosenttia on vaikea arvioida, mutta on syytä muistaa että se on olemassa kokeneellakin flippaajalla. Vahingoilta ei voi välttyä, mutta varovaisin askelin edeten ja oppaan neuvoja noudattaen flippaamisella pitäisi pystyä jäämään voitolle pitkässä juoksussa.

Flippauksen yksi peruspilari on kärsivällisyys. Etenkin pienellä budjetilla työskennellessä, rahan tienaaminen voi tuntua hitaalta ja jopa olla sitä. Joka tapauksessa flippaamalla on todistetusti mahdollista muuttaa yksi kolikko miljooniksi ajan kanssa.

Perusteet

Onnistuneen flipin vaiheet on seuraavat: sopivan tuotteen valinta halutun marginaalin mukaan, ostomäärän ja ostohinnan määrittäminen, ostosuorituksen tekeminen ja myyntihinnan määrittäminen sekä tavaroiden myyminen.

Marginaali määrää voittojen suuruuden. Pieni marginaali tietää pieniä voittoja kun taas suuri marginaali suuria voittoja. Ei kuitenkaan pidä ryhtyä ahneeksi, sillä usein juuri silloin voi sattua suuremmalla todennäköisyydellä omaan nilkkaan tai ainakin mennä aikaa hukkaan jos ei rahaa.

Tuotteen ja marginaalin valinta

Flippaaminen onnistuu lähes millä tahansa vaihtokelpoisella esineellä ja vaikka joitain esineitä voi nimetä lähes varmaksi rahaksi lisääntyneestä flippaamisesta huolimatta, niin on sopivan ja itselleen toimivan esineen löytäminen jokaisen oma henkilökohtainen valinta.

Sopivan esineen voi löytää esimerkiksi seuraavista kategorioista:

- Armorit ja aseet
- Runet
- Ruuat
- Oret
- Baarit
- Logit
- Herbit
- Siemenet
- Clue palkinnot

Flippaus kannattaa aloittaa tyytyen kapean marginaaliin esineisiin, sillä siten on pienemmät riskit epäonnistua. Näitä esineitä kuvaan tässä oppaassa "varman rahan flipeiksi".

Tuotteen marginaalin saat selville kun ostat ensin yhden esineen ylihinnalla ja sitten myyt sen alihinnalla. Ylihinnalla ostaessa Grand Exchange valitsee halvimman voimassa olevan myyntitarjouksen. Alihinnalla myytäessä pätee sama sääntö, eli GE tarttuu eniten maksavaan tarjoukseen. Näin tiedät millä hinnalla tuotetta ostetaan juuri nyt ja millä hinnalla sen suurinpiirtein saisi myöhemmin myytyä. Hinta jolla itse voit laittaa tuotetta ostoon on sama kuin millä tuote sinulta ostettiin. Kuvan esimerkin mukaan Yew Login potentiaalinen ostohinta olisi 361 gp per logi. Myytäessä hinta puolestaan olisi 370 gp per logi.
Yew logit eivät kuulu varman rahan flippeihin.

Kuva

Saatu marginaalin luku on täysin säädeltävissä oman harkintakyvyn mukaan ja marginaali on hyvä tarkistaa uudelleen ennen tavaroiden myymistä. Lopullista osto- ja myyntihintaa päättäessä on myös hyvä ottaa huomioon valitun esineen vaihtokurssin liikkeet sekä vuorokaudenaika, sillä jenkkien herättyä kilpailu kiristyy. Kilpailu on kovimillaan 23:00-04:00 välisenä aikana Suomen aikaa. Mikäli uskot hinnan nousevan, rohkenet kenties korottaa ostohintaa, pelätessä että hinta on laskemaan päin on järkevää madaltaa ostotarjousta ja tapauksessa jossa hinta pysyy samana voit luottaa marginaaliin ja tehdä ostotarjouksen sen pohjalta. Niin kutsutuissa varman rahan flippauksissa marginaali pysyttelee samoissa urissa päivästä toiseen eikä yleensä muutu radikaalisti. Varman rahan flippauksista lisää myöhemmin tässä oppaassa.

Käytännön esimerkkejä

Välillä onnistuu, välillä ei onnistu. Kuten aijemmin mainitsin aikaa ja rahaa voi mennä hukkaan, eikä tuotto ole sataprosenttisen varmaa. Etenkin jos samaa esinettä flippaa useampi henkilö, voitot saattavat jäädä pieniksi tai jopa olemattomiksi. Yritän näiden esimerkkien kautta tuoda ilmi eri tilanteita joita voi tulla vastaan flipatessa.

Kuvan, (alla), esimerkissä näkyy vaiheet jolla onnistunut flippi saatiin aikaiseksi. Tämä on hyvin tavallinen skenaario, että ostohintaa joutuu säätämään etenkin jos markkinoilla on paljon ostajia. Kuvan esimerkistä ilmenee että muut flippaajat nostivat omaa ostotarjoustaan, joka tarkoittaa sitä, että kaikki myytävät lobsterit menevät heille. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että omaakin ostotarjousta olisi korotettava. Nimittäin kun korkeamman tarjouksen pelaajat ovat saaneet ostetuksi tavaransa, astuu pykälää matalampi ostotarjous voimaan. Oman ostotarjouksen laatiminen on hyvä säätää vertailemalla omia marginaalin selvityksiä toisiinsa ja tehdä tarjous osittain oman näppituntuman pohjalta.

Kuva

Toinen yleinen skeenario on hintojen joskus jopa romahdusmainen lasku. Tälläinen epäonni ei katso flippaajan kokemusta, eikä sitä pysty ennustamaan. Hintojen lasku ei tee flippaamista mahdottomaksi, mutta yleensä silloin on tyydyttävä pienempiin voittoihin. Ei siis ole väärin yrittää kääntää flippaustaan voitoksi, mutta tapauskohtaisesti tavaroiden myyminen tappiolla voi olla välttämätöntä välttyäkseen suuremmilta tuhoilta.

Mukavan vastopainon tälle tuo hintojen nousu. Tämäkään ei takaa suuria voittoja, sillä ihmiset ovat valmiita maksamaan maltaita saadakseen haluamansa tuotteen, mutta on se silti otollisempi tilaisuus lyödä rahoiksi kuin hintojen lasku.

Näiden sekoitus on pomppivat hinnat. Yhtenä päivä korkea hinta, toisena matala ja kolmantena taas korkea. Tälläinen hintojen käyttäytyminen voi luoda mukana pysymisen vaikeutta ja turhautumista. Jos tuntuu siltä, että polkee paikoillaan niin voi kokeilla vaihtaa tuotetta siksi aikaa kunnes hinnat tasaantuvat.

Kalliiden, (yli miljoonan maksavien), esineiden flippaamisessa on eritoten syytä muistaa edellä mainitut hintojen käyttäytymismallit. On erittäin tärkeää havannoida hintojen liikkeitä jokaisessa ostossa ja myynnissä, sekä olla valmis budjetin pelastustoimenpiteisiin jos tarpeen. Mainittakoon vielä ettei toivo ole se mihin nojautua, vaan varovaisuus. Voi olla mahdollista, että jokin esine toimii vain hetken aikaa flippauksessa ja sitten on vaihdettava tuotetta.

"Varman rahan flipit"

Flippaamisen maailmassa ei ole olemassa 100% varmaa rahaa, mutta tietyillä kapean marginaalin omaavilla esineillä on merkittävästi pienemmät riskit flipata. Tässäkin oppaassa esitetyt esimerkit saattavat vaihtua toimivuudeltaan varman rahan flippeinä. Varman rahan flipeissä on myös huomattavasti pidemmät odotusajat, päivistä tai viikoista puhutaan.

Pure essence:

Pure essu on varsin oiva esimerkki kun halutaan onnistua. Tämä noin 2 gp:n marginaalin omaava esine takaa voitot vaikka hinta laskisi, sillä hinta ei pompi ylös alas, vaan saattaa muuttaa suuntaa hitain askelin. Jos hinta leikisti olisi vaikka 9 gp per essu, sitä voisi ostaa yhden gp:n halvemmalla, (8gp per essu) ja myydä yhden tai kahden gp:n kalliimmalla eli 9 tai 10 gp per essu. Kuvan esimerkissä kesti noin pari viikkoa ja voittoa siitä kertyi matikkani mukaan 250k.

Kuva

Mind rune:

Tämäkin vain esimerkkinä monista muista runeista joissa marginaali on 1 gp. Näillä voi tienata korkeintaan 12k neljässä tunnissa ostorajoituksen takia.

Zulrah's scales (Old School esine):

Pure essusta ja runeista poiketen nämä ovat vähemmän varmaa rahaa, sillä hinta muuttuilee jonkin verran aktiivisemmin, vaikkakin aika pienellä skaalalla. Täten nämä noin viiden gp:n marginaalin esineet sopivat erinomaisesti flippaamisen harjoitteluun ennen siirtymistä alati aktiivisiin, korkean marginaalin esineisiin.

Kalliiden esineiden flippaus

Yli 500k maksavissa esineissä marginaalin selvitys voi alkaa tuntua lompakossa, siksi kalliita esineitä flipatessa näin ei tehdäkään. Sen sijaan pyritään asettamaan esineelle niin alhainen ostohinta, että se ei olettamuksellisesti varmasti tule sillä hinnalla. Sitten tuota ostohintaa aletaan korottamaan, (noin 2-5 minuuttia on hyvä korotustahti riippuen esineen harvinaisuudesta), niin kauan kunnes tuote tulee ja luonnollisesti pyritään myymään se voitolla järkevällä hinnalla. Korotus skaalautuu itse tuotteen arvon ja flippaajan oman tuntemuksen mukaan. Sanotaan, että 500k maksavassa tuotteessa voisi käyttää aluksi 50k korotusta, sitten keskimäärin 15k-25k korotusta siten, että korotuksen koko pienenee pyramiidimaisesti ylöspäin ostohinnan lähestyessä potentiaalista ostoa.

Ostorajoitus

Jagex on asettanut kullekkin vaihtokelpoiselle esineelle ostorajoituksen hintojen manipuloinnin estämiseksi. Tämä jarruttaa erityisesti merchaamista ja vaikutus ulottuu myös flippaajiin. Ostorajan tarkoitus on taata kaikkien pelaajien pääsy edullisille markkinoille. Niinpä isommalla omaisuudella työskennellessä voi joutua hallitsemaan useiden eri esineiden flippaamisen voittojen maksimoimiseksi. Netistä löytyy lisää tietoa ostorajoituksesta muun muassa hakusanalla: Buying limit.

Vinkkejä

- Aloita tyytyen kapeaan marginaaliin ja katso saatko homman rullaamaan. Kun saat lisää varmuutta, voit tähdätä suurempiin voittoihin.

- Älä riskeeraa pankkiasi ostamalla kymmentä onyxia ennen myymistä. Osta kaksi, myy kaksi ja toista toimenpide jos se vielä toimii. Älä myöskään sijoita kaikkia rahojasi yhteen tai kahteen esineeseen vaan pyri jakamaan rahat useisiin eri kohteisiin jotta saat selville mikä toimii ja mikä ei.

- Mikäli ostotarjoukseesi ei olla vastattu tunnissa tai kahdessa niin on sopiva aika säätää omaa tarjoustaan. Sama pätee myymiseen.

- Websivun Grand Exchangen hintakarttoja tarkkailemalla yleiskuvasi hintamarginaalista kirkastuu.

Jälkipuinti

Tämä opas esittää flippaamisen perusidean eikä tee sinusta kertarysäyksellä taitavaa flippaajaa. Tullaksesi hyväksi flippaajaksi, tarvitset kenttätyöskentelyä, eli käytännön harjoittelua. Yhdistämällä online flippaamisen, (olla kirjautuneena sisään) ja offline flippaamisen, (olla kirjautuneena ulos) toisiinsa, on mahdollista saavuttaa massiivinen omaisuus kuin itsestään. Mitä suuremmaksi omaisuutesi kasvaa, sen suurempiin voittoihin sinulla on mahdollisuus yltää. Ei ole yhtä oikeaa tapaa flipata. Siksi suosittelenkin rohkeasti koittamaan kepillä jäätä ja katsoa mihin se johtaa.

Onnea flippaamiseen!

Tehnyt: Low Mike

Muokattu viimeksi: 15:13 13.04.2018