Yleinen infotopic

Päivänvaloa karttavien animeholistien ja Japanilaisesta popkulttuurista kiinnostuneiden kokoontumispaikka.

Yleinen infotopic

ViestiKirjoittaja unhola » 19.11.2008, 01:51

Melko turha triidi, kun tuli tää subfoorumipäivitys jo jonkun aikaa sitten. Ota huomioon että tää on wanha triidi. Sisältö spoilereissa nostalgian vuoks.

Spoiler:
Huom: Tämä topic on tarkoitettu pääasiassa niille, ketkä eksyvät tälle subfoorumille syystä tai toisesta, ja ujuttavat turhalta kuulostavia kysymyksiään meidän animenistien keskustelujen sekaan. Postaathan vain jos sinulla on jotain sanottavaa/kysyttävää. (Topicin tekoon meni reilu tunti aikaa, joten vittuilu sikseen!)


Tarkemmin sanoen tämä aihe käsittää U.K.K:n (usein kysytyt kysymykset) anime/manga-aiheen tiimoilta, sekä hieman yleistä "terminologiaa", mitä porukka toisinaan irkissä kyselee. Tämä topic eroaa Anime- & Manga-aiheiset kysymykset -topicista siten, että tämä on enemmänkin pintapuolinen infotopic, siinä missä tuossa topicissa on soveliasta mennä enemmän yksityiskohtiin sarjojen ja muun tiimoilta. Toisinsanoen, kaikki asiasta kiinnostuneet mutta vähätietoiset voivat lukaista tämän aiheen läpi. Toistan, tämä topic siis palvelee teitä uteliaita mutta enemmän tai vähemmän tietämättömiä.

[22:18] <Tounis> onks unhola
[22:18] <@unhola> ?
[22:18] <Tounis> sun pitäs vakavissaan tehdä otakuluolaan triidi, jossa selitetään vähän noita termejä yms
[22:19] <@unhola> :d
[22:19] <Tounis> ku joillekkin se anime / manga eron selvittäminen on tuskaa wikipediasta
[22:19] <Tounis> enkä määkään tajua koskaan että mistä oikee puhutte


Jees, elikkä irkissä eilen illalla jo tuollaista settiä tulikin, jonka pohjalta päätin tälläisen nyt sitten viimeinkin laatia, olankohauttelujen sijaan. Aloitetaan:

Yleiset:

Mitä käsitteet "anime" ja "manga" tarkoittavat, ja mitä eroa niillä on?
Molemmat ovat Japanilaisia popkulttuurin muotoja, ja käsitteinäkin molemmat sanat ovat ihan Japanin kieltä. Anime (Suom: animaatio) on nimensä mukaisesti Japanilais-tyylistä animoitua liikkuvaa kuvaa. Animesta tekee erityisen juuri se nimenomainen tyyli, joka poikkeaa länsimaisesta animointityylistä, vaikka anime-animointityylejäkin on tietty monia. Esimerkkikuva, toinen, ja vielä kolmas. Oheiset kuvat vain esimerkkejä.
Niin ja entäs sitten manga? Mangan ja animen ero on siinä, että siinä missä anime on liikkuvaa kuvaa, on manga taasen sarjakuvaa. Manga on siis yksinkertaistettuna Japanilaista sarjakuvaa, jota myöskin sana itsessään tarkoittaa. Tyylillisesti manga on animen edelläkävijä, eli animointityyli pohjautuu aikalailla mangan taiteeseen. Ohessa esimerkki yhdestä nykymangasta. Nykymangalla viittaan 1900-luvun loppupuolella jossain määrin vakiintuneeseen tyyliin, jonka pohjalta moni animeista tehdään. Vastoin yleistä luuloa, on mangalla pitemmät historialliset juuret, pelkän popsarjakuvakulttuurin sijaan. Lisää voi lukea vaikka wikipediasta, jos mielenkiintoa on. Mainittakoon vielä, että mangaa luetaan yleensä "väärinpäin", eli oikealta alottaen ja vasemalle päin lukien.


Miten laajalti mangaa/animea löytyy, onko kyseessä ihan vain lasten piirrettyjä?
Kaikkea löytyy aina romanttisista komedioista, draamaan, psykologisiin trillereihin, taistelulajeihin, taikuuteen, robottiseikkailuihin, futuristisiin fantasiatarinoihin, räiskintään, pornografiaan yms. yms. asti. Joten kyseessä ei ole lastenpiirrettyjä, vaikka lapsille suunnattuakin animea/mangaakin on. (Tälle on oma terminsä, josta lisää lopun terminologia-osuudessa).

Törmäsin myös käsitteisiin "Manhua" & "Manhwa", mitäs ihmettä nämä ovat?
Manhua on Kiinalainen nimitys sarjakuville, siinä missä manhwa on Korealainen vastaava. Eroa mangaan ei ole aina huomattavissa, vaikkakin eri tyylistä sarjakuvaa näissäkin maissa tuotetaan. Eri nimitykset lähinnä alkuperämaan vuoksi.

No mitäs sitten esim. Suomalaisen kirjailijan tekemä "manga" on, millä sitä kutsutaan?
Näille ei ole sinällään omaa terminologiaa. Vaikkakin manga viittaakin lähinnä Japanilaiseen sarjakuvaan, on sen merkitys enemmänkin itse tyylissä, kuin alkuperämaassa loppupeleissä.

Kulkeeko tietyn tarinan juoni käsi kädessä manga, anime & X-versioissa?
Kyllä ja ei. Yleensä anime tehdään mangan pohjalta, kun manga on saavuttanut tarpeeksi suosiota. Täten anime seuraa ainakin pääpiirtettäin mangan kulkua (yleensä), tosin yleisesti ottaen animen juoni & tarina kehittyy nopeammin, jättäaen mahdollisesti joitain kohtia väliin, tai joskus poiketen mangasta, käsikirjoittajien lisätessä omia juonikäänteitään. Tälläisestä manga->anime -asetelmasta poikkeaa eri pelejen pohjalta tehdyt animet ja mangat, jossa siis alkuperäinen teos on visual novel.

Onko animesta sitten olemassa "ulkomaisia" variaatioita?
Kyllähän sitä löytyy, jokseenkaan ei läheskään niin paljon kuin Japanilaisen mangan pohjalta tuotettua animea. Kiinalaista ja Korealaista "animea" on toki olemassa jonkun verran. Japanin ohella dominoiva maa anime/mangabisneksessä on USA, tosin ei niinkään omien tuotostensa pohjalta, vaan enemmänkin marketoinnin, myynnin, levittämisen, dubbauksen ja eri adaptioiksi muokkaamisen takia.

Onko anime/manga aina Japaniksi puhuttua/kirjoitettua, vai miten?
Alkuperältään kyllä, mutta lähes kaikki manga käännetään ainakin Englanniksi (useilla muilla kielillä joskus,esim. Suomi), siinä missä anime joko "fansubataan" ainakin Englanniksi, tai sitten lisensoidaan muualla ja dubataan (yleensä) Englanniksi.

Mitä ihmeen fansubbaamista?
Fansubbaaminen (karkeasti johtaen "fan-made subtitling") tarkoittaa erilaisten harrastajaryhmien harjoittamaa animen tekstittämistä. Valtaosa animesta jota netissä pyörii on eri fansubbereiden julkaisemaa materiaalia. Fansubbaajat hommaavat alkuperäisen animejakson käsiinsä ja lisäävät (yleensä) Englanninkielisen tekstityksen mukaan. Käytännössä koko touhuhan on laitonta, mutta ei se tunnu porukkaa estävän. Jos pilkkua viilataan, niin (oman maan) lakia ei rikota silloin kun fansubbaajaryhmä työstää omassa maassaan lisensoimatonta animea. Fansubbaajat eivät ikinä muokkaa itse jakson sisältöä, eivätkä ole vastuussa itse animen tuottamisesta - he vain kääntävät Japanilaisen alkuperäisjulkaisun.

Miten sitten dubbauksen laita?
Dubbaus eli jälkiäänitys, tarkoittaa toimenpidettä jossa alkuperäinen ääniraita äänitetään uudelleen eri kielellä. Animesta puhuttaessa on yleensä kyse Japaniksi puhutun materiaalin muuttamisesta Englanniksi puhuttuun, vaikka toki esim. Ranskaksi, Espanjaksi ja myös Suomeksikin on dubattu. Dubbausta harjoitetaan pääasiassa lisensoitujen ja yleensä isommille ihmisryhmille marketoidun animen yhteydessä. Joskus alkuperäismateriaalin muuttaminen ei jää pelkästään ääneen, vaan kaupallisia sekä lapsille suunnattuja (alunperin teineille, leikellessä lapsille suunnattuja) animeita leikellään aika paljon toisinaan. Jos olette siis joskus katselleet telkkarista jotain kömpelön ja tylsän näköistä animedubbausversiota, en suosittele vetämään yleisiä johtopäätöksiä animesta sen pohjalta. (Esim. One Piece -sarjan dubattu 4kids versio karsi kaikki taistelukohdat ja muut pois, joka sinällään on jo aika radikaalia, ottaen huomioon että sarja on seikkailu/taistelu-painoitteinen!)

Hei, apua! Olen kiinnostunut animesta/mangasta, miten ja mistä minun kannattaisi aloittaa?
Selailet pintapuolisesti ihan sen tyyppisiä animeja/mangoja netissä, mitkä vaikuttaa mielenkiintoisilta, ja sitten ryhdyt tuumasta toimeen! Eli lataat/ostat animet, ja sitten ostat/lainaat kirjastosta/luet nettiin skannattuja, mitä taas mangaan tulee. Itse, kuten moni muukin, aloitin Shounen-henkisillä taistelusarjoilla (lisää näistä topicissa vielä), tosin ihan oman mielen mukaan kannattaa ottaa selvää. Ja sitten jos ei joku stoori heti ekalla nappaa mukaansa, niin voit aina kokeilla muita.

Terminologiaa:

Tässä osiossa selitän lyhyesti tiettyjä yleisiä ja yksittäisiä sanoja, joita esiintyy useahkosti. Tässä ei todellakaan ole kaikkia, vain murto-osa kaikista sanoista ja memeistä. Kuitenkin, postaan pääasiassa eri anime/manga-tyyleihin liittyvää sanastoa. Lisäkysymyksiä eri sanoista/asioista voi esittää jatkossa, laitan tähän nyt alkuun vain yleisimmät. editointi siis mahdollista. Aakkosjärjestyksessä:

Chibi: - Tarkoittaa pientä/pienikokoista söpössä mielessä. Yleensä käytetään kuvatessa nuoria ihmisiä/eläimiä. Ensimmäisiä sanoja jotka adaptoitiin sellaisinaan puhekieleen kawaii:n ohella.
Doujinshi: - ns. fanarttia, eli fanien tekemää taidetta jo tuttujen anime/manga-hahmojen pohjalta. Parodiaa, tai sitten ihan fanfictionia alkuperäisen tarinan jatkumoksi.
Ecchi - Japania tarkoittaen "rivo, perverssi" yms. Ecchi on pääasiassa komediallinen tyylilaji, jossa on fanserviceä, pervoja tilanteita ja muita verrattaen runsaassa määrin käytetty.
Fanservice - "Fanipalvelulla" tarkoitetaan mangakan/animointitiimin lisäämää, tarinan kannalta turhaa (mutta sitäkin ihanampaa) materiaalia, jossa esim. kuvataan tarinan tyttöjä satunnaisissa tilanteissa eri kulmista erittäin seksuaalisissa poseerauksissa ja muissa. "Pantyshotit" (alushousujen vilahtamiset), rintoihin ja muuhun seksuaalisuuteen kohdistuvat vitsit ja yleisesti ottaen ecchimäinen ulosanti vaatii toimiakseen paljon fanserviceä. Mainittakoon että fanserviceä esiintyy myös joskus jossain määrin ihan ei-komedisissa tai ecchimäisissä, verrattaen vakavissa tarinoissa. Fanservice käsitteenä käsittää myöskin muita osa-alueita kuin seksuaalisen fanservicen (joka on tosin ylivoimaisesti yleisin muoto), sillä fanservicessä voi olla myös jotain referenssejä vaikkapa tieteisiin, filosofiaan ja muuhun. But usually it's just stuff like this..
"Gender bender" - "Sukupuolen kääntäjä" suoraan Suomennettuna on manga/anime-tyyli, jossa tarinan päähenkilö käyttäytyy vastakkaisen sukupuolen tapaisesti, sekä esiintyy toisen sukupuolen edustajana. Pääasiallisesti gender benderit ovat tarinoita, jossa tyttö/poika siirtyy erilaisten syiden johdosta poika/tyttö-kouluun, ja täten esiintyy vastakkaisen sukupuolen edustajana.
Harem - Harem on tyylilaji, jossa tarinan päähenkilö on mies, jota ympäröi eri syistä useita, yleensä varsin kauniita naisia. Haaremimangassa tahi animessa on tyypillistä, että päähenkilö on varsin keskinkertainen, siinä missä hän eri onnekkaiden sattumusten kautta saa ympärilleen joukon naisia, jolla pääasiassa on tunteita päähenkilöä kohtaan. Haaremitarinat voivat olla romanttisia, ecchi- ja fanservice-täytteisiä komedioita, tai sitten ihan vakavampia draama/romanssi-tarinoita.
Hentai - Japania, tarkoittaen "outo, perverssi". Hentai on (k-18) pornografista mangaa/animea. Vaikka nimi hentai on vakiintunut, eivät Japanilaiset käytä sanaa hentai kuvatessaan sanan pornografista merkitystä. (Sen sijaan he käyttävät ilmaisuja "eromanga" ja "eroanime" ("perverssimanga/anime").
Josei - Japania, tarkoittaen "nuori nainen". Josei on yleisnimitys animelle/mangalla, jonka pääasiallinen kohderyhmä on nuoret naiset. Josei-mangaa ja animea ilmestyy kaikista kohderyhmistä vähiten, mutta esimerkkinä toimii vaikkapa Feel Young.
Kawaii - Todennäköisesti kaikkein tunnetuin Japaninkielinen sutkautus, jota ihmiset ilmoille päästävät, joskus tietämättä sen tarkoitusta. Kawaii kuitenkin tarkoittaa ihan vaan "söpöä" tai "ihanaa".
Kodomo - Japania, tarkoittaen "lapsi". Kodomo on yleisnimitys lapsille suunnatuista animeista/mangoista, tunnetuin kodomoanime on varmaankin Pokémon.
Loli - Loli käsitteenä tarkoittaa yleensä ns. alaikäisiä, alikehittyneitä (ei rintoja yms.) tyttöjä tai nuoria naisia (10-17~ vuotiaita) ja niistä kiinnostuneisuutta. Ei tulisi kuitenkaan sekoittaa lapsipornografiaan, vaikkakin hentaimuodossa tälläistä löytyykin. Pääasiassa lolit ovat söpöjä nuoria tyttöjä, jotka voivat olla ihan päähenkilön roolissa, omaten yliluonnollisia voimia, tai ollen ihan tavallisia, sivurooleissa olevia tyttöjä. Sarjoja on monia, joilla kaikilla on oma fanikuntansa. Loleja käytetään toisinaan fanservicen/ecchin yhteydessä, vaikkakin tälläisiä ei-hentaita sisältäviä sarjoja on verrattaen vähän. Yleensä loleista on silti olemassa omat, enemmän pornografiset doujinshinsa ja hentaileffansa. Ilya-sama ja Sanya of Strike Witches toimikoon esimerkkinä.
Lolicon - Loleista enemmän kuin on suotavaa kiinnostunut henkilö, "lolicomplexin" omaava.
Mahou shoujo - Japania, "taikatyttö". Mahou shoujo on tyylilaji, jossa päähenkilö on erilaisilla taikavoimilla varustettu tyttö. Tarinatyypit vaihtelevat romansseista komedioihin ja fantasiaseikkailuihin. Esimerkkisarja: Cardcaptor Sakura.
Mecha - Tekniset laitteet, robotit, monsteritransformerit ja muut joskus futuristiset sci-fi teemat sisältävä tyylilaji. Esimerkkinä Gundam Seed.
Moe - Lähinnä otakujen (kts. alempaa) käyttämä slangi-ilmaisu manga/anime naishahmoista, joka kuvastaa fetissiä ja/tai kiintymistä tietynlaisiin ideaalihahmoihin ja joihinkin piirteisiin niissä, siihen asti että se on äärimmäisyyksiinsä vedettyä. Se mitä ideaalilla tarkoitetaan, riippuu tarinasta, sen tyylistä ja tietenkin määrittelevästä henkilöstä itsestään. Yleisimpiä moe-tyylisiä hahmoja lienevät jotkut tsundere/yandere -tyyppiset hahmot (kts. ohessa alempaa). "Damn, Tsukiumi is so moe <3".
Nice boat - Nykyään memen pohjalta vakiintunut termi, joka kuvastaa yleisesti erittäin verisiä jaksoja/sarjan lopetuksia yms., joita saatetaan jättää näyttämättä televisiossa (Japanissa, siis). Alunperin saanut alkunsa School Days -sarjasta, ja sen 12:ta (viimeisestä) jaksosta, jonka loppu oli sitä näyttäneiden televisiolähettäjien mielestä liian väkivaltainen ja dramaattinen, joten jotkut Japanilaiset TV-lafkat eivät sitä näyttäneet ollenkaan. Sen sijaan yksi näistä TV-asemista korvasi jakson luontodokumentilla, jonka yhdessä kohtauksessa oli veneitä järvellä. "Damn, I would have watched the final episode of Elfen Lied, but the TV-broadcasters nice boated me!" & "Lol, what a nice boat ending".
Nosebleed: - Fanservicen ja ecchin yhteydessä käytettävä komedinen ilmaisu, jossa mieshahmon (lähes poikkeuksetta) nenästä alkaa virtaamaan verta, nähdessään jotain hyvin stimuloivaa. Mitä mainioin komediamuoto ecchi-animeissa, jossa onnekas perushaaremipoika näkee jotain mukavaa. Uaaarghh!
Otaku - "Nörtti" -sanan jokseenkin pilkkamielessä käytettävä ilmaisu, joka viittaa yleensä henkilöihin, jotka stereotyyppisesti jatkuvasti katselevat animea, lukevat mangaa, pelailevat pelejä tietokoneella, kuuntelevat musiikkia (J-corea/poppia/rockia, tietty!) ja muuten vaan säätävät ja mässäilevät Japanilaiseen popkulttuuriin liittyvien asioiden kanssa.
Reverse-harem - "Vastakkainen haaremi" tarkoittaa tarinaa, jossa perus haaremiasetelman sijaan on tarinassa yksi naispäähenkilö usean miehen ympäröimänä. Esimerkkinä Fruits Basket.
Seinen - Japania, "nuori mies". Seinen on nimensä mukaisesti kohderyhmää kuvaava sana. Ja kohderyhmähän on siis luonnollisesti pääasiassa nuoret miehet. Tyylilajeja on paljon, seinen-tyyppiset animet/mangat voivat käsitellä oikeastaan aihetta kun aihetta. Kaksi erilaista esimerkkiä voisi olla vaikkapa Elfen Lied sekä Ah! My Goddess!
Shoujo - Japania, "nuori tyttö/nainen". Shoujo on siis nuorille naisille ja teini-ikäisille tytöille suunnattua mangaa/animea. Shoujon yleisimmät tyylilajit ovat erilaiset romanssitarinat. Esimerkkinä Full Moon wo Sagashite.
Shounen - Japania, "poika". Shounen, eli pojille, teini-ikäisille, sekä nuorille miehille suunnattu anime/manga on maailmalla ylivoimaisesti suosituin tyyli. Siinä missä muut kohderyhmää kuvaavat sanat yleensä käsittävät monta tyyliä, on shounen lähinnä taistelulajeihin, fantasiaan, yliluonnolliseen ja seikkailuun viittaava sana. Tunnetuimmat sarjat yleisesti ottaen Naruto, Bleach, One Piece sekä vaikkapa Death Note.
Shoujo-ai - Shoujo-ai, eli tyttörakkaus tarkoittaa animea/mangaa, jossa fokus on enemmän tai vähemmän kahden tai useamman naisen homoseksuaalisessa rakkaudessa toisiaansa kohtaan. Shoujo-ai on tyttörakkauden lievempi muoto, jossa fokus on enemmän romanssin puolella.
Shounen-ai - Siinä missä shoujo-ai on tyttörakkautta, kuvastaa shounen-ai poikarakkautta. Eli kahden tai useamman miehen homoseksuaalista rakkautta toisiaan kohtaan. Esimerkkinä Princess Princess.
Sis-con - Sis-con, eli "sister complex" on varsin useassa animessa ja mangassa esiintyvä insesti-ilmiö, jossa sisaruksista veljellä on tunteita siskoaan kohtaan. En tiedä mikä Japanilaisia niin paljon insestissä kiinnostaa (... :mrgreen:: ), mutta tilanteen toistuttua useassa ja useassa tarinassa, ansaitsee selitys paikan tässä topicissa.
Touhou - Käytännössä sarja pelejä, jossa lähinnä lentelet/seikkailet ympäriinsä ohjaten loli-hahmoa, väistellen eri värisiä luoteja, samalla kun yrität tuhota muita pelaajia. Koko tuotos on alunperin yhden ZUN nimisen herran käsialaa, ja touhou-skene on aivan järkyttävän iso, lähinnä sen pohjalta tehtyjen fanitöiden pohjalta. Esimerkki ingame screenshottia.
Trap - Trap, eli "ansa" tarkoittaa ihan niin kuin oikeassa elämässäkin, miestä joka näyttää naiselta/pukeutuu naiseksi. (Etene siis varoen, ellet sitten pidä ansoista. :mrgreen:: ) Minä ainakin pidän, varsinkin jos ne näyttävät tältä! (Repesin myös tälle.)
Tsundere -Tsunderella tarkoitetaan naishahmoa, joka on varsin ärhäkkä ja helposti syttyvä, jolla on kuitenkin ns. "heikko kohta" rakastettuaan kohtaan. Yleensä tsunderehahmot ovat kylmiä tulevia rakkaitaan kohtaan alussa, mutta lämpenevät heille tarinan edetessä. Tunnettuja esimerkkihahmoja mm Shana, Louise Françoise le Blanc de la Vallière ja Kyou Fujibayashi.
Weaboo - Yleensä pilkkamielessä (kuitenkin leikkimielisesti) käytetty ilmaisu, jonka kohteeksi joutuvat kaikki Japanilaisesta popkulttuurista ylikiinnostuneet, elitistit ja muut intoilijat.
Yandere - Vastoin monia luuloja, yandere ei ole tsunderen vastakohta. Yanderella tarkoitetaan hahmoa, joka on psykoottinen ja/tai väkivaltainen, mutta omaa tunteita päähenkilöä kohtaan. Esimerkkihahmoina Lucy ja vaikkapa Rena Ryuuguu.
Yaoi - Shounen-ai:n pornografisempi muoto. Siinä missä shounen-ai ei sisällä seksiä, voi, ja yleensä sisältääkin, yaoi sitä. Yaoin mahdolliset seksikohtaukset ovat silti yleensä softcorea, muu luokitellaan yleensä hentaiksi, sukupuolista riippumatta.
Yuri - Shoujo-ai:n pornograafisempi muoto. Siinä missä shoujo-ai ei sisällä seksiä, voi, ja yleensä sisältääkin, yuri sitä. Yurin mahdolliset seksikohtaukset ovat silti yleensä softcorea, muu luokitellaan yleensä hentaiksi, sukupuolista riippumatta.

Niin, ja mitäs helvettiä tämän tapaset jutut taas sitten on?...
Nyan nyan, nyan nyan, nihao nyan! Gorgeous, delicious deculture!! Nii Paa! Oha-Lucky! Uguuuuuuuuu~! OMEGA BAKA! Maho~! Ara ara! Urusai urusai urusai! Nyoro! FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
SIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOON
HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!


...Katso lisää animea niin selviää, jos selviää. Jos tässä sloganeita ja anime-memejä, 4chan memeistä puhumattakaan, alkaisin luettelemaan, tulisi tästä topicista turhaakin turhamaisen pitkä.

Eiköhän se ollut siinä tällä erää, lisäilen sitä mukaa kun tulee juttua mieleen.


Kuva

Vastapalveluksena saatte kuvan, että klikkaus tähän lankaan oli sen arvoista.
unhola
Kaartilainen
Kaartilainen
Avatar
Kaartin upseeri
 
Viestit: 3694
Liittynyt: 28.04.2008, 23:43
Paikkakunta: Helsinki
IRC-nick: unhola

Paluu Otakuluola

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa